Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείς70% των Ευρωπαίων επιζητούν ακόμη να ταξιδέψουν, παρά την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα
Τάσεις

70% των Ευρωπαίων επιζητούν ακόμη να ταξιδέψουν, παρά την απειλητική μετάλλαξη Δέλτα

Σχεδόν το 70% όλων των ερωτηθέντων Ευρωπαίων σε έρευνα της ETC σχεδιάζει να ταξιδέψει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2022. Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα και Κροατία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών τους.

Τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 και η μετάλλαξη Delta μπορεί να επηρεάζουν την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό, αλλά το ταξιδιωτικό αίσθημα μεταξύ των Ευρωπαίων έχει παραμείνει υψηλό το καλοκαίρι. Σχεδόν το 70% δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιανουαρίου 2022, ενώ πολύ λιγότεροι εξέφρασαν απροθυμία (17%) ή αβεβαιότητα (15%) για βραχυπρόθεσμα ταξίδια. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έρευνα “Monitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 8” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC).

Το εμβόλιο κατά του COVID-19 δείχνει τον δρόμο για σταθερή ανάκαμψη του τουρισμού
Το εμβόλιο COVID-19 παραμένει βασική προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών και τη συμπεριφορά κράτησης. Η πρόσφατη διάθεση των εμβολίων επέτρεψε σε περισσότερους από τους μισούς (54%) των Ευρωπαίων να αισθάνονται πολύ πιο αισιόδοξοι όσον αφορά στον προγραμματισμό ταξιδιού τους επόμενους μήνες, με μόνο το 21% να εκφράζει σκεπτικισμό. Επιπλέον, ένας στους δύο Ευρωπαίους σκοπεύει να κλείσει ένα ταξίδι μόλις εμβολιαστεί. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από τους μισούς (57%) των ερωτηθέντων αναμένουν ότι το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα διευκολύνει τον προγραμματισμό του επόμενου ταξιδιού και τη διέλευση των συνόρων, ενώ μόνο το 18% αμφιβάλλει ότι θα διευκολύνει και θα απλοποιήσει την ταξιδιωτική τους εμπειρία.

Οι υπαίθριες διακοπές κορυφαία επιλογή για ταξίδια εντός Ευρώπης
Η διάθεση για διακοπές και η προσαρμογή στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω COVID-19 αύξησαν τη ζήτηση για ταξίδια αναψυχής στο υψηλότερο σημείο (72% των ταξιδιωτών που κλείνουν νωρίς (early bird), από την έναρξη της έρευνας. Ταυτόχρονα, η έντονη έλξη για εξωτερικούς χώρους επιτάχυνε την επιθυμία των ανθρώπων για μια παρατεταμένη καλοκαιρινή περίοδο. Πάνω από το 20% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων σχεδιάζουν να ξεκινήσουν ταξίδια τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και να περάσουν χρόνο σε ακτή ή κοντά στη φύση.

Η έρευνα δείχνει ότι το ενδιαφέρον για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια έχει επίσης αυξηθεί στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο από το περασμένο καλοκαίρι. Πάνω από το μισό (53%) των Ευρωπαίων με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια προτιμούν να επισκεφθούν μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κροατία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των επιθυμιών τους. Ωστόσο, το μερίδιο των Ευρωπαίων που προτιμούν τα εσωτερικά ταξίδια παραμένει σταθερό (35%). Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ταξιδιώτες στην ηλικιακή ομάδα 54+ είναι πιο πιθανό να ταξιδέψουν εντός της χώρας τους από εκείνους της ηλικίας 18-24 ετών (44% έναντι 27%).

Τους τελευταίους μήνες, το μερίδιο των ταξιδιωτών που έχουν κλείσει ολόκληρο το ταξίδι τους έχει αυξηθεί κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα, ένα σαφές σημάδι εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την τουριστική προσφορά να επιστρέφει στην Ευρώπη. Επιπλέον, τα επίπεδα αβεβαιότητας ως προς το που να ταξιδέψουν μειώθηκαν κατά 20%. Ο αριθμός των ερωτηθέντων που απέφυγαν να προγραμματίσουν ταξίδια μειώθηκε επίσης κατά 20%, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο (16%) από τον Σεπτέμβριο του 2020. Η διάθεση των εμβολίων, οι ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης και η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών είναι οι κορυφαίοι παράγοντες που ενισχύουν την εμπιστοσύνη των ερωτηθέντων για το επόμενο ταξίδι τους στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ορισμένες ανησυχίες εξακολουθούν να εμποδίζουν τον προγραμματισμό ταξιδιού, παρά τις αυξημένες ταξιδιωτικές προθέσεις. Οι Ευρωπαίοι με βραχυπρόθεσμα ταξιδιωτικά σχέδια παραμένουν ανήσυχοι για τα μέτρα καραντίνας (18%), την αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στον προορισμό (16%) και τις αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους (15%). Όσον αφορά στην προσωπική υγεία και ασφάλεια, οι τρεις πρώτοι λόγοι ανησυχίας είναι τα αεροπορικά ταξίδια (17%), οι μεταφορές προς τον προορισμό (15%) και τα καφέ και τα εστιατόρια (13%).

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024