Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ 'όρεξη' για τουρισμό αναμένεται να παραμείνει στην Ευρώπη καθ'όλο το 2013
Τάσεις

Η 'όρεξη' για τουρισμό αναμένεται να παραμείνει στην Ευρώπη καθ'όλο το 2013

Οι πιο ελκυστικές προοπτικές για την Ευρώπη προέρχονται από τις αγορές μακρινών αποστάσεων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού. Ο κινεζικός τουρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται στους περισσότερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ενώ η ινδική τουριστική ζήτηση παρέμεινε ασθενέστερη σε σχέση με την Κίνα στις αρχές του 2013.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (ETC) ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την πρώτη τριμηνιαία έκθεση για τον Ευρωπαϊκό Τουρισμό το 2013 – Τάσεις & Προοπτικές (European Tourism in 2013 – Trends & Prospects), οι διεθνείς αφίξεις και διανυκτερεύσεις στην Ευρώπη για τους πρώτους μήνες του 2013 δείχνουν μια αργή, αλλά συνεχή αύξηση για τους περισσότερους από τους προορισμούς. Καθώς το 2012 ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό, η μάλλον ανοδική τάση στην Ευρώπη επιβεβαιώνει την “υγιή” κατάσταστη του τουριτικού τομέα απ΄ρναντι στην οικονομική αναταραχή.

Η μετρίως ανοδική τάση σε επιμέρους προορισμούς ενισχύεται από βασικούς δείκτες των αερομεταφορών και της ξενοδοχίας. Οι στατιστικές των αερομεταφορών δείχνουν ότι η τουριστική ζήτηση παραμένει ισχυρή από τις αγορές μακρινών αποστάσεων, με τα ευρωπαϊκά δρομολόγια να αυξάνονται με ελαφρά ταχύτερο ρυθμό μέσα στο 2013. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Ευρώπης είναι επίσης υψηλότερη από τον προηγούμενο χρόνο, με εμφανή αύξηση σε όλες τις επιμέρους περιοχές.

Για τους υπόλοιπους μήνες του 2013, οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών προορισμών θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική απόδοση των ενδο-ευρωπαϊκών αγορών. Η οικονομική ανάκαμψη “πολλών ταχυτήτων” στην Ευρώπη, μπορεί να επιδεινώσει τις πρόσφατες αλλαγές στη μορφή του ταξιδιών. Τα ταξίδια από ορισμένες αγορές της νότιας και δυτικής Ευρώπης (π.χ. Ιταλία, Ισπανία και Κάτω Χώρες) επιβραδύνθηκαν κατά τους πρώτους μήνες του 2013. Καθώς αναζητούνται περαιτέρω επιλογές χαμηλού κόστους, η ζήτηση για εγχώρια ταξίδια σε αυτές τις αγορές μπορεί να αυξηθεί σε βάρος των διεθνών ταξιδιών. Από την άλλη πλευρά, οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να αποκρούν μεγαλύτερη σημασία, με τη Ρωσία να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Ορισμένες ανεπτυγμένες αγορές που δεν απέδωσαν ικανοποιητικά τα τελευταία χρόνια μπορεί να αποκτήσουν σημασία, καθώς εμφανίζουν ζήτηση (π.χ. Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Οι πιο ελκυστικές προοπτικές για την Ευρώπη προέρχονται από τις αγορές μακρινών αποστάσεων
Η ETC αναμένει ότι οι αγορές μακρινών αποστάσεων θα οδηγήσουν αρχικά την ανάπτυξη το 2013. Βασικοί δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω αύξηση των ταξιδιών από τις ΗΠΑ, όπου οι δαπάνες των καταναλωτών παρέμειναν αξιοσημείωτα ισχυρές, παρά την απειλή της επικείμενης περικοπής δαπανών. Οι οικονομικές προοπτικές της Ιαπωνίας φαίνονται πιο θετικές, ενισχυμένες από τα νομισματικά μέτρα τόνωσης και το ρεκόρ χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική. Από την άλλη πλευρά, η πτώση του γιεν μπορεί να παρεμποδίσει τα διεθνή ταξίδια.

Μεταξύ των ταχέως αναδυόμενων αγορών, ο κινεζικός τουρισμός αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών προορισμών, αν και κινείται από χαμηλή βάση. Η ινδική τουριστική ζήτηση παρέμεινε ασθενέστερη σε σχέση με την Κίνα στις αρχές του 2013, αλλά συνολικά αναμένεται αύξηση της ζήτησης για το τρέχον έτος.

Η ευρωπαϊκή τουριστική ανάπτυξη φωτεινή εξαίρεση μέσα στην οικονομική κατήφεια
Λαμβάνοντας υπόψη την εμφανή δύναμη της τουριστικής βιομηχανίας το 2012, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες, ο τουρισμός έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο. “Στο άμεσο μέλλον, η προώθηση της Ευρώπης σε υπερπόντιους προορισμούς θα διευκολύνει την αυξανόμενη ζήτηση για διεθνή ταξίδια. Ωστόσο, η ελάφρυνση των απαιτήσεων θεώρησης (βίζα) και η μείωση της φορολογίας θα βοηθήσουν τη βιομηχανία να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση”, δήλωσε ο κ. Eduardo Santander, εκτελεστικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν δράσεις στήριξης της ανάπτυξης για τη μεγιστοποίηση της συμβολής του τουρισμού στην αδύναμες οικονομίες, ιδίως στις περιφερειακές περιοχές της Ευρώπης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024