Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΙΤΕΠ: Ικανοποιητική η απόδοση του τουριστικού τομέα το 2006
Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων

ΙΤΕΠ: Ικανοποιητική η απόδοση του τουριστικού τομέα το 2006

Σαφώς ικανοποιητικός, τόσο από άποψη αφίξεων, όσο και από άποψη καθαρών συναλλαγματικών εισροών είναι ο απολογισμός για την επίδοση του τουριστικού τομέα το 2006, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ. Ειδικότερα, οι αφίξεις αλλοδαπών, μετά από κατάλληλη επεξεργασία των στοιχείων των αεροδρομίων αναφορικώς με τις αφίξεις ημεδαπών…

Σαφώς ικανοποιητικός, τόσο από άποψη αφίξεων, όσο και από άποψη καθαρών συναλλαγματικών εισροών είναι ο απολογισμός για την επίδοση του τουριστικού τομέα το 2006, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου<...>Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων – ΙΤΕΠ.

Ειδικότερα, οι αφίξεις αλλοδαπών, μετά από κατάλληλη επεξεργασία των στοιχείων των αεροδρομίων αναφορικώς με τις αφίξεις ημεδαπών – οσάκις τα στοιχεία δεν διακρίνουν μεταξύ ημεδαπών και αλλοδαπών – παρουσίασαν αύξηση της τάξεως του 7,7%, έναντι 4,5% του παγκόσμιου τουρισμού, 3,9% της Ευρώπης και 4,2% της Μεσογειακής Ευρώπης. Αύξηση που συνιστά ουσιαστική πρόοδο έναντι του 2005, όπως λογικώς θα ανέμενε κανείς, αφού σημαντικό τμήμα της επιπτώσεως των μέτρων προσελκύσεως δεν εξαντλείται κατά το πρώτο έτος εφαρμογής τους.

Υπενθυμίζεται, ότι από πλευράς Πολιτείας υπήρξε αυξημένη κινητικότητα, ίσως δε και πρωτόγνωρη, στην προβολή της τουριστικής Ελλάδας. Η αύξηση αυτή αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα και υπαγορεύει επαγρύπνηση και ένταση των προσπαθειών, ώστε να διαμορφωθεί ισχυρό υπόβαθρο ικανό να στηρίξει μακροπρόθεσμο δυναμισμό για τον ελληνικό τουρισμό.

Ερωτηματικά γεννά σε πολλούς η υστέρηση των συναλλαγματικών εισπράξεων έναντι του ρυθμού των αφίξεων. Έναντι αυξήσεως των αφίξεων κατά 7,7%, οι συναλλαγματικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 5,1%. Πρέπει, ωστόσο, να υπογραμμισθεί ότι για πλείονες του ενός λόγους τα ανωτέρω ποσοστά δεν συμβαδίζουν χρονικώς. Τούτο συνοψίζεται στον μικρό συντελεστή συσχετίσεως που χαρακτηρίζει τη σχέση μεταξύ των δύο αυτών μεγεθών ( R2 = 0,15 ). Εξάλλου, οι καθαρές εισροές συναλλάγματος, που εκφράζουν ορθότερα την τουριστική επίδοση, παρουσιάζουν αύξηση 7,2% το 2006 έναντι 4,4% το 2005, αποτέλεσμα που πιθανότατα οφείλεται στην επιτυχία του τηλεοπτικού προγράμματος “Μένουμε Ελλάδα”.

Είναι λάθος, κατά το ΙΤΕΠ, να αποδίδεται η “υστέρηση” της τουριστικής συναλλαγματικής εισροής σε μείωση των ανά άφιξη διανυκτερεύσεων ή σε πολιτική εκπτώσεων. Η διάσταση είναι πολύ μεγάλη για να υιοθετηθεί ως αιτία η μείωση του αριθμού των διανυκτερεύσεων. Αλλά ούτε ασκήθηκε πολιτική εκπτώσεων, στην οποία να μπορεί βασίμως να αποδοθεί η υστέρηση. Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει ότι έχει συμβεί, σύμφωνα με πληροφορίες από τους επιχειρούντες στο χώρο των καταλυμάτων. Αυτό που, ίσως, έχει συμβεί είναι η μη προς τα άνω προσαρμογή των τιμών εν
αρμονία προς την εξέλιξη του κόστους παραγωγής. Ενδεχομένως, να αντανακλά, εν μέρει τουλάχιστον, επιπτώσεις του all inclusive, διευθέτηση που συνεπάγεται ορατή μείωση της εξωξενοδοχειακής δαπάνης.

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει χώρα υψηλού αριθμού διανυκτερεύσεων ανά άφιξη. Με διανυκτερεύσεις 3,5 ανά άφιξη αλλοδαπών, οι ανά κλίνη διανυκτερεύσεις αλλοδαπών για το σύνολο του έτους ανέρχονται σε 40! Η προσθήκη των ημεδαπών δύσκολα θα ανέβαζε τον ανωτέρω αριθμό σε επίπεδο που να δικαιολογεί την συνέχιση της λειτουργίας του καταλύματος. Σημειωτέον, ότι με βάση τις εκτιμήσεις του ΙΤΕΠ, ο μέσος αριθμός διανυκτερεύσεων αλλοδαπών ανά κλίνη για το σύνολο των καταλυμάτων ανέρχεται σε 91 διανυκτερεύσεις.

Αναφορικώς προς τις εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ για τον ανά άφιξη αριθμό διανυκτερεύσεων, αυτές συγκρούονται ευθέως όχι απλώς προς την κοινή λογική και προς ευχερώς διαθέσιμες πληροφορίες, αλλά και προς τα εμπειρικά ευρήματα ερευνών πεδίου, που κατά καιρούς διεξήχθησαν στη χώρα μας, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Η κοινή λογική υπαγορεύει να δεχτούμε ότι ένας προορισμός που προσεγγίζεται κατά τουλάχιστον 80% με αεροπλάνο δεν θα επελέγετο για τόσο μικρής διάρκειας διακοπές. Τούτο επιτείνεται και από το γεγονός ότι άνω του 50% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιείται κατά την περίοδο αιχμής (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), που αποτελεί κατεξοχήν περίοδο διακοπών και αναψυχής για τους εργαζόμενους. Το άλλο δεδομένο είναι ο τρόπος οργανώσεως του ταξιδιού των αλλοδαπών. Σε υψηλό ποσοστό τα πραγματοποιούμενα ταξίδια, τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες, πραγματοποιούνται με ναυλωμένες πτήσεις και πακέτα διάρκειας κατ’ ελάχιστον 7 διανυκτερεύσεων, με αξιόλογο ποσοστό να εμπίπτει σε πακέτα 14 ημερών ή και μακρότερης διάρκειας. Ολιγοήμερες διακοπές πραγματοποιούν οι επισκέπτες για σκοπούς επαγγελματικούς. Για την μικρή αυτή κατηγορία, πιθανότατα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων να είναι της τάξεως 2-3.

Συνοπτικά, το 2006 υπήρξε ένα πολύ καλό τουριστικό έτος για τη χώρα μας, αποτέλεσμα που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ασκηθείσα πολιτική προσελκύσεως αλλοδαπών τουριστών, αλλά και συγκρατήσεως της ροπής για εξερχόμενο τουρισμό. Βεβαίως, τα όρια αυξήσεως του εσωτερικού τουρισμού είναι σχετικώς περιορισμένα, διότι προσδιορίζονται από το πληθυσμιακό μέγεθος της χώρας για δεδομένο επίπεδο διαβιώσεως. Αντιθέτως, τα όρια του δυνητικού αλλοδαπού τουρισμού είναι πρακτικώς απεριόριστα, ως ζήτηση. Οι παράγοντες αυτοί υπαγορεύουν και τον υψηλό βαθμό προτεραιότητας που οφείλει να δίνει η τουριστική πολιτική στον αλλοδαπό τουρισμό, ενόψει και της ανησυχητικής κατιούσας που ακολουθεί το Εξωτερικό Ισοζύγιο Πληρωμών της χώρας.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024