Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑυξημένα τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης τουριστών σε Μαγιόρκα και Κρήτη
Έρευνα

Αυξημένα τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης τουριστών σε Μαγιόρκα και Κρήτη

Έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση τουριστών στην ευρωπαϊκή Μεσόγειο, αποκαλύπτει ότι είναι αυξημένα τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ιδιαίτερα στη Μαγιόρκα και την Κρήτη και αφορούν κυρίως νεαρότερες Βρετανίδες ή Βρετανούς ομοφυλόφιλους άνδρες, συχνά υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή κοκαΐνης.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Μελετών Πρόληψης (IREFREA), αρκετά σημαντικός αριθμός τουριστών σε περιοχές της ευρωπαϊκής Μεσογείου υφίσταται σεξουαλική παρενόχληση, ενώ δε λείπουν τα περιστατικά βιασμών.

Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις με 6.502 Βρετανούς και Γερμανούς τουρίστες και τουρίστριες ηλικίας 16-35 ετών το καλοκαίρι του 2009 σε αεροδρόμια της Κρήτης, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας λίγο πριν την αναχώρησή τους.

Το 8,6% όλων των ερωτηθέντων ανέφερε σεξουαλική παρενόχληση κατά τη διάρκεια των διακοπών και 1,5% κατήγγειλε βιασμό. Οι γυναίκες ανέφεραν περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε υψηλότερο ποσοστό από τους ετεροφυλόφιλους άνδρες, αλλά περίπου στο ίδιο ποσοστό με ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες. Οι τελευταίοι ανέφεραν δε τα υψηλότερα ποσοστά βιασμού.

Ως “αυξημένα” περιγράφονται τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στη Μαγιόρκα και την Κρήτη. Αφορούν κυρίως νεαρότερες Βρετανίδες ή Βρετανούς ομοφυλόφιλους άνδρες, συχνά υπό την επήρεια οινοπνεύματος ή κοκαΐνης που προσελκύονται σε μπαρ με μεθυσμένους θαμώνες όπου υπάρχουν «ευκαιρίες για σεξ». Η έρευνα σημειώνει πως μειωμένα είναι τα περιστατικά βιασμού στην Κύπρο, όπου αφορούν κυρίως ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες που κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και δη κοκαΐνης.

Το ινστιτούτο αναφέρει ότι παρά τους γνωστούς κινδύνους του συνδυασμού υπερβολικής κατανάλωσης οινοπνευματωδών, χρήσης ναρκωτικών και ελευθεριότητας των νεαρών τουριστών, το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και επίθεσης δε λαμβάνει την απαραίτητη προσοχή. Οι ερευνητές καλούν τις τοπικές και ευρωπαϊκές αρχές να εφαρμόσουν προληπτικά προγράμματα ενημέρωσης, αλλά και περιβάλλοντα στα οποία η σεξουαλική επιθετικότητα δε θα γίνεται ανεκτή υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024