Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΗ μετάλλαξη 'Όμικρον' απειλεί την ανάκαμψη του ξενοδοχειακού τομέα διεθνώς
Τάσεις

Η μετάλλαξη 'Όμικρον' απειλεί την ανάκαμψη του ξενοδοχειακού τομέα διεθνώς

Οι μελλοντικές ξενοδοχειακές κρατήσεις, οι επιχειρηματικές συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με ξενοδοχεία θα επηρεαστούν σοβαρά από την πρόβλεψη για νέα ταξιδιωτικά εμπόδια, είτε αυτοεπιβεβλημένα, είτε επιβαλλόμενα από τις εταιρείες είτε με κυβερνητική εντολή.

Η “Όμικρον” – η νεότερη μετάλλαξη- έχει ήδη τρομάξει τις αγορές και έχει προκαλέσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις από ορισμένες χώρες της Νότιας Αφρικής. Αν και εκκολαπτόμενο, υπάρχει η πραγματικότητα και η ανησυχία ότι το νέο στέλεχος θα μπορούσε να “εκτροχιάσει” την ανάκαμψη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, ιδίως εάν προχωρήσουν τα σχέδια για αυστηρότερες πολιτικές σχετικά με τα τεστ (στις ΗΠΑ)

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι μελλοντικές ξενοδοχειακές κρατήσεις, οι επιχειρηματικές συσκέψεις και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με ξενοδοχεία θα επηρεαστούν από την εικαζόμενη πρόβλεψη για μελλοντικά ταξιδιωτικά εμπόδια, είτε αυτοεπιβεβλημένα, είτε επιβαλλόμενα από τις εταιρείες είτε με κυβερνητική εντολή.

Μέση Ανατολή

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική εταιρεία Intelligent Hotel Market Analysis και Benchmarking, HotStats, τα δεδομένα Οκτωβρίου, τα οποία λάμβαναν υπόψιν τους μόνο τη μετάλλαξη “Δέλτα”, είδαν μια εντυπωσιακή ανάκαμψη στη Μέση Ανατολή, η οποία ενισχύθηκε από την Expo 2020 στο Ντουμπάι, την Παγκόσμια Έκθεση 182 ημερών που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο. Η πληρότητα στο Ντουμπάι καταγράφηκε σε πάνω από 80%, υψηλότερη από ό,τι την ίδια περίοδο τον Οκτώβριο του 2019. Η ανάπτυξη μεταφέρθηκε σε όλες τους κορυφαίους δείκτες, με το RevPAR να αγγίζει τα 192 δολ., συνολικά 40 δολ. περισσότερα από την ίδια περίοδο το 2019. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ακολούθησαν και τα συνολικά έσοδα το παράδειγμά τους με το TRevPAR να αγγίζει τα 281 δολ., 13% υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2019. Η επιτυχία στα ΗΑΕ οδήγησε την περιοχή της Μέσης Ανατολής να εμφανίσει αύξηση στο GOPPAR (στα 76 δολ., 5% υψηλότερο από την ίδια περίοδο το 2019 και 484% υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2020).

ΗΠΑ

Άλλες περιοχές του κόσμου δεν μπόρεσαν να επαναλάβουν την επιτυχία του Ντουμπάι και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Στις ΗΠΑ, οι κύριοι δείκτες εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν διψήφια πτώση τον Οκτώβριο του 2021 έναντι του Οκτωβρίου 2019. Μια ταχεία αύξηση της πληρότητας παρατηρήθηκε από την αρχή του έτους έως το καλοκαίρι, με κορύφωση τον Ιούλιο, η πληρότητα στις ΗΠΑ έχει όμως έκτοτε σχεδόν ισοπεδωθεί, ένα σημάδι ότι η “έκρηξη” για αναψυχή δεν μπορούσε να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα με πριν.

Συνολικά, τα έσοδα συνεχίζουν να υστερούν σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με το TRevPAR να μειώνεται κατά 30% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019. Στα 68,97 δολ., το GOPPAR μειώθηκε κατά 37% τον μήνα σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Ευρώπη
Η ανάκαμψη της Ευρώπης ακολουθεί παρόμοια τροχιά με αυτή των ΗΠΑ όσον αφορά στους αριθμούς. Τα RevPAR, TRevPAR και GOPPAR σημείωσαν πτώση περίπου 30% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019 – προμηνύοντας μια δύσκολη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο. Αυτό γίνεται πολύ πιο δύσκολο, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων του COVID -που τώρα επιδεινώνεται από τη μετάλλαξη Omicron- και ωθεί πολλές χώρες να επιστρέψουν στους περιορισμούς.


Η Αυστρία επανέφερε το lockdown στις 22 Νοεμβρίου -και το παρέτεινε έως τις 11 Δεκεμβρίου- καθιστώντας την πρώτη χώρα της ΕΕ που έλαβε τέτοιο μέτρο ενόψει της έκρηξης του COVID-19. Η Πορτογαλία επανέφερε αυστηρότερους περιορισμούς, καθιστώντας υποχρεωτικές τις μάσκες και επιβάλλοντας ψηφιακό πιστοποιητικό που ως αποδεικνύει απόδειξη εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον COVID για την είσοδο σε εστιατόρια, κινηματογράφους και ξενοδοχεία.

Ασία-Ειρηνικός
Καθώς η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού συνεχίζει την σταδιακή ανάκαμψή της, και αυτή αυστηροποιεί τη διέλευση συνόρων ως απάντηση στην Omicron. Η Ιαπωνία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι η χώρα θα απαγορεύσει τις αφίξεις αλλοδαπών, εβδομάδες μόνο μετά τη χαλάρωση των περιορισμών για τους κατόχους βίζας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών που επισκέπτονται τη χώρα για λίγο χρόνο και των ξένων φοιτητών. Και οι Φιλιππίνες έχουν απαγορεύσει τις αφίξεις από επτά ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, του Βελγίου και της Ιταλίας.

“Το πρόβλημα για την ταξιδιωτική βιομηχανία είναι ο παράγοντας του φόβου. Είτε η επιστήμη αποδεικνύει ότι είναι δικαιολογημένος είτε όχι, έχει επιστρέψει σχεδόν εν μία νυκτί”, είπε στο “Al Jazeera” ο Gary Bowerman, διευθυντής της εταιρείας έρευνας ταξιδιών και τουρισμού, Check-in Asia.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024