Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΙΤΕΠ: Καταστροφική οπισθοδρόμηση παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός

ΙΤΕΠ: Καταστροφική οπισθοδρόμηση παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός

Με μείωση της εισροής συναλλάγματος της τάξεως του 10%, η Ελλάδα εμφανίζεται να “πραγματοποιεί καταστροφική οπισθοδρόμηση, τη στιγμή που οι ανταγωνίστριες χώρες εξακολουθούν, κάτω από τις ίδιες αντιξοότητες, να αναπτύσσονται, έστω και με βραδύτερο ρυθμό”

Με μείωση της εισροής συναλλάγματος της τάξεως του 10%, η Ελλάδα εμφανίζεται να “πραγματοποιεί καταστροφική οπισθοδρόμηση<...>, τη στιγμή που οι ανταγωνίστριες χώρες εξακολουθούν, κάτω από τις ίδιες αντιξοότητες, να αναπτύσσονται, έστω και με βραδύτερο ρυθμό” επισημαίνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) στην τελευταία μελέτη του για την “Ελληνική Οικονομία και τον Τουρισμό” που παρουσίασε εχθές.

Η μείωση δε αυτή, όπως ανέφερε ο καθηγητής Παυλόπουλος στην παρουσίαση της μελέτης του ΙΤΕΠ, είναι περισσότερο επώδυνη από όσο δείχνει η εισροή συναλλάγματος, αφού η μείωση των αφίξεων κινείται στο -2%. Η μεγάλη αυτή απόκλιση μεταξύ ρυθμού μειώσεως των αφίξεων και ρυθμού μειώσεως του τουριστικού συναλλάγματος είναι το σύνθετο αποτέλεσμα μετρίας μειώσεως των αφίξεων και αρκετά μεγαλύτερης μειώσεως του αριθμού των διανυκτερεύσεων και των τιμών που χρεώνουν τα καταλύματα.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ χειρότερη παρά αν είχε προκληθεί από μείωση των αφίξεων, διότι υπογραμμίζει την ολίσθηση του αλλοδαπού τουρισμού στην χώρα σε εισοδηματικές τάξεις κατώτερες. Η κατά το τρέχον έτος υποβάθμιση της τουριστικής ζωής, αλλά και η γενικότερη ασυδοσία από μέρους πλήθους κατά βάση εξωξενοδοχειακών επιχειρήσεων όσον αφορά σε τιμές και ποιότητα, επέφερε, λόγω και της ευρείας δημοσιότητάς των, πρόσθετο πλήγμα στην τουριστική εικόνα της Ελλάδος, καθ` ον χρόνο διανύομε την τελική ευθεία για τους Ολυμπιακούς.

Ο κ. Βασίλης Πλεύρης, παίρνοντας το λόγο ανέφερε ότι οι ξενοδόχοι προβλέπανε αρχικά πτώση 20% στις διανυκτερεύσεις και έτσι τον Μάιο πάρθηκε η απόφαση να παραχωρήσουν έκπτωση στους tour operators της τάξης του 10% για να στηριχθεί ο τουρισμός ενέργεια που τηρήθηκε και σε ορισμένες περιπτώσεις η έκπτωση ξεπέρασε και το 15%. Έτσι κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτώση των αφίξεων στο 2%. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν οι οικογένειες και να ανέβει περισσότερο ο αριθμός των νέων ταξιδιωτών με τους οποίους έστω και με την 7ήμερη κατά μέσο όρο διαμονή τους συνέβαλλαν στο να κρατηθεί τελικά η πτώση στις διανυκτερεύσεις στο 10%.

Ο κ. Πλεύρης θεωρεί απαραίτητο να γίνει κοινή προσπάθεια και από τον Τύπο για να σταματήσει η αισχροκέρδια και η εκμετάλλευση του τουρίστα, καθώς και η αντίληψη ότι οι τουρίστες θα έρθουν έτσι και αλλιώς, και να γίνει διαφήμιση και προβολή του τουριστικού μας προϊόντος, ενώ τόνισε θα πρέπει όλοι να υψώσουν τη φωνή τους ότι πρέπει να ανοίξουν οι οδικοί άξονες με τις γειτονικές μας χώρες γιατί χωρίς οδικό τουρισμό δεν γίνεται τίποτα.

Πρόβλεψη για το 2004

Με βάση τις μεσοπρόθεσμες τάσεις, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, δεν θα ανέμενε κανείς το 2004 να είναι ένα ιδιαιτέρως καλό έτος, παρά την παρουσία δύο θετικών σημαντικών εξωγενών παραγόντων: των Ολυμπιακών Αγώνων και της ανακάμψεως της παγκοσμίου οικονομίας. Είναι δύσκολο πάντως, κατά το ΙΤΕΠ, να διατυπωθούν προβλέψεις και οποιοδήποτε αποτέλεσμα είναι πιθανό. Ωστόσο, ως πιθανότερη εξέλιξη θεωρείται η αύξηση ζητήσεως του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έστω και μόνο βραχυπρόθεσμα, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της εισροής τουριστικού συναλλάγματος μεγαλύτερη του 5%.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μελέτη του ΙΤΕΠ μπορείτε να διαβάσετε στη στήλη Μελέτες και Έρευνες του TravelDailyNews.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024