Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΕλληνικός ξενοδοχειακός κλάδος: Προβλήματα από την εξάρτηση από τους tour operators και χαμηλή απόδοση

Ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος: Προβλήματα από την εξάρτηση από τους tour operators και χαμηλή απόδοση

Ο Ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος παρουσιάζει προβλήματα εξάρτησης από tour operators και συγκριτικά χαμηλή απόδοση σύμφωνα με το Hotel Study 2002 που ολοκληρώθηκε από την JBR Hellas – Horwath για το […]

Ο Ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος παρουσιάζει προβλήματα εξάρτησης από tour operators και συγκριτικά χαμηλή απόδοση σύμφωνα<...> με το Hotel Study 2002 που ολοκληρώθηκε από την JBR Hellas – Horwath για το benchmarking της Ελληνικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας και την αντίστοιχη έρευνα της Horwath International σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον κ. Aρη Ίκκο, της JBR Hellas τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι:

  • Το market mix διαφοροποιείται σημαντικά, ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων. Για παράδειγμα, ενώ το ποσοστό της πελατείας των ξενοδοχείων πολυτελείας από tour operators και travel agents είναι 45%, στις υπόλοιπες κατηγορίες πλησιάζει το 75%. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι περίπου 31% για το σύνολο των μονάδων.
  • Το Average Room Rate των ξενοδοχείων είναι χαμηλό (περίπου 25.000 Δρχ γενικός Μ.Ο.) και γίνεται ακόμα χαμηλότερο (λιγότερο από 15.000 Δρχ) αν εξαιρεθεί από το δείγμα η κατηγορία πολυτελείας. Αντίστοιχα ο γενικός Μ.Ο. στην Ευρώπη είναι 33.000 Δρχ.
  • Η συμμετοχή των εργατικών εξόδων στη διαμόρφωση του κόστους είναι ιδιαίτερα υψηλή (39 – 40% επί των εσόδων), ανεξαρτήτως κατηγορίας ή τύπου ξενοδοχείου. Το αντίστοιχο ποσοστό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι 31%, ενώ στα πολυτελείας είναι ακόμα χαμηλότερο (28%).

Προφανώς στους δείκτες αυτούς αντικατοπτρίζονται τα χαμηλά έσοδα των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, και όχι το συγκριτικά υπεράριθμο ή υψηλά αμειβόμενο προσωπικό.

Επίσης, για την Ελλάδα, το απασχολούμενο προσωπικό στις μονάδες πολυτελείας (0,7 άτομα / δωμάτιο) είναι υπερδιπλάσιο από αυτό στις υπόλοιπες κατηγορίες (0,3). Αντίστοιχα όμως, είναι και σημαντικά μεγαλύτερο το έσοδο ανά εργαζόμενο στις μονάδες πολυτελείας (περισσότερο από 18 εκ. Δρχ ανά εργαζόμενο) έναντι των υπολοίπων (λιγότερο από 13 εκ.).

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το GOP (Gross Operating Profit – Μικτό Λειτουργικό Κέρδος) για τις περισσότερες κατηγορίες είναι ιδιαίτερα χαμηλό (μεταξύ 20 και 30%), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ευρώπη υπερβαίνουν το 30% και για ορισμένες κατηγορίες (πολυτελείας και πολύ μεγάλες μονάδες) πλησιάζουν ή και υπερβαίνουν το 40%.
Η πλήρης έρευνα, που έγινε υπό την αιγίδα του ΣΕΤΕ και με την υποστήριξη του TravelDailyNews, περιέχει λεπτομερή στοιχεία για:

  • market mix, % επαναλαμβανόμενης πελατείας και προέλευση πελατών
  • βασικούς δείκτες λειτουργίας όπως έσοδα / δωμάτιο και έσοδα / υπάλληλο, μείγμα πωλήσεων, τρόπο πληρωμής των ξενοδοχείων από τους πελάτες κλπ
  • λεπτομερή ανάλυση εσόδων και εξόδων στα τμήματα και προσδιορισμό Μικτού Λειτουργικού Κέρδους

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται για το σύνολο των ξενοδοχείων του δείγματος καθώς και για τις παρακάτω μεμονωμένες κατηγορίες:

  • ξενοδοχεία De Luxe
  • ξενοδοχεία Α κατηγορίας
  • ξενοδοχεία Πόλης, De Luxe και Α κατηγορίας
  • ξενοδοχεία Resort, De Luxe και Α κατηγορίας

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα και τον τρόπο που μπορείτε να προμηθευτείτε το δικό σας αντίγραφο, μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες www.jbrhellas.gr/hotelstudy2002 και www.traveldailynews.gr/hotelstudy2002

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024