Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΑνοδικός ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στον τουριστικό τομέα τον Μάιο

Ανοδικός ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος στον τουριστικό τομέα τον Μάιο

Επιδείνωση παρουσίασε τον Μάιο στην Ελλάδα ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος, παρά το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους μήνες διαμορφωνόταν σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ και της ευρωζώνης…

Επιδείνωση παρουσίασε τον Μάιο στην Ελλάδα ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος, παρά το γεγονός ότι κατά τους τελευταίους μήνες<...> διαμορφωνόταν σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ και της ευρωζώνης. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έκθεση συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα περιορίστηκε τον Μάιο στις 110,6 μονάδες, από 115,4 μονάδες τον Απρίλιο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην εκ νέου επιδείνωση του δείκτη εμπιστοσύνης των καταναλωτών, ο οποίος τους δυο προηγούμενους μήνες είχε παρουσιάσει ενδείξεις ανάκαμψης από τα πολύ χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε φθάσει στα τέλη του 2003. Στους τομείς της παραγωγής οι δείκτες παρουσιάζουν στασιμότητα ή μικρές μεταβολές, με εμφανέστερη την υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στις κατασκευές.

Συγκρινόμενος με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Από τον Ιανουάριο του 2004 βρίσκεται σταθερά σε σχετικώς υψηλά επίπεδα, ανώτερα του μέσου όρου.
  • Τον Μάιο 2004, και παρά την μεγάλη πτώση που σημειώνει, το επίπεδο του είναι το τρίτο υψηλότερο της Ευρωζώνης.

Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι καταγράφεται πτώση στην πλειονότητα των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ εντονότερη υπήρξε σε χώρες όπου ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος κυμαίνεται σε επίπεδα σαφώς ανώτερα του μέσου όρου της Ε.Ε, όπως Δανία, Ελλάδα, Βέλγιο και Αυστρία. Η τάση αυτή μπορεί εν μέρει να αποδοθεί στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δεικτών, με την προσθήκη του δείκτη των υπηρεσιών και στην εποχική εξομάλυνση των στοιχείων.

Αναλυτικότερα οι εξελίξεις στους κύριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τις μηνιαίες έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ που διεξήχθησαν τον Μάιο, παρουσιάζονται παρακάτω αναλυτικά για τον κάθε κλάδο.

Στον τομέα των υπηρεσιών, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξος,καθώς τον μήνα Μάιο διαμορφώθηκε στις 102,5 μονάδες έναντι 100,5 μονάδων τον Απρίλιο. Η αύξηση αποδίδεται στις εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά το τελευταίο τρίμηνο και στις θετικότερες εκτιμήσεις και προοπτικές για την εξέλιξη της ζήτησης.

Το ποσοστό των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι η παραγωγική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα κυμαίνεται περί του 45%. Σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας στην επέκταση της δραστηριότητας παραμένει η ανεπάρκεια ζήτησης. Οι εξελίξεις στους κυριότερους επιμέρους κλάδους των υπηρεσιών τον Μάιο ήταν οι ακόλουθες:

Στον κλάδο Ξενοδοχεία και Εστιατόρια, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών, εντείνει την ανοδική του πορεία τον Μάιο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 100,5 μονάδες έναντι 93,3 μονάδων τον Απρίλιο και επηρεάστηκε θετικά από τις ευνοϊκότερες εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τις προσδοκίες ανόδου της ζήτησης στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα ενισχυμένο είναι το κλίμα στην αγορά εργασίας, καθώς η βελτιωμένη εκτίμηση για την τρέχουσα εξέλιξη του αριθμού των εργαζομένων συνοδεύεται από αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που προβλέπουν άνοδο της απασχόλησης στο άμεσο μέλλον.

Στον κλάδο των Χερσαίων Μεταφορών, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών, αυξήθηκε για δεύτερο κατά σειρά μήνα στις 141,4 μονάδες έναντι 130,7 μονάδων τον Απρίλιο. Στην αύξηση του δείκτη συνέβαλαν κατά κύριο λόγο οι θετικότερες εκτιμήσεις ανόδου της ζήτησης για υπηρεσίες την παρούσα περίοδο ενώ θετική, αλλά μικρότερης έντασης, ήταν η συμβολή των ευνοϊκών εκτιμήσεων για την κατάσταση της επιχείρησης και των προβλέψεων για την εξέλιξη της ζήτησης βραχυπρόθεσμα.

Παράλλήλα καταγράφεται άνοδος του ποσοστού των επιχειρήσεων που αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων τους (54% έναντι 25% τον Απρίλιο), ενώ το 41% δηλώνει ότι αναμένει αύξηση της απασχόλησης στο άμεσο μέλλον. Τέλος το 57% εκτιμά ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα. Βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας θεωρείται η ανεπάρκεια κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.

Στον κλάδο των Τουριστικών Πρακτορείων, ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών, διαμορφώθηκε στις 97,4 μονάδες έναντι 85,5 μονάδων τον Απρίλιο. Η εξέλιξη του δείκτη επηρεάστηκε θετικά τόσο από τις εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας όσο και από τις εκτιμήσεις και προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης.

Η μείωση του ποσοστού των επιχειρήσεων που συναντούν προβλήματα στην επέκταση της δραστηριότητας τους λόγω ανεπάρκειας ζήτησης και κεφαλαίων κίνησης οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού αυτών που κρίνουν ότι η δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα.

Η μετριοπαθής στάση όμως, των επιχειρήσεων αναφορικά με την κατάσταση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας οδήγησε σε μείωση του Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον κλάδο των Διάφορων Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων, ο οποίος περιλαμβάνει διαφημιστικές εταιρίες, επιχειρήσεις επικοινωνίας και άλλες παροχής υπηρεσιών.

Παράλληλα, δεν καταγράφονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για την πορεία της ζήτησης. Βελτιωμένες είναι τέλος οι εκτιμήσεις και προβλέψεις για την εξέλιξη της απασχόλησης ενώ ταυτόχρονα μειώνεται το ποσοστό αυτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω ανεπάρκειας εργατικού δυναμικού. Βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας επέκτασης της δραστηριότητας παραμένει η ανεπάρκεια ζήτησης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024