Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΑύξηση 27,4% της επιβατικής κίνησης στον ΔΑΑ τον Οκτώβριο 2014
Αεροδρόμια

Αύξηση 27,4% της επιβατικής κίνησης στον ΔΑΑ τον Οκτώβριο 2014

Κατά το Νοέμβριο οι Έλληνες ταξιδώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά 30%, με παράλληλα ενυπωσιακή αύξηση (+43%) στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού. Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν σημαντική άνοδο 28%, αντικατοπτρίζοντας την ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού και εκτός της τουριστικής περιόδου αιχμής.

Η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος” το Νοέμβριο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια το 1 εκατομμύριο, φθάνοντας συνολικά το 1,04 εκατ. επιβάτες και σημειώνοντας αύξηση 27,4%, διατήρησε τις υψηλές επιδόσεις του Οκτωβρίου. οι επιβάτες εσωτερικού συνέχισαν την εντυπωσιακή τους άνοδο (+38,7%), ενώ οι επιβάτες εξωτερικού εξακούθησαν σταθερά να αυξάνονται σε επίπεδα άνω του 20% (+21,4%). Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, οι Έλληνες ταξιδώτες παρουσίασαν σημαντική άνοδο κατά 30%, με παράλληλα ενυπωσιακή αύξηση (+43%) στο σκέλος του εγχώριου ταξιδιού. Οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξης του 28%, αντικατοπτρίζοντας την ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού και εκτός της τουριστικής περιόδου αιχμής. Η ανοδική εξέλιξη της κίνησης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου σηματοδοτεί τη συνέχιση της δυναμικής ανόδου της ταξιδιωτικής ζήτησης και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Συνολικά για την περίοδο Ιαν.- Νοεμ. 2014: Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 20,8% και έφτασε τα 14,14 εκατ., ξεπερνώντας την αντίστοιχη επίδοση του 2013 κατά 2,4 εκατ. επιβάτες. Τόσοι οι επβάτες εσωτερικού, όσο και οι επιβάτες εξωτερικού, παρουσίασαν παρόμοια επίπεδα αύξησης (+21,3% και +20,5% αντίστοιχα). Στη συνολική αυτή εξέλιξη της επιβατικής κίνησης συνέβαλε μία σειρά παραγόντων:

α. Η ανάκαμψη της οικονομίας, που αντικατοπτρίζεται στο γεγονός ότι οι Έλληνες ταξιδιώτες παρουσίασαν θετική πορεία, σημειώνοντας συνολικά αύξηση 13,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο – εξέλιξη που κυρίως αποδίδεται στη σημαντική αύξηση κατά την περίοδο Ιουνίου – Νοεμβρίου (+23%).
β. Η τόνωση της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού, που σηματοδοτείται από το γεγονός ότι οι ξένοι επισκέπτες με αποκλειστικό προορσιμό την Αθήνα παρουσίασαν ιδιαίτερα εντυωπσιακή αύξηση κατά 31% από την αρχή του έτους και
γ. η ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών.

Πτήσεις 2014
Ο αριθμός των πτήσεων στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου ανήλθε σε 10.648 και κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 16,0%, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση της προσφοράς πτήσεων και θέσεων από μεγάλο αριθμό αεροπορικών εταιρειών κατά το τρέχον χειμερινό πρόγραμμα πτήσεων. Τόσο οι πτήσεις εσωτερικού όσο και οι πτήσεις εξωτερικού αυξήθηκαν σημαντικά, κατά +17,6% και +14,8% αντίστοιχα.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2014, ο αριθμός των πτήσεων ανήλθε σε 143.600, αυξημένος κατά περίπου 10% (+9,5%) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013. Οι πτήσεις εξωτερικού σημείωσαν σημαντική άνοδο της τάξης του 15,3%, αποτέλεσμα της ενίσχυσης του διεθνούς δικτύου μεγάλου αριθμού αεροπορικών εταιρειών, ενώ οι  πτήσεις εσωτερικού  ξεπέρασαν τα αντίστοιχα επίπεδα του 2013 κατά 2,7%. Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους (μετά τη διακοπή των πτήσεων εσωτερικού των Κυπριακών Αερογραμμών και τον εξορθολογισμό των εγχώριων πτήσεων ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Olympic Air από την Aegean) παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των πτήσεων εσωτερικού, την οποία ακολούθησε η σταδιακή αντιστροφή από τον Απρίλιο και η επιστροφή σε θετικό πρόσημο  τον Ιούνιο, με τις πτήσεις εσωτερικού να σημειώνουν αύξηση για πρώτη φορά τα τελευταία τέσσερα χρόνια και να  επιτυγχάνουν σημαντική άνοδο την περίοδο Ιουλίου-Νοεμβρίου.  Ειδικά κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο οι πτήσεις εσωτερικού σημείωσαν διψήφια επίπεδα ανόδου.

Σημειώνεται ότι τα στατιστικά κίνησης του Νοεμβρίου είναι προκαταρκτικά και ενέχεται να αλλάξουν (τα στοιχεία του κάθε μήνα οριστικοποιούνται μετά την 20ή του επόμενου μήνα).
Πηγή: ΔΑΑ/Σύστημα Επιχειρηματικής Ευφυίας.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024