Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΠαγκόσμιος τουρισμός: Τα πρώτα αποτελέσματα για το 2011 επιβεβαιώνουν εδραίωση της βελτίωσης
Διεθνές Τουριστικό Βαρόμετρο του UNWTO

Παγκόσμιος τουρισμός: Τα πρώτα αποτελέσματα για το 2011 επιβεβαιώνουν εδραίωση της βελτίωσης

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 5% τους πρώτους μήνες του 2011, δίνοντας μια γερή βάση στην ανάκαμψη κατά 7% του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία Απριλίου του Διεθνούς Τουριστικού Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η ανάπτυξη ήταν…

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά περίπου 5% τους πρώτους μήνες του 2011, δίνοντας μια γερή βάση στην ανάκαμψη κατά 7% του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία<...> Απριλίου του Διεθνούς Τουριστικού Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η ανάπτυξη ήταν θετική σε όλες τις περιοχές του πλανήτη το διάστημα Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2011, με εξαίρεση τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική. Η νότια Αμερική και η νότια Ασία τέθηκαν επικεφαλείς της ανάπτυξης (με ποσοστά 15% έκαστη), ακολουθούμενες από την υποσαχάρια Αφρική (13%) και την κεντρική και ανατολική Ευρώπη (12%).

Η Ασία και ο Ειρηνικός, η περιοχή με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το 2010, είδε την ανάπτυξή της να επιβραδύνεται (6%), σε σχέση με τις πολύ καλές επιδόσεις του προηγούμενου έτους. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα για την Ευρώπη (6%), ωθούμενα από την ανάκαμψη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, και την προσωρινή ανακατανομή των ταξιδιών σε προορισμούς στη νότια και τη μεσογειακή Ευρώπη λόγω των εξελίξεων στη βόρεια Αφρική (-9%) και τη Μέση Ανατολή (-10%). Η Αμερική (5%) ήταν στα επίπεδα του παγκόσμιου μέσου όρου, με ισχυρά αποτελέσματα για τη νότια Αμερική και την Καραϊβική, αλλά ασθενέστερη ανάπτυξη στη βόρεια και κεντρική Αμερική.

Σε όλο τον κόσμο, οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν τα 124 εκατ. το πρώτο δίμηνο του 2011, έναντι 119 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2010, με τις αναδυόμενες οικονομίες να συνεχίζουν να αυξάνονται (6%) με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι οι αναπτυγμένες (4%).

“Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι, παρά τις πολλές προκλήσεις, η ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, η οποία ήταν εξαιρετικά έντονη το τελευταίο έτος, εδραιώνεται”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai από την Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε για μια ειδική εκδήλωση με θέμα “Προώθηση της τουρισμού για την αειφόρο ανάπτυξη και μείωση της φτώχειας”, στο πλαίσιο της 4ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες. Και πρόσθεσε: “Τα νέα είναι ιδιαίτερα θετικά για τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για την Αφρική, όπου ο τουρισμός αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μοχλός ανάπτυξης των εξαγωγών και της απασχόλησης”.

Καμία σημαντική αλλαγή στις παγκόσμιες προβλέψεις για το 2011
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του UNWTO στις αρχές του έτους, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 4-5% το 2011. Ο αντίκτυπος των πρόσφατων εξελίξεων στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και ο τραγικός σεισμός και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία το Μάρτιο, δεν αναμένεται να επηρεάσουν ουσιαστικά την προβλεπόμενη ανάπτυξη.

Τα αποτελέσματα για την βορειοανατολική Ασία, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή είναι χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά προορισμοί σε Ευρώπη και νότια Αμερική μέχρι σήμερα αποδίδουν καλύτερα από το αναμενόμενο. Συνολικά, και όπως και σε προηγούμενες παρόμοιες καταστάσεις, είναι πιθανή μια προσωρινή ανακατανομή της τουριστικής κίνησης, σε συνδυασμό με την αύξηση των ενδοπεριφερειακών μετακινήσεων – σε αντίθεση με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

“Αν και οι πρόσφατες εξελίξεις στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή και τα φοβερά γεγονότα στην Ιαπωνία θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα στις αντίστοιχες περιοχές, η συνολική αύξηση του διεθνούς τουρισμού δε θα επηρεαστεί σημαντικά”, δήλωσε ο κ. Rifai. “Επιπλέον, η πτώση της ζήτησης στην Τυνησία, την Αίγυπτο και την Ιαπωνία πιστεύεται ότι έχει φτάσει στο απόγειό της και η ανάκαμψη αυτών των σημαντικών προορισμών θα είναι σίγουρη κατά τη διάρκεια του 2011”, πρόσθεσε

Τα διεθνή έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τα 900 δισ. δολ. το 2010
Το 2010, οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις εκτιμάται ότι έφθασαν τα 919 δισ. δολ. παγκοσμίως (693 δισ. ευρώ), έναντι 851 δισ. δολ. (610 δισ. ευρώ) το 2009. Σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένα σττις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και του πληθωρισμού) οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5%. Το ποσοστό αυτό, συγκρινόμενο με την αύξηση 7% στις αφίξεις, δείχνει τη στενή σχέση μεταξύ των δύο δεικτών και επιβεβαιώνει ότι σε χρονιές ανάκαμψης οι αφίξεις έχουν την τάση να επανέρχονται σε θετικά πρόσημα πιο γρήγορα από τις εισπράξεις.

Η Κίνα ενισχύει τη θέση της ως η κορυφαία αγορά
Σύμφωνα με το top10 για τις 10 καλύτερες αγορές σε τουριστικές δαπάνες, η Κίνα αναρριχήθηκε στην τρίτη θέση. Η χώρα μπόρεσε να πολλαπλασιάσει τις δαπάνες της τέσσερις φορές από το 2000, επιτυγχάνοντας έτσι την ταχύτερη αύξηση σε αυτήν την κατηγορία την τελευταία δεκαετία. Aλλες αλλαγές στην κατάταξη των διεθνών τουριστικών δαπανών περιλαμβάνουν την άνοδο του Καναδά και της Αυστραλίας στις θέσεις 6 και 10 αντίστοιχα.

Στην κατάταξη των πρώτων 10 προορισμών σε διεθνείς τουριστικές αφίξεις και εισπράξεις για το 2010 η Κίνα έχει ενισχύσει επίσης τη θέση της. Στις αφίξεις, η Κίνα έχει ξεπεράσει την Ισπανία και τώρα βρίσκονται στην τρίτη θέση μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ενώ από πλευράς εσόδων κατέχει την τέταρτη θέση, ξεπερνώντας την Ιταλία. Η μόνη άλλη αλλαγή στη σειρά κατάταξης που αφορά στα έσοδα προήλθε από το Χονγκ Κονγκ (Κίνα), που ανέβηκε από την 12η στη 9η θέση. Η Γαλλία συνεχίζει να ηγείται στην κατάταξη των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών στον κόσμο από πλευράς αφίξεων και κατατάσσεται τρίτη σε εισπράξεις, ενώ οι ΗΠΑ έρχεται πρώτη σε εισπράξεις και δεύτερη στις αφίξεις.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024