Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΣε ανάκαμψη πολλαπλών ταχυτήτων ο παγκόσμιος τουρισμός το 2010
UNWTO: Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών θα αυξηθούν κατά 4-5% το 2011

Σε ανάκαμψη πολλαπλών ταχυτήτων ο παγκόσμιος τουρισμός το 2010

Ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε σημαντικά κατά το 2010, σύμφωνα με το ανακοινωθέν World Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 7% (935 εκατ. ευρώ), ύστερα από την πτώση κατά 4% που παρατηρήθηκε το 2009 – το έτος που επλήγη περισσότερο…

Ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε σημαντικά κατά το 2010, σύμφωνα με το ανακοινωθέν World Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO).<...> Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 7% (935 εκατ. ευρώ), ύστερα από την πτώση κατά 4% που παρατηρήθηκε το 2009 – το έτος που επλήγη περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Η συντριπτική πλειοψηφία των προορισμών σε όλο τον κόσμο εμφάνισε θετικά ποσοστά, ικανά να αντισταθμίσουν τις πρόσφατες απώλειες. Ωστόσο, η ανάκαμψη έγινε με διαφορετικές “ταχύτητες” και οφείλεται κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες.

Αποκατάσταση πολλαπλών ταχυτήτων για τον παγκόσμιο τουρισμό το 2010
Ωθούμενος από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο, ο διεθνής τουρισμός έχει ανακάμψει γρηγορότερα από το αναμενόμενο από τις επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και στα τέλη του 2008 και αρχές του 2009.

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 6,7% σε σύγκριση με το 2009, με θετικό ρυθμό ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών έφτασε διεθνώς τα 935 εκατ., 58 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2009 και 22 εκατ. ευρώ περισσότερα από το υψηλότερο καταγεγραμένο επίπεδο πριν από την κρίση του 2008 (913 εκατ. ευρώ).

Αν και όλες οι περιοχές ανακοίνωσαν αύξηση των διεθνών αφίξεων τουριστών, οι αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν οι κύριοι παράγοντες αυτής της ανάκαμψης. Η ανάκαμψη “πολλαπλών ταχυτήτων”, χαμηλότερη στις προηγμένες οικονομίες (+5%), υψηλότερη στις αναδυόμενες (+8%), αντικατοπτρίζει την ευρύτερη παγκόσμια οικονομική κατάσταση και αναμένεται να κυριαρχήσει από το 2011 και μετά.

“Η ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού είναι καλή είδηση, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίεςεξαρτώνται από τον συγκεκριμενο τομέα για τα αναγκαία έσοδα και την απασχόληση”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai. “Η πρόκληση τώρα είναι η ανάπτυξΗ αυτή να εδραιώσει την ύπαρξή της στα επόμενα χρόνια εν μέσω ενός ακόμη αβέβαιου παγκόσμιου οικονομικού περιβάλλοντος”.

– Η Ασία (+13%) ήταν η πρώτη περιοχή που επανήλθε και η ισχυρότερη αναπτυσσόμενη περιοχή το 2010. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ασία κατέγραψαν νέο ρεκόρ, στα 204 εκατ. πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 181 εκατ. ευρώ από το το 2009.
– Η Αφρική (+6%, στα 49 εκατ. ευρώ), η μόνη περιοχή που εμφάνισε θετικά στοιχεία το 2009, διατήρησε την ανάπτυξή κατά τη διάρκεια του 2010, επωφελούμενη από την αύξηση του δυναμισμού της οικονομίας και τη φιλοξενία εκδηλώσεων, όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική.
– Η Μέση Ανατολή επέστρεωε σε διψήφια νούμερα ανάπτυξης (+14%, στα 60 εκατ. ευρώ), καθώς σχεδόν όλοι οι προορισμοί παρουσίασαν αύξηση κατά 10% ή και περισσότερο.
– Στην Ευρώπη (+3%, έως 471 εκατ. ευρώ), η ανάκαμψη ήταν βραδύτερη από ό,τι σε άλλες περιοχές, λόγω της διακοπής της εναέριας κυκλοφορίας που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull και η οικονομική αβεβαιότητα, που επηρέασε την Ευρωζώνη. Ωστόσο, ο τομέας ενδυναμώθηκε από το β΄ εξάμηνο του έτους και μετα και ορισμένες μεμονωμένες χώρες παρουσίασαν καλύτερη εικόνα, πολύ πάνω από το μέσο όρο, κάτι όμως που δεν αρκούσε για να ξεπεράσουν τα συνολικά αποτελέσματα τις ζημίες του 2009.
– Η Αμερική (+8%, έως 151 εκατ. ευρώ) ανέκαμψε από την ύφεση του 2009, η οποία οφειλόταν στην οικονομική κρίση στη Β. Αμερική και τον αντίκτυπο του ξεσπάσματος της γρίπης Α (Η1Ν1). Η επιστροφή στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έχει συμβάλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων της περιοχής στο σύνολό της, όπως συνέβαλε και η περιφερειακή ανάπτυξη στην Κεντρική και Νότια Αμερική, αλλά και η ενδυνάμωση των οικονομιών της Λατινικής Αμερικής. Η ανάπτυξη μάλιστα ήταν εντονότερη στη Νότιο Αμερική (+10%).

Στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από συγκριμένες περιοχές των ηπείρων αντικατοπτρίζουν καθαρά αυτήν την ανάκαμψη “πολλών ταχυτήτων”. Κάποιες περιοχές όπως η Βόρεια και η υποσαχάρια Αφρική και η νοτιοανατολική Ασία δεν επηρεάστηκαν από την παγκόσμια κρίση και παρουσίασαν συνεχή ανάπτυξη ολόκληρο το 2009 και το 2010. Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν από την κρίση το 2009, δηλαδή η βορειοανατολική και νότια Ασία, η βόρεια και νότια Αμερική και η δυτική Ευρώπη, είδαν αύξηση στις αφίξεις τους το 2010, αντισταθμίζοντας πλήρως προηγούμενες απώλειες, φτάνοντας έτσι στα επίπεδα της προ της κρίσης εποχής. Η Καραϊβική και η κεντρική Αμερική βρίσκονται πάλι στα επίπεδα του 2008, ενώ στην κεντρική, ανατολική και νότια – μεσογειακή Ευρώπη η ανάπτυξη ήταν ακόμη ανεπαρκής, ώστε να αντισταθμίσει την απώλεια των τουριστικών ροών του 2009. Τέλος, η βόρεια Ευρώπη δεν επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς αύξησης το 2010.

Η αύξηση των διεθνών τουριστικών εσόδων συνέχισε να υπολείπεται κατά τι εκείνη των αφίξεων κατά τη διάρκεια του 2010, όπως συνηθίζεται σε περιόδους ανάκαμψης. Ανάμεσα στα κορυφαίες αγορές εξερχόμενου τουρισμού αγορές, όσον αφορά τις δαπάνες στο εξωτερικό, οι αναδυόμενες οικονομίες συνέχισαν να οδηγούν την ανάπτυξη: η Κίνα (+17%), η Ρωσική Ομοσπονδία (+26%), η Σαουδική Αραβία (+28%), και η Βραζιλία (+52%). Από τις παραδοσιακές αγορές προέλευσης τουριστών ανέκαμψαν η Αυστραλία (+9%), ο Καναδάς (+8%), η Ιαπωνία (+7%), και η Γαλλία (+4%), ενώ πολύ μέτρια ανάκαμωση (2%) παρουσίασαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ιταλία. Από την αντίθετη πλευρά, οι δαπάνες στο εξωτερικό από το Ην. Βασίλειο ήταν ακόμα στο 4% το 2010.

Ανασκόπηση του 2010
Η διεθνής τουριστική ζήτηση διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο το 2010, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική αβεβαιότητα σε ορισμένες σημαντικές αγορές, τις φυσικές καταστροφές σε ορισμένες χώρες και την κοινωνική αναταραχή σε άλλες, τη σοβαρή διαταραχή της αεροπορικής μετακίνησης από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία τον περασμένο Απρίλιο και τις προβληματικές καιρικές συνθήκες σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ το Δεκέμβριο.

“Ο τουρισμός απέδειξε και πάλι ότι είναι ένας εξαιρετικά ανθεκτικός κλάδος. Παρ`όλα αυτά, πρέπει να εργαστούμε πιο κοντά ο ένας στον άλλο και να συνεργαστούμε, όλοι οι παραγόντες που εμπλέκονται στην αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας ώστε να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητά μας και να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά στις προκλήσεις όπως αυτές που προέκυψαν από το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου τον περασμένο Απρίλιο”, δήλωσε ο κ. Rifai.

Το 2010 χαρακτηρίστηκε επίσης από την αύξηση της σημασίας που δόθηκε σε μεγάλης κλίμακας εκδηλώσεις – αθλητισμού, πολιτισμού, καθώς και σε εκθέσεις- όσον αφορά την εξαιρετική ικανότητά τους να προσελκύουν επισκέπτες και να μετατρέπουν τις χώρες υποδοχής σε ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς. Παραδείγματα που ξεχωρίζουν είναι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Καναδά, η Shanghai Expo στην Κίνα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική, οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας στην Ινδία.

Επιβεβαιώνοντας τις τάσεις αυτές, πάνω από 300 εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αποτελούν την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του uNWTO, αξιολόγησε τη συνολική απόδοση του 2010 ως πολύ θετική και πολύ πάνω από τις προσδοκίες που είχαν στις αρχές του έτους. Η ομάδα διατηρεί την ίδια θετική προοπτική και για το 2011.

Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί το 2011
Μετά από ένα έτος παγκόσμιας ανάκαμψης, όπως ήταν το 2010, η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί στον τομέα του τουρισμού και το 2011, αν και με πιο αργούς ρυθμούς. Οι προβλέψεις του UNWTO για τις διεθνείς αφίξεις τουριστών είναι μία αύξηση 4-5% το 2011, ένα ποσοστό ελαφρώς πάνω από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

Η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία παραμένει σημαντικός παράγοντας ανησυχίας, ενώ το 2011 η σταδιακή ανάκαμψη της απασχόλησης αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι πολύ αδύναμη, ώστε να αντισταθμίσει τις απώλειες θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η πρόσφατη τάση προς την καθιέρωση και την αύξηση της φορολογίας για τα οργανωμένα ταξίδια ως μέσο εξισορρόπησης των δημόσιων δαπάνών αποτελεί μια ακόμη πρόκληση για τον τουριστικό τομέα. “Ενώ κατανοούμε πλήρως την ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θα συνεχίσει να προειδοποιεί τις κυβερνήσεις ότι οι φόροι αυτού επηρεάζουν σοβαρά την αποδεδειγμένη ικανότητα του τουρισμού να τονώνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη, επηρεάζοντας αρνητικά τις οικονομίες τους και τις δυνατότητες ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Rifai.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024