Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) δημοσίεσε μια σημαντική μελέτη που αναλύει τις επιπτώσεις και τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις κρίσεις στον τουρισμό στην Ευρώπη και παρουσιάζει αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης κρίσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη έκθεση με τίτλο “Crises in Tourism: Impacts and Lessons from European Destinations“, η οποία υπογραμμίζει την αυξανόμενη συχνότητα και τη σοβαρότητα των κρίσεων που επηρεάζουν τον τουριστικό τομέα στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Καθώς η παγκόσμια δυναμική των ταξιδιών εξελίσσεται και οι οικονομίες γίνονται πιο αλληλένδετες, η τουριστική βιομηχανία αντιμετωπίζει αυξημένη ευπάθεια σε κρίσεις, από πανδημίες έως γεωπολιτικές εντάσεις και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι πρόσφατες προκλήσεις όπως ο COVID-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν δείξει ότι οι ευρωπαϊκοί προορισμοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για περίπλοκες, μακροπρόθεσμες απειλές. Αυτή η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με εθνικούς τουριστικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη, εντοπίζει βασικά τρωτά σημεία στον ευρωπαϊκό τουρισμό και προσφέρει έναν οδικό χάρτη για αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων. Αναδεικνύοντας τα διδάγματα και τις βέλτιστες πρακτικές, η μελέτη στοχεύει να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών προορισμών σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο Miguel Sanz, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, ο τουριστικός τομέας είναι ένας από τους κλάδους που είναι πιο ευαίσθητοι στις κυματιστικές επιπτώσεις των παγκόσμιων κρίσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ανθεκτικότητα δεν είναι πλέον πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα – ένα θεμέλιο πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομηθεί το μέλλον του τουρισμού. Ενισχύοντας την ανθεκτικότητα και ενισχύοντας τις ικανότητες διαχείρισης κρίσεων, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός όχι μόνο θα επιβιώσει αλλά θα ευδοκιμήσει απέναντι στις μελλοντικές προκλήσεις. Η ETC στοχεύει να εξοπλίσει τους ευρωπαϊκούς προορισμούς και τους εταίρους τους με τα απαραίτητα εργαλεία για την αποτελεσματική πλοήγηση στην πολυπλοκότητα της διαχείρισης κρίσεων”.
Έκθεση της Ευρώπης σε κρίσεις
Ως παγκόσμιος, διασυνδεδεμένος τομέας με σύνθετες αλυσίδες εφοδιασμού και μεγάλο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία είναι ευάλωτη σε ένα ευρύ φάσμα κινδύνων. Η μελέτη τηε ETC διαπίστωσε ότι ο ευρωπαϊκός τουρισμός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος σε ακραίες καιρικές συνθήκες και άλλες φυσικές καταστροφές, γεωπολιτικές κρίσεις όπως πόλεμοι και τρομοκρατικές επιθέσεις, εμφύλιες αναταραχές, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και άλλες αστοχίες συστημάτων πληροφορικής.
Οι κλιματικοί κίνδυνοι παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις για την Ευρώπη, επηρεάζοντας την ενεργειακή και επισιτιστική ασφάλεια, τα οικοσυστήματα, τις υποδομές και τους υδάτινους πόρους. Τα καιρικά μοτίβα σε όλη την ήπειρο γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτα, με ορισμένες περιοχές να αντιμετωπίζουν καύσωνες και ξηρασίες, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν εκτεταμένες πλημμύρες.
Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί βασίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό σε πολύπλοκες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων μεταφοράς, των εγκαταστάσεων διαμονής και των τουριστικών αξιοθέατων. Επιπλέον, η ταξιδιωτική βιομηχανία είναι ευάλωτη σε πολιτική αστάθεια, συνοριακές διαφορές και διεθνείς συγκρούσεις. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε πιθανές αβεβαιότητες και διαταραχές στα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη.
Ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων
Η μελέτη συνοδεύεται από μια λεπτομερή λίστα ελέγχου διαχείρισης κρίσεων που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τους εθνικούς τουριστικούς οργανισμούς (NTOs) να σχεδιάσουν την απόκρισή τους σε κάθε στάδιο μιας μεγάλης κρίσης – ετοιμότητα, απόκριση, ανάκαμψη και ανθεκτικότητα. Αναγνωρίζοντας ότι οι κρίσεις είναι σπάνια γραμμικές, η Λίστα Ελέγχου είναι δομημένη ως ένας συνεχής βρόχος, διασφαλίζοντας ότι τα μέτρα ανθεκτικότητας ενισχύουν τη μελλοντική ετοιμότητα.
Καθώς οι ευρωπαϊκοί προορισμοί αντιμετωπίζουν ολοένα και συχνότερα συχνές και σοβαρές κρίσεις, οι NTOs διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο συντονισμό με τις περιφερειακές αρχές, τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, τους κόμβους μεταφορών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, παρέχοντας παράλληλα σαφείς και συνοπτικές πληροφορίες στους επισκέπτες. Οι βασικοί τους ρόλοι περιγράφονται ως εξής:
- Trustworthy Communicator: Παρέχει σαφείς, αξιόπιστες ενημερώσεις στον τουριστικό τομέα και τους επισκέπτες, που λειτουργεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών κατά τη διάρκεια κρίσεων.
- High-Level Coordinator: Συντονιστής Υψηλού Επιπέδου: Ενώνοντας την κυβέρνηση, τη βιομηχανία και τους επισκέπτες για μια συντονισμένη απάντηση.
- Τομεακός Διαμεσολαβητής: Παρακολούθηση των επιπτώσεων των κρίσεων στον τουριστικό τομέα και παροχή καθοδήγησης και διαβεβαίωσης σε επιχειρήσεις και ενδιαφερόμενους φορείς.
- Παρακολούθηση ασφάλειας και φήμης: Επίβλεψη της ασφάλειας των επισκεπτών και προστασία της διεθνούς εικόνας της χώρας.
- Μετρητής παραπληροφόρησης: Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης διασφαλίζοντας ακριβή, συνεπή μηνύματα και συνεργαζόμενοι με ειδικούς για τη διατήρηση μιας ξεκάθαρης αφήγησης.
- Συγκεντρωτής δεδομένων και πληροφοριών: Συλλογή και ανάλυση δεδομένων για την υποστήριξη της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια κρίσεων.
Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης ότι οι εθνικοί τουριστικοί φορείς θα πρέπει να συμμετέχουν σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό κινδύνου αναλύοντας δεδομένα από πολλούς προορισμούς σε όλη τη χώρα και παρακολουθώντας τις προσπάθειες αντιμετώπισης κρίσεων και ανάκαμψης. Αυτή η προσέγγιση θα συμβάλει τελικά στην προσαρμογή της μελλοντικής τουριστικής ανθεκτικότητας στους κλιματικούς κινδύνους και τις αλλαγές στη ζήτηση.
Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.