Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑύξηση αφίξεων στην Ευρώπη παρά το Brexit και την κατάρρευση αεροπορικών και Thomas Cook
Τάσεις

Αύξηση αφίξεων στην Ευρώπη παρά το Brexit και την κατάρρευση αεροπορικών και Thomas Cook

Η έκθεση του γ' τριμήνου 2019 της European Travel Commission δείχνει ότι πολλοί ευρωπαϊκοί προορισμοί σημειώνουν αυξημένες αφίξεις από τις ΗΠΑ με σημαντικό ενδιαφέρον για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (+32%), την Ελλάδα (+21%) και την Κύπρο (+27%).

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση “Ευρωπαϊκός Τουρισμός – Τάσεις & Προοπτικές” (γ’ τρίμηνο 2019) της European Travel Commission, η ευρωπαϊκή τουριστική ζήτηση παραμένει θετική, αν και με βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τα τελευταία δύο χρόνια. Οι προορισμοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται με μέτριο ρυθμό και οι γενικές προοπτικές παραμένουν θετικές (αύξηση 3-4% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις το 2019).

Πιο συγκεκριμένα για το γ’ τρίμηνο του 2019, το Μαυροβούνιο διατηρεί δυναμική ανάπτυξη με +18%, καθώς καλωσόρισε αυξανόμενη ροή τουριστών από τη Δυτική Ευρώπη, ενώ η υποτίμηση της τουρκικής λίρας συνέχισε να διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στις τουριστικές επιδόσεις της χώρας με αύξηση 15% στις τουριστικές αφίξεις. Αντίθετα, στην Ισλανδία (-14%), η ισχυρή κορώνα και η κατάρρευση της αεροπορικής Wow Air συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών παραγόντων που συνέβαλαν στην πτώση των αριθμών αφίξεων, καθώς ο προορισμός αναμένεται να σημειώσει πτώση το 2019 για πρώτη φορά από το 2010. Οι ειδικοί της τουριστικής βιομηχανίας ελπίζουν τώρα η τουριστική ανάπτυξη στη χώρα να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα (+4-5% ετησίως) και η επιβράδυνση αυτή να επιτρέψει έναν πιο αειφόρο τουρισμό στην Ισλανδία.

Σύμφωνα με την ETC, ενώ τα πράγματα φαίνονται σταθερά στον ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα εν μέσω εξωτερικών προκλήσεων, αβεβαιότητας και κακής εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας, ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην μη αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται, ενθαρρύνοντας πιο βιώσιμες προσεγγίσεις στον τουρισμό. Ο Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της ETC, δήλωσε: “Αυτή η τελευταία έκθεση υπογραμμίζει ότι η ταξιδιωτική ζήτηση στην Ευρώπη βρίσκεται σε καλή θέση, με σταθερές αυξήσεις σε όλους τους τουριστικούς τομείς. Παρά την απειλή του Brexit και την κατάρρευση αρκετών αεροπορικών εταιρειών, οι ευρωπαϊκοί προορισμοί συνεχίζουν να καταγράφουν θετικά ποσοστά αφίξεων, κάτι που φυσικά πρέπει να καλωσορίσουμε. Εν τω μεταξύ, ο ευρωπαϊκός τουρισμός πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων βιώσιμων λύσεων διαχείρισης για να μπορέσει να ευδοκιμήσει και όχι απλά να αναπτυχθεί”.

Αμερικανοί και Κινέζοι τουρίστες συνεχίζουν να συρρέουν στην Ευρώπη
Ενώ η ενδοπεριφερειακή ζήτηση διαδραματίζει καίριο ρόλο στην αύξηση του αριθμού των τουριστών στην Ευρώπη, οι μεγάλες αγορές μεγάλων αποστάσεων εξακολουθούν να συμβάλλουν σημαντικά, ιδίως από τις ΗΠΑ, λόγω της ισοτιμίας του δολαρίου με πολλά άλλα νομίσματα. Η έκθεση του γ’ τριμήνου δείχνει ότι πολλοί ευρωπαϊκοί προορισμοί σημειώνουν αυξημένες αφίξεις από τις ΗΠΑ με σημαντικό ενδιαφέρον για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (+32%), την Ελλάδα (+21%) και την Κύπρο (+27%). Όσον αφορά στην κινεζική “όρεξη” για ευρωπαϊκούς προορισμούς, η ζήτηση παραμένει έντονη λόγω της οικονομίας, ενώ ουσιαστικά όλοι οι προορισμοί αναφέρουν ότι σημειώνεται άνοδος στις αφίξεις ή στις διανυκτερεύσεις των Κινέζων (ή και στα δύο).

Επιβράδυνση της αύξησης των αεροπορικών επιβατών
Αντικατοπτρίζοντας τη γενική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η έκθεση της ETC επισημαίνει ότι η μέση αύξηση στα έσοδα από τα χιλιόμετρα των διεθνών επιβατών (RPK), που είναι δείκτης της αεροπορικής ζήτησης, ήταν κατά 4,1% το τελευταίο τρίμηνο, αρκετά κάτω από το μέσο ρυθμό αύξηση τα τελευταία 10 χρόνια (6,1%). Όσον αφορά στην ετήσια αύξηση των αεροπορικών επιβατών, αυτή επιβραδύνθηκε πιο γρήγορα στην Ευρώπη από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, από 6,9% τον Απρίλιο σε 5,4% τον Αύγουστο.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, ότι οι συντελεστές φορτίου στην Ευρώπη αυξάνονται σταθερά εδώ και αρκετά χρόνια, παρά την πολύ δυνατή αύξηση της χωρητικότητας. Αυτό έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες και η κατάρρευση τόσο της Thomas Cook όσο και της Adria Airways το Σεπτέμβριο θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στους συντελεστές φορτίου στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, αναμένεται ότι οποιαδήποτε απώλεια της χωρητικότητας λόγω της κατάρρευσης των εταιρειών αυτών θα ανακάμψει μέσα στο 2019, με άλλες αεροπορικές εταιρείες να αναπληρώνουν το κενό σε εύθετο χρόνο, πράγμα που θα διευκόλυνε τη συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων στην Ευρώπη.

Το Brexit άνευ συμφωνίας ενδέχεται να έχει μόνιμο αντίκτυπο στα ταξίδια του Ην. Βασιλείου
Σύμφωνα με την έκθεση, η συνδυασμένη επίδραση των οικονομικών και μη παραγόντων που συνδέονται με μια συμφωνία “χωρίς διαπραγμάτευση” θα προκαλούσε πτώση κατά 7% στα ταξίδια εξωτερικού του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020 και μείωση κατά 8% το 2021, σε σχέση με τις βασικές προβλέψεις. Ακόμη, η έκθεση αναφέρει ότι η Brexit χωρίς συμφωνία θα έχει μόνιμη πτωτική επίδραση στα  εξερχόμενα ταξίδια του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς προορισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτές δε θα είναι ομοιόμορφες σε όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η Ισπανία είναι πιθανότατα εκείνη που θα επηρεαστεί περισσότερο όσον αφορά στους αριθμούς τουριστών, με εκτίμηση 1,3 εκατομμύρια λιγότερες αφίξεις από το Ην. Βασίλειο στη χώρα το 2021, καθώς και η Ιρλανδία, που θα έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση σε ποσοστιαία κλίμακα (-5% το 2021).

ETC Quarterly Report Q3 2019 Public

Στη φωτογραφία, τουρίστες στην Κρήτη (https://www.touristmaker.com/greece/crete/).

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024