Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠαγκόσμιος τουρισμός: Η ανάκαμψη έγινε, αλλά η ανάπτυξη παραμένει αβέβαιη
Διεθνές Τουριστικό Βαρόμετρο του UNWTO

Παγκόσμιος τουρισμός: Η ανάκαμψη έγινε, αλλά η ανάπτυξη παραμένει αβέβαιη

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 7% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2010, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η ανάπτυξη αυτή επιβεβαιώνει την τάση ανάκαμψης που αρχίζει το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και συμβαίνει παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους…

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 7% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2010, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η ανάπτυξη αυτή επιβεβαιώνει την<...> τάση ανάκαμψης που αρχίζει το τελευταίο τρίμηνο του 2009 και συμβαίνει παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν τους τελευταίους μήνες. Ενώ τα αποτελέσματα του Απριλίου επηρεάστηκαν από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για περίπου μία εβδομάδα, σε παγκόσμιο επίπεδο ο ρυθμός της ανάκαμψης είναι ταχύτερος από ό,τι αρχικά αναμενόταν, κυρίως από τις αναδυόμενες αγορές. Για το σύνολο του 2010, ο UNWTO προβλέπει ότι οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις θα αυξηθούν κατά 3% έως 4%.

Ιανουάριος – Απρίλιος 2010

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 7% κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2010. Η αύξηση κατά 3% που καταγράφηκε τον Απρίλιο σηματοδοτεί τον έβδομο μήνα συνεχούς αύξησης των διεθνών τουριστικών αφίξεων μετά από 14 διαδοχικούς μήνες αρνητικών αποτελεσμάτων. Ακόμα, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε ελαφρώς τον Απρίλιο, ως αποτέλεσμα του κλεισίματος του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για μια εβδομάδα, λόγω του σύννεφου της τέφρας, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία. Παρά το γεγονός ότι μόνο περίπου 30 χώρες έχουν αναφέρει δεδομένα Μαΐου, η συντριπτική πλειοψηφία είναι θετική, επισημαίνοντας σαφώς τη συνέχιση του σημερινού ρυθμού της οικονομικής ανάπτυξης.

Η αύξηση, ωστόσο, κυμάνθηκε μεταξύ των διαφόρων περιοχών του κόσμου κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο +33%, σε σύγκριση με τους πολύ “καταπτοημένους” μήνες του 2009. Η Ασία και ο Ειρηνικός (+12%) δείχνει επίσης ισχυρή ανάπτυξη για την περίοδο, συνεχίζοντας την ανάκαμψη που άρχισε το δεύτερο εξάμηνο του 2009. Η Αφρική (+7%) είναι η νέα παγκόσμια τάση και έπεται η Αμερική (+6%), ενώ η Ευρώπη (+0,3%) παρουσιάζει το πιο “φτωχό” αποτέλεσμα.Η Βόρεια Ευρώπη είναι η μόνη περιοχή διεθνώς που εξακολουθεί να απέχει πολύ από την ανάκαμψη, ενώ επλήγη περισσότερο και από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου τον περασμένο Απρίλιο.

Η συνολική θετική τάση κατά το πρώτο τετράμηνο του 2010 αντικατοπτρίζεται στην άνοδο του Δείκτη Τουριστικής Επιστοσύνης του UNWTO. Το 50% των εμπειρογνωμόνων που συμμετέχουν στην ομάδα του UNWTO Τουρισμού αξιολόγησαν την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου ως “καλύτερη” ή “πολύ καλύτερη”. Αυτό συγκρίνεται με το 34% για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2009 και αποτελεί την καλύτερη βαθμολογία από τον Ιανουάριο-Απρίλιο 2008 -πριν δηλαδή από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Aλλοι δείκτες, όπως οι αερομεταφορές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2010, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), επιβεβαιώνουν την αντοχή τους στον τομέα του τουρισμού και το γεγονός ότι η ανάκτηση είναι σε εξέλιξη. Τα στοιχεία από τον τομέα της διαμονής αντικατοπτρίζουν επίσης βελτιωμένες επιδόσεις, με πληρότητα και τα μέσα ποσοστά για τα δωμάτια να αυξάνονται και πάλι.

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών την περίοδο Ιαν. – Απρ. 2010 ανήλθαν συνολικά σε πάνω από 258 εκατομμύρια. Αυτή η σαφής βελτίωση πρέπει να συγκριθεί με τα αρνητικά αποτελέσματα του 2009, τη χειρότερη περίοδο της κρίσης, με συνολικές αφίξεις 242 εκατομμύρια . Η τρέχουσα ένταση εξακολουθεί να είναι 2% χαμηλότερη από το έτος-ρεκόρ 2008, με 264 εκατομμύρια αφίξεις στους ίδιους τέσσερις μήνες.

Τα αποτελέσματα του 2010 θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τη σταδιακή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης, καθώς και από διάφορες εκδηλώσεις υψηλής προβολής, συμπεριλαμβανομένων των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Βανκούβερ, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA στη Νότια Αφρική, την Παγκόσμια Έκθεση της Σαγκάης και τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Ινδία. Δυστυχώς, ο τουρισμός έχει υποστεί επίσης τα αποτελέσματα μιας σειράς από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί σε Αϊτή, Χιλή, Νότια Καλιφόρνια και Γουατεμάλα και σοβαρές πλημμύρες σε πολλές προορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Μάτσου Πίτσου (Περού), καθώς και σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης.

Θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του 2010 -αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Ο UNWTO διατηρεί τις προβλέψεις που έκανε τον περασμένο Ιανουάριο, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να κυμαίνονται το 2010 στο 3-4%. Οι τρέχοντες ρυθμοί ανάπτυξης δείχνουν ότι στο τέλος του έτους τα αποτελέσματα είναι πιθανό να είναι πιο κοντά στο 4% -ακόμη και να το υπερβούν. Πολλά εξαρτώνται από τα αποτελέσματα της επικείμενης θερινής περιόδου αιχμής στο βόρειο ημισφαίριο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Καθώς ξεκινά η περίοδος αιχμής για τον τουρισμό σε ηγετικές περιοχές του κόσμου στο βόρειο ημισφαίριο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές είναι πολλά υποσχόμενες. Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO για την περίοδο Μαίου-Αυγούστου 2010 είναι ακόμη μεγαλύτερος από εκείνον για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2010.

Παρ`όλα αυτά, οι προκλήσεις παραμένουν και ο τομέας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Η αύξηση της ανεργίας συνεχίζει να είναι σημαντική αιτία ανησυχίας και, όπως αναμενόταν από τον UNWTO, είναι πλέον σαφές ότι τα δημόσια ελλείμματα συνιστούν σαφή πρόκληση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις αναπτυγμένες οικονομίες και θα μπορούσαν να επηρεάσουν κορυφαίες αγορές εξερχόμενου τουρισμού. Η σταδιακή κατάργηση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας και η αύξηση των φόρων που θεσπίστηκε από πολλές κυβερνήσεις, έχουν καταστεί βασικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ο ίδιος ο τομέας του τουρισμού μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με αύξηση φόρων λόγω της αναμενόμενης αύξησης του “φόρου αναχώρησης” στο Ηνωμένο Βασίλειο (Νοέμβριος 2010) και την πρόθεση της Γερμανίας για την εισαγωγή ενός νέου φόρου αερομεταφορών, ως μέρος των σχεδίων μείωσης του προϋπολογισμού. Ο UNWTO προειδοποιεί για τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις των μονόπλευρων αποφάσεων σχετικά με τη φορολογία που θα μπορούσαν να βλάψουν τον τομέα του τουρισμού.

“Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν ένα σημαντικό μειονέκτημα κινδύνου για μία βιομηχανία σε `ανάρρωση`”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. “Αυτή είναι η στιγμή για τη στήριξη του τουριστικού τομέα. Σε μια εποχή που σε πολλές χώρες παρατηρείται κρατικό έλλειμμα και χαμηλή εγχώρια κατανάλωση, ο τουρισμός μπορεί να προσφέρει πολύ αναγκαίες θέσεις εργασίας, καθώς και εξαγωγές και φορολογικά έσοδα. Ο UNWTO χαιρετίζει παραδείγματα χωρών όπως η Κίνα, η οποία έχει εντοπίσει ότι ο τουρισμός αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της οικονομίας της, για να πάει μπροστά”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά των καταναλωτών, τάσεις, όπως η καθυστερημένη κράτηση, η αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου για ψάξιμο και κρατήσεις, τα σύνοτμα ταξίδια και για μικρότερες χρονικές περιόδους, καθώς και η απαίτηση value-for-money, φαίνεται να έχουν ενταθεί κατά τη διάρκεια και μετά την κρίση. Η εξελισσόμενη αυτή αγορά θα απαιτήσει αναπόφευκτα αλλαγές στα μοντέλα των επιχειρήσεων του κλάδου και της τουριστικής προσφοράς. “Είναι στη σφαίρα της φαντασίας να υποθέσουμε ότι μπορούμε να πάμε πίσω στο `business as usual`”, είπε ο Taleb Rifai. “Πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα τους καταναλωτές, να κατέχουμε την τεχνολογία και να την ενσωματώσουμε όλο και περισσότερο στη διαχείριση των προορισμών και των επιχειρήσεων. Πρέπει επίσης να επενδύσουμε περισσότερο στην καινοτομία των προϊόντων και του ανθρώπινου δυναμικού, ιδίως στην κατάρτιση για `πράσινες` θέσεις εργασίας και να κάνουμε σαφή δέσμευση στην αειφορία”, κατέληξε.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024