Τελευταία νέα
HomeΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςETC: Για ποιους λόγους ανησυχούν οι long-haul ταξιδιώτες στην Ευρώπη
Έρευνα

ETC: Για ποιους λόγους ανησυχούν οι long-haul ταξιδιώτες στην Ευρώπη

ETC

ETC: Ο ενθουσιασμός για ταξίδια αυξάνεται στις διεθνείς αγορές, με το 59% των ερωτηθέντων να ενδιαφέρεται για ταξίδια στο εξωτερικό το καλοκαίρι του 2024.

Ο ενθουσιασμός για ταξίδια αυξάνεται σε βασικές διεθνείς αγορές, με το 59% των ερωτηθέντων να ενδιαφέρεται για ταξίδια στο εξωτερικό για το καλοκαίρι του 2024 – αύξηση 9% σε σύγκριση με το 2019. Η απήχηση της Ευρώπης σταδιακά αυξάνεται, αν και με βραδύτερο ρυθμό, λόγω στων ανησυχιών για ασφάλεια και οικονομικής προσιτότητα. Ωστόσο, η Ευρώπη παραμένει κορυφαία επιλογή ως προορισμός, με το 41% ​​των ερωτηθέντων να σχεδιάζει να την επισκεφθεί αυτό το καλοκαίρι, μια μείωση κατά 4% από τα επίπεδα του 2019. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα από το τελευταίο Long-Haul Travel Barometer (LHTB) 2/2024 που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) και την Eurail BV. Με δείγμα 7.000 ταξιδιώτες από επτά μεγάλες αγορές του εξωτερικού – Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και ΗΠΑ – αυτή η μελέτη αναλύει το ταξιδιωτικό συναίσθημα στην Ευρώπη για τους καλοκαιρινούς μήνες, από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2024.

Τα ευρήματα από τις βασικές αγορές περιλαμβάνουν:

  • Η Κίνα και η Βραζιλία επιδεικνύουν την ισχυρότερη πρόθεση να επισκεφθούν την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, με το 62% και το 52% των ταξιδιωτών να προγραμματίζουν ένα ταξίδι. Και στις δύο χώρες, ο αριθμός αυτός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από πιο εύπορα άτομα.
  • Οι ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά επιδεικνύουν μια πιο προσεκτική προσέγγιση στα ευρωπαϊκά ταξίδια, με το ενδιαφέρον να αυξάνεται ελαφρά από πέρυσι στο 40% και 42% αντίστοιχα.
  • Η Αυστραλία και η Νότια Κορέα επιδεικνύουν μέτριο ενθουσιασμό, καθώς το ενδιαφέρον τους βρίσκεται στο 37% και στο 35% αντίστοιχα.
  • Η Ιαπωνία εμφανίζει πιο περιορισμένο ενδιαφέρον, στο 19%, καθώς η ταξιδιωτική ανάκαμψη από αυτήν την αγορά συνεχίζει να είναι αργή.
  • Σε όλες τις αγορές, οι νεότεροι ταξιδιώτες (ηλικίες 18-24 και 34-49 ετών) και όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα δείχνουν τη μεγαλύτερη προτίμηση για ευρωπαϊκά ταξίδια.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, πρόεδρος της ETC Miguel Sanz, δήλωσε: “Οι θετικές τάσεις που καταγράφουμε στην ταξιδιωτική συμπεριφορά είναι κερδοφόρα για τους ταξιδιώτες και τους προορισμούς. Βλέπουμε αυξημένο ενδιαφέρον για παραμονή μεγαλύτερης διάρκειας, επιτρέποντας στους τουρίστες να αναπτύξουν μια βαθύτερη σύνδεση με την τοπική κουλτούρα και να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις που κάνουν κάθε προορισμό μοναδικό. Επιπλέον, το άνοιγμα σε ταξίδια εκτός εποχής αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία για ομοιόμορφη διάδοση του τουρισμού καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής πίεσης των περιόδων αιχμής και στην καλύτερη υποστήριξη της οικονομίας των επισκεπτών των προορισμών”.

Η προσιτή τιμή έρχεται σε δεύτερη μοίρα στις ταξιδιωτικές προτεραιότητες
Η ασφάλεια έχει αναδειχθεί ως το κορυφαίο κριτήριο για τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων όταν επιλέγουν έναν προορισμό στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι σύμφωνα με τη μελέτη της ETC. Σχεδόν οι μισοί (45%) των ερωτηθέντων δίνουν προτεραιότητα στους ευρωπαϊκούς προορισμούς που θεωρούνται ασφαλείς, σημειώνοντας αύξηση 9% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022 και 6% από το καλοκαίρι του 2023. Η ποιοτική τουριστική υποδομή κατέχει δεύτερη θέση (38%), ακολουθούμενη από μια αναζωπύρωση 7% για επισκέψεις σε εμβληματικά τουριστικά ορόσημα, από 29% το καλοκαίρι του 2023 σε 36% το καλοκαίρι του 2024.
Για πρώτη φορά στην έρευνα της ETC συμπεριλαμβάνεται ο παράγοντας “σταθερές καιρικές συνθήκες” και είναι ο κορυφαίος παράγοντας για το 31% των ερωτηθέντων. Η ευκολία παίζει επίσης έναν αξιοσημείωτο ρόλο, καθώς το 20% των ταξιδιωτών επιλέγει προορισμούς στους οποίους μπορεί να φτάσει με απευθείας πτήση και το 20% προτιμά έναν προορισμό με καλές σιδηροδρομικές συνδέσεις με άλλα σημεία ενδιαφέροντος.
Ενώ η προσιτή τιμή εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη για το 23% των ερωτηθέντων, έχει μειωθεί από 32% πέρυσι. Αυτή η αλλαγή δείχνει ότι οι ταξιδιώτες εστιάζουν όλο και περισσότερο στην ποιότητα και την ασφάλεια, εκτιμώντας την ομαλή ταξιδιωτική εμπειρία πέρα ​​από τους αυστηρούς περιορισμούς του προϋπολογισμού.
Οι ταξιδιώτες επιλέγουν country-hopping

Το 67% των ταξιδιωτών μεγάλων αποστάσεων προς την Ευρώπη επιλέγει διαδρομές για πολλές χώρες. Για διεθνή ταξίδια εντός Ευρώπης, οι αεροπορικές εταιρείες πλήρους εξυπηρέτησης παραμένουν η προτιμώμενη επιλογή για το 51% των ερωτηθέντων. Τα πάσα τρένων αναδεικνύονται ως η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή (30%) λόγω της ευελιξίας και της οικονομικής τους αποδοτικότητας στο ταξίδι προς πολλούς προορισμούς.Οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους (29%) και τα εισιτήρια τρένου χωρίς ή με επιστροφή (24%) είναι επίσης δημοφιλή στους ταξιδιώτες που προσέχουν τον προϋπολογισμό.

Αντίθετα, το 21% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι σχεδίαζε μια εις βάθος επίσκεψη σε μια μεμονωμένη ευρωπαϊκή χώρα. Για αυτά τα ταξίδια εσωτερικού, τα εισιτήρια τρένου χωρίς ή μετ’επιστροφής είναι η πιο δημοφιλής επιλογή (32%), προσφέροντας έναν βολικό και αποτελεσματικό τρόπο να ταξιδεύει κανείς μεταξύ πόλεων σε μικρές έως μεσαίες αποστάσεις. Οι ταξιδιώτες που αναζητούν περισσότερη ελευθερία και ευελιξία επιλέγουν αντ’αυτού ενοικιάσεις αυτοκινήτων (29%).

Συνολικά, οι ταξιδιώτες επιδεικνύουν μια αλλαγή στις προτεραιότητες, με μια αυξανόμενη επιθυμία για πιο καθηλωτικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των ημερήσιων προϋπολογισμών μεσαίας κατηγορίας (100-200 ευρώ) από το 2019 (+8%), υπάρχει επίσης μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εκτεταμένες διακοπές. Ενώ τα ταξίδια μιας έως δύο εβδομάδων παραμένουν η πιο δημοφιλής επιλογή (57%), οι αποδράσεις που ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες έχουν αυξηθεί από 13% το 2019 σε 21% το 2024.

Βιώσιμα ταξίδια vs ταξίδια σε γνωστούς προορισμούς

Για πρώτη φορά, η έρευνα της ETC διερεύνησε ορισμένες ταξιδιωτικές συμπεριφορές που σχετίζονται με αυξημένη κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Συγκεκριμένα, το 53% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ήταν ανοιχτό να ταξιδέψει στην Ευρώπη κατά τις περιόδους εκτός αιχμής, με παράγοντα έλξης πιθανή εξοικονόμηση κόστους και την ευκαιρία να γνωρίσουν πιο καλά εμβληματικά αξιοθέατα.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την επιλογή συγκεκριμένων προορισμών και εμπειριών, οι ταξιδιώτες συχνά δίνουν προτεραιότητα στην εξοικείωση. Το 61% των ερωτηθέντων στρέφεται προς προορισμούς με καλά ανεπτυγμένες υποδομές και διάσημα αξιοθέατα. Ενώ όμως η γοητεία των δημοφιλών σημείων παραμένει ισχυρή, το 39% δείχνει ενδιαφέρον να εξερευνήσει λιγότερο γνωστές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη.

Μια παρόμοια προτίμηση είτε για νέες εμπειρίες είτε για εξοικείωση μπορεί να φανεί στον τρόπο με τον οποίο οι ταξιδιώτες αλληλεπιδρούν με τις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες θέλουν να υποστηρίξουν τοπικούς προμηθευτές, ενώ οι υπόλοιποι μισοί προτιμούν γνωστά καταλύματα, εστιατόρια και εμπορικά σήματα.

ETC_Long-Haul-Travel_Barometer_2_2024

19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024