Τελευταία νέα
ΑρχικήΤεχνολογίαInternet και MobileΤο 37% των πωλήσεων των ξενοδοχείων στην Ευρώπη θα γίνονται διαδικτυακά μέχρι το 2016
Τεχνολογία

Το 37% των πωλήσεων των ξενοδοχείων στην Ευρώπη θα γίνονται διαδικτυακά μέχρι το 2016

Η Google οργάνωσε εκδήλωση με θέμα τον 'Τρόπο που Ταξιδεύουμε' στην Αθήνα, όπου τουριστικές επιχειρήσεις και ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν την ευκαιρία να μάθουν από την εμπειρία της Iberia, της Tourradar και της Innovation Protocol και να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Όπου κι αν βρίσκονται οι ταξιδιώτες, είναι συνδεδεμένοι διαδικτυακά. Είτε προγραμματίζουν ένα ταξίδι, είτε περιηγούνται σε μια νέα πόλη, είτε μοιράζονται αναμνήσεις από τις διακοπές τους, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με όποια συσκευή έχουν εύκαιρη. Αυτή η διαδικασία έχει αλλάξει άρδην την διαδρομή του ταξιδιώτη, δημιουργώντας πολλές διαφορετικές στιγμές πρόθεσης για αγορά διαδικτυακά.

Με στόχο να μιλήσει για τις νέες τάσεις και να μοιραστεί βέλτιστες πρακτικές, η Google οργάνωσε εκδήλωση με θέμα τον “Τρόπο που Ταξιδεύουμε” την Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όπου πλήθος τουριστικών επιχειρήσεων και ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν την ευκαιρία να μάθουν από την εμπειρία της Iberia, της Tourradar και της Innovation Protocol και να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές πλατφόρμες.

Ψηφιακό mοmentum για το ταξίδι
Σύμφωνα με την έρευνα της Google για το Ταξίδι που πραγματοποίησε η Ipsos MediaCT τον Ιούνιο του 2014, το 37% των πωλήσεων των ξενοδοχείων στην Ευρώπη θα γίνονται διαδικτυακά μέχρι το 2016. Οι μηχανές αναζήτησης παραμένουν το σημείο εκκίνησης στο διαδικτυακό ταξίδι για τους χρήστες: κατά μέσο όρο πριν κάνουν κάποια κράτηση, οι χρήστες περνούν 2.4 εβδομάδες ψάχνοντας ξενοδοχεία, επισκεπτόμενοι 18 ιστοσελίδες για να βρουν ξενοδοχείο και έχοντας αφιερώσει 8 περιόδους αναζήτησης (πηγή: Google/Millward Brown Digital Hotel Shopper Study, December 2014). Στις μέρες μας τα κινητά αποκτούν στρατηγική σημασία στην ψηφιακή διαδρομή προς την αγορά, με τις αναζητήσεις για τις ελληνικές διακοπές μέσω κινητών να έχουν αυξηθεί 72% μέσα στο χρόνο. Η Αθήνα (με τη Ρόδο, Μύκονο, Κω και Κρήτη να ακολουθούν) παραμένει με διαφορά η πιο δημοφιλής αναζήτηση συγκριτικά με τους υπόλοιπους ελληνικούς προορισμούς. Με το 51% των νοικοκυριών της ΕΕ να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για τα ταξίδια τους, αναδεικνύεται η ευκαιρία των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων να αξιοποιήσουν τα εργαλεία για να “βρουν” τον ταξιδιώτη στις διαφορετικές στιγμές αναζήτησης και απόφασης για τις διακοπές του.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα: Ο τουρισμός είναι ένας τομέας μείζονος σημασίας για την Ελλάδα. Το 2014, εκτιμάται πως συνεισέφερε άμεσα περίπου 17 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 20,5% του ΑΕΠ και το 20% της απασχόλησης. Η ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη είναι σημαντική καθώς μια αύξηση της διαδικτυακής δραστηριότητας του ελληνικού τουριστικού κλάδου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 3%, δημιουργώντας έως και 100.000 νέες θέσεις απασχόλησης. (“Tourism Economics: The Impact of Online Content on European Tourism”, Oxford Economics, 2013.)

Πώς όμως οι διαφημιστές και οι επιχειρηματίες του τουρισμού μπορούν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες της ψηφιακής πραγματικότητας; κά χρήσιμα συμπεράσματα:

  • Χρησιμοποιήστε ψηφιακά εργαλεία για να γνωρίσετε καλύτερα τους καταναλωτές σας και να ανταποκριθείτε καλύτερα στις ανάγκες τους.
  • Κάθε συναλλαγή ενός καταναλωτή είναι ένα σημείο επαφής και γνώσης ώστε να γίνει κανείς καλύτερος, να δημιουργήσει καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.
  • Αξιοποιήστε τις στιγμές. Οι ταξιδιώτες παίρνουν αποφάσεις σε μια σειρά στιγμών – οι άνθρωποι πια δεν μπαίνουν στο διαδίκτυο, ζουν στο διαδίκτυο. Τα smartphones βρίσκονται στο κέντρο των ψηφιακών πλατφορμών, προσφέροντας ένα πλαίσιο υποστήριξης ως βοηθοί που γίνονται ολοένα και πιο έξυπνοι με κάθε συναλλαγή.
  • Τι θα άλλαζες στην εμπειρία του καταναλωτή έχοντας όλα αυτά κατά νου;  

Καινοτομήστε, καινοτομήστε, καινοτομήστε. Αξιοποιήστε την τεχνολογία για να δημιουργήσετε αποκαλυπτικές εμπειρίες (ασχέτως σε ποιο σημείο του ταξιδιού βρίσκεται ο ταξιδιώτης). Προσφέρετε στους καταναλωτές σας εντυπωσιακά εξυπηρετικές υπηρεσίες, ή εστιάζετε μόνο στην προώθηση των προϊόντων σας; Και, είναι οι εμπειρίες που προσφέρετε προσωπικές;

“Το διαδίκτυο και η αυξανόμενη χρήση κινητών έχει αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν οι ταξιδιώτες και στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος και οι δυνατότητες που φέρνει η ψηφιακή οικονομία μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μεγαλώσουν και να απαντήσουν στις ανάγκες των καταναλωτών στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Για να εκπαιδεύσουμε τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία ξεκινήσαμε την πρωτοβουλία Grow Greek Tourism Online. Σήμερα, με τον ίδιο τρόπο προσφέρουμε την ευκαιρία σε επιχειρήσεις και ταξιδιωτικά γραφεία να γνωρίσουν και να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές ώστε να βελτιώσουν τις ψηφιακές τους στρατηγικές καθώς και να γνωρίσουν νέα προϊόντα της Google όπως τα Hotel Ads,” σχολίασε ο κ. Δημήτρης Κοσσυφάς, υπεύθυνος του τομέα Travel της Google.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024