Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΑύξηση 35% των τουριστών της Ελλάδας από χώρες εκτός ΕΕ, τον Αύγουστο
Έρευνα

Αύξηση 35% των τουριστών της Ελλάδας από χώρες εκτός ΕΕ, τον Αύγουστο

Σύμφωνα με την έρευνα 'ΞΕΕ – TNS ICAP-Quantos', τον Αύγουστο επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 3.900.000 επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το 22% των ετήσιων επισκεπτών ήλθαν στη χώρα τον Αύγουστο και εισπράχθηκε, την ίδια περίοδο, το 21,6% των ετήσιων εσόδων.

Τη σημαντική συμβολή του ξενοδοχειακού κλάδου στα έσοδα του ελληνικού τουρισμού, καταγράφει η έρευνα του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας και των εταιρειών TNS ICAP και Quantos. Σύμφωνα με αυτή το 75% των συνολικών εσόδων του τουρισμού τον Αύγουστο του 2013 προερχόταν από πελάτες που διέμειναν στα ελληνικά ξενοδοχεία. Παράλληλα διαπιστώνεται ότι πρώτη περιφέρεια σε έσοδα και διανυκτερεύσεις είναι η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ η Κεντρική Μακεδονία μολονότι είναι πρώτη σε αφίξεις δηλαδή σε αριθμό επισκεπτών, αποτελεί την ουραγό περιφέρεια σε σχέση με τα παραγόμενα τουριστικά έσοδά της.

Επισημαίνεται ότι στην έρευνα “ΞΕΕ – TNS ICAP-Quantos”, που υλοποιείται συμπληρωματικά και σε εναρμόνιση με την Ετήσια Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, συμμετείχαν 5.383 τουρίστες, οι οποίοι απάντησαν σε σχετικά ερωτηματολόγια τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Στόχος του ΞΕΕ είναι, με την ολοκλήρωσή της, η έρευνα Συνόρων για τα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού, να παρέχει νέα επίπεδα πληροφόρησης για την τουριστική πολιτική και τους εντεταλμένους φορείς και αρχές. Στόχος της ανάλυσης της Περιφερειακής Τουριστικής Δαπάνης είναι η  παρουσίαση στο τέλος του χρόνου, ολοκληρωμένων  και αναλυτικών στατιστικών στοιχείων για το σύνολο  του εισερχόμενου τουρισμού της χώρας και για κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της χώρας αναλυτικά, ώστε να είναι εφικτή η υλοποίηση της κατάλληλης κατά περίπτωση και προορισμό στρατηγικής.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης τόνισε ότι η παρουσίαση των στοιχείων, γίνεται στα πλαίσια της ενεργοποίησης από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) του Κέντρου Τεκμηρίωσης του ελληνικού τουρισμού που δημιουργήθηκε στις αρχές του χρόνου, μετά από πρωτοβουλία του ΞΕΕ, με τη συνεργασία των κυριότερων ερευνητικών και μελετητικών οργανισμών της χώρας.

Σύμφωνα με την έρευνα  που παρουσιάστηκε, τον Αύγουστο επισκέφτηκαν τη χώρα μας περίπου 3.900.000 επισκέπτες, οι οποίοι δαπάνησαν 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι το 22% των ετήσιων επισκεπτών ήλθαν στη χώρα τον Αύγουστο και εισπράχθηκε, την ίδια περίοδο, το 21,6% των ετήσιων εσόδων. Η υψηλότερη μέση ημερήσια κατανάλωση ανά διανυκτέρευση (96,4 ευρώ) παρατηρείται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η χαμηλότερη αντίστοιχη μέση κατανάλωση παρατηρείται στην περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (50,4 ευρώ), όπου παρουσιάζεται μειωμένη στο μισό σε σχέση με του Ν. Αιγαίου.

Όπως διαπιστώνεται, οι επισκέπτες δεν επισκέπτονται στο κάθε ταξίδι τους, πολλές περιφέρειες της χώρας μας, αντίθετα με την επικρατούσα άποψη. Το 90% των επισκεπτών (δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία) επισκέπτεται μια μόνο περιφέρεια, το 8% περίπου δυο περιφέρειες και μόνο το 3% ταξιδεύει σε τρεις περιφέρειες.

Παρατηρείται επίσης, αύξηση στο 35% του μεριδίου των επισκεπτών της Ελλάδας από χώρες εκτός ΕΕ, το μήνα Αύγουστο. Οι προερχόμενοι από χώρες της ΕΕ εξακολουθούν σε ποσοστό 65% να αποτελούν την κυριότερη δεξαμενή πελατών μας. Επίσης το 25% περίπου των επισκεπτών μας, ταξιδεύει στην Ελλάδα οδικώς, με πρώτη εθνικότητα σε αυτή την κατηγορία επισκεπτών, τους πολίτες των Σκοπίων.

Εκτιμήσεις του ΞΕΕ για το 2014
Το 2014 αποτελεί μια κρίσιμη χρονιά για την τουριστική ανάκαμψη της χώρας. “Καλούμαστε να ξεπεράσουμε την επιτυχία του 2013 και συγχρόνως να παγιώσουμε την τάση ανόδου που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός. Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε σήμερα αλλά και αυτά που θα προκύψουν από την περαιτέρω συγκέντρωση και επεξεργασία από το Κέντρο Τεκμηρίωσης, θα αποτελέσουν μια σημαντική βοήθεια, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να χαράξουν την κατάλληλη στρατηγική”, τονίζει ο κ. Τσακίρης.

Αναφορικά με τις προοπτικές για την επόμενη σαιζόν του 2014, μετά και την WTΜ, τα πρώτα στοιχεία και ενδείξεις δείχνουν:

  • Για την αγορά της Βρετανίας, διαπιστώνεται ποσοστιαία αύξηση των προκρατήσεων άνω του 10% αλλά και υπάρχουν πολύ σημαντικές προσδοκίες για ακόμη υψηλότερη προσέλευση Βρετανών στη χώρα μας.
  • Από τη Ρωσική Ομοσπονδία όλα τα στοιχεία κάνουν λόγο για άνοδο πάνω από 15%.
  • Από τη Γερμανία προς το παρόν παρατηρείται τουλάχιστον σταθεροποίηση στα φετινά επίπεδα με βάσιμες ελπίδες, σύμφωνα με στοιχεία των μεγαλύτερων tour operators, για μια επανάκαμψη των Γερμανών και επανεκκίνηση της Γερμανικής αγοράς από το 2014.
  • Από την Σκανδιναβική αγορά αναμένεται σημαντική αύξηση που θα ξεπεράσει το 10%. Ενδεικτικό των προσδοκιών είναι το γεγονός ότι η SAS προγραμματίζει την ενεργοποίηση 25 νέων δρομολογίων προς την χώρα μας.
  • Τέλος, η γαλλική αγορά που φέτος παρά τις αντίθετες προβλέψεις πήγε αρκετά καλά, για το 2014 δείχνει ότι θα συνεχίσει να έχει ανοδικές τάσεις  σε ποσοστό πάνω από 10%.

Έρευνα Συνόρων & Έρευνα Περιφερειακής Κατανομής της Ετήσιας Τουριστικής Δαπάνης Ξ.Ε.Ε. – TNS ICAP-QUANTOS

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

Ετικέτες
20/03/2023
17/03/2023
16/03/2023
15/03/2023
14/03/2023
13/03/2023