Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΥπεύθυνη η κυβερνητική ανευθυνότητα για την ανταγωνιστική υποβάθμιση της Ελλάδας στον Τουρισμό
Παγκόσμια κατρακύλα της χώρας μας

Υπεύθυνη η κυβερνητική ανευθυνότητα για την ανταγωνιστική υποβάθμιση της Ελλάδας στον Τουρισμό

Ερώτηση κατέθεσαν χθες, 8 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προς τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, με θέμα: «Υπεύθυνη η κυβερνητική ανευθυνότητα για την ανταγωνιστική υποβάθμιση της Ελλάδας στον Τουρισμό».

Ερώτηση κατέθεσαν χθες, 8 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, προς τους Υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εμπορικής Ναυτιλίας<...>, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Ανάπτυξης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, με θέμα: «Υπεύθυνη η κυβερνητική ανευθυνότητα για την ανταγωνιστική υποβάθμιση της Ελλάδας στον Τουρισμό».

Το κείμενο της ερώτησης των 8 βουλευτών κ.κ. Απόστολου Κατσιφάρα, Aντζελας Γκερέκου, Γιάννη Δριβελέγκα, Γιώργου Ντόλιου, Χάρη Τσιόκα, Μανόλη Σκουλάκη, Γιάννη Μανιάτη, και Ελπίδας Τσουρή έχει ως εξής:

«Η ΅βαριά βιομηχανίαΆ της χώρας μας, ο τουρισμός, φαίνεται ότι περνάει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων χρόνων, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην οικονομία και την απασχόληση, αφού πρόκειται για τον τομέα που έχει καθοριστική συμβολή στο ΑΕΠ, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα και στρατηγική σημασία στην αναπτυξιακή προοπτική της πατρίδας μας.
Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (The Travel & Tourism Competitiveness Report, εκδόσεις 2007 και 2009) είναι αποκαλυπτικά. Η Ελλάδα την τελευταία τριετία υποχώρησε κατά 29 θέσεις (από την 18η στην 47η) σε ότι αφορά την ασφάλεια, 11 θέσεις (από την 103η στην 114η) σε ότι αφορά την ανταγωνιστικότητα των τιμών, 16 θέσεις (από την 3η στην 19η) σε ότι αφορά την υγεία και την υγιεινή, και 9 θέσεις (από την 34η στην 43η) σε ότι αφορά τις υποδομές των επίγειων μεταφορών.

Μια πιο σχολαστική ματιά στα στοιχεία κυριολεκτικά “βγάζει μάτι”, καθώς, μεταξύ άλλων, η χώρα μας υποβαθμίστηκε στην παγκόσμια κατάταξη κατά 32 θέσεις (από την 24η στην 56η) αναφορικά με το επιχειρηματικό κόστος της τρομοκρατίας και 29 θέσεις (από την 34η στην 63η) αναφορικά με την αξιοπιστία των αστυνομικών υπηρεσιών, 38 θέσεις (από την 1η στην 39η) αναφορικά με την πρόσβαση σε υγειονομικές αρχές, 16 θέσεις αναφορικά με την ποιότητα των λιμενικών υποδομών (από την 41η στην 57η), ενώ κυριολεκτικά καταβαραθρώθηκε κατά 90 θέσεις (από την 9η στην 99η) σε ότι αφορά τους φόρους εισιτηρίων και τις χρεώσεις αεροδρομίων.

Ο πρωθυπουργός στις 26/05/2005 είχε δηλώσει: “Στόχος μας είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος, πολύμορφος και ανταγωνιστικός τουριστικός κλάδος, με σεβασμό στις παραδόσεις και το περιβάλλον.” Από τα στοιχεία είναι πασιφανές πως ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη, με τραγικές συνέπειες για τον τόπο μας και τους Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που δεσμεύονταν προεκλογικά και μετεκλογικά για επέκταση της τουριστικής περιόδου, την καταδίκασε με τις πολιτικές της σε δραστική συρρίκνωση, σπατάλησε τεράστια κονδύλια για αναποτελεσματική, όπως αποδεικνύεται, διαφήμιση και επέδειξε κατΆ εξακολούθηση ανεπίτρεπτη προχειρότητα σε ότι αφορά τη διαχείριση σοβαρών ζητημάτων που δυσφήμισαν τη χώρα μας.

Στις 10/3/2009 γνωστοποιήθηκε πως ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα του τουρισμού το δΆ τρίμηνο του 2008 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2007 παρουσίασε ήδη μείωση κατά 1,7%, ενώ οι προσδοκίες του κλάδου για το μέλλον είναι αποκαρδιωτικές. Τα 14 μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 18/12/2008 δεν είναι παρά επικοινωνιακές “ασπιρίνες”, τη στιγμή που η εξάπλωση της κρίσης έχει φέρει πλέον τον ανοχύρωτο, από την κυβέρνηση, ελληνικό τουρισμό σε κωματώδη κατάσταση.

Επειδή:

  • Η επερχόμενη κάμψη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο που διαμορφώνει η τρέχουσα κρίση, πρόκειται να πλήξει σημαντικά την εθνική μας οικονομία, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες ανέργους.
  • Τα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος προϋποθέτουν συνεχή και συστηματική συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων.

Τελειώνοντας οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς:

1. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει άμεσα η Κυβέρνηση για την αναστροφή του κλίματος στον τουρισμό, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμιση της αναπτυξιακής προοπτικής της πατρίδας μας και να διασφαλιστούν πολύτιμες θέσεις εργασίας για τους δοκιμαζόμενους από την κρίση πολίτες του τόπου μας;
2. Ποια είναι η άποψη των συναρμόδιων Υπουργείων, καθενός στον τομέα ευθύνης του, για τη σημαντική υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού τομέα, που παρατηρείται στους δείκτες;
3. Υπάρχει σχέδιο, τόσο μεσοπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο, για αποτελεσματική ενίσχυση του τουριστικού τομέα και για αναστροφή των αρνητικών δεικτών, ώστε, έστω και καθυστερημένα, να θωρακιστεί απέναντι στην κρίση, και να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξή του; Ποιο είναι αυτό και ποιο το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για την υλοποίησή του;»

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024