Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΜείωση 5% της τουριστικής κίνησης το 2003 προβλέπει το ΙΤΕΠ

Μείωση 5% της τουριστικής κίνησης το 2003 προβλέπει το ΙΤΕΠ

Απαισιόδοξες γενικά παρουσιάζονται οι πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων ΙΤΕΠ για την φετινή τουριστική περίοδο…

Απαισιόδοξες γενικά παρουσιάζονται οι πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Μελετών και Προβλέψεων ΙΤΕΠ για την φετινή τουριστική περίοδο σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται<...> στην περιοδική έρευνα «Ελληνική Οικονομία και Τουρισμός» που παρουσίασε χθες.

Το 2003 σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, με βάση την εμπειρία του 1991 που λόγω του πολέμου του Κόλπου υπήρξε μείωση αφίξεων κατά 9,4%, θα έπρεπε να είναι ένα καθόλου καλό έτος. Ωστόσο, η ταχεία περαίωση των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το γεγονός ότι έχουν προηγηθεί δύο τουριστικά έτη με αρνητικό ρυθμό για τη χώρα μας, έχουν σωρεύσει ανικανοποίητη ζήτηση, η οποία ενδέχεται να συγκρατήσει τη μείωση σε επίπεδα εγγύς του –5%. Εντούτοις, η αβεβαιότητα όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού της θανατηφόρου άτυπης πνευμονίας δεν επιτρέπει διατύπωση, ούτε κατά προσέγγιση, αριθμητικής πρόβλεψης. Το μόνο βέβαιο ή περισσότερο πιθανό είναι ότι το 2003 υπάρξει θα μείωση.

Η έκταση της ανάκαμψης πάντως το 2003 δεν έχει τις δυνατότητες που έδειξε το 1992, (α) διότι υπάρχει η επιβάρυνση του ψυχολογικού κλίματος από την τρομοκρατία, (β) ειδικά για την Ελλάδα, υπάρχει συγκριτική επιβράδυνση του μακροπροθέσμου ρυθμού τουριστικής ανάπτυξης της και (γ) δεν φαίνεται να υπάρχει σοβαρή πρόθεση λύσεως των μακροπροθέσμων προβλημάτων ποιότητος από απόψεως Πολιτείας, αλλά ούτε και των βραχυπροθέσμων με όποια μέτρα αυτά είναι εφικτό να αντιμετωπισθούν.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η απόφαση των αρμοδίων αρχών να αναμείνουν την έκβαση των πολεμικών επιχειρήσεων ή την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης, προκειμένου να προβούν σε προβολή της τουριστικής Ελλάδας, είναι ακατανόητη διότι τα αποτελέσματα των διαφημιστικών μηνυμάτων έχουν διάρκεια, η οποία εκτείνεται όχι σε μήνες αλλά σε έτη. Παράλληλα, η βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των μηνυμάτων είναι συνάρτηση του χρόνου λήψης του μηνύματος, διότι οι αποφάσεις που στηρίζονται σε τέτοιου είδους μηνύματα απαιτούν κάποιο χρόνο ωρίμανσης. Ο χρόνος αυτός έχει, τονίζει το ΙΤΕΠ, δυστυχώς, αναλωθεί ως χρόνος αναμονής.

Πάντως , όπως επεσήμανε ο καθηγητής κ. Παυλόπουλος, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρξει μείωση των αφίξεων θα υπάρξει μείωση των εσόδων (εισροή συναλλάγματος) κατά 5-6%. Ο ελληνικός τουρισμός, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, βρίσκεται σε φάση υστέρησης έναντι των ανταγωνιστικών χωρών και λοιπών χωρών της Ευρώπης από την αρχή της δεκαετίας του 90. Η στασιμότητα, πάντως, δε είναι συγκυριακό φαινόμενο αλλά οφείλεται σε έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Μια άλλη παράμετρος που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά τόνισε ο κ. Βασίλης Πλεύρης, μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΞ, είναι η σχέση αφίξεων/διανυκτερεύσεων διότι τα πακέτα που πωλούνται είναι κυρίως επταήμερα από δεκαπενθήμερα.

Σημαντική συνέπεια της κρίσης που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός θα είναι η αύξηση της ανεργίας στην οποία οδηγούν το υψηλό κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων σε συνδυασμό με τα «φθηνά» τουριστικά πακέτα υπογράμμισε η πρόεδρος του ΙΤΕΠ Μάρι Δασκαλαντωνάκη, η οποία πρόσθεσε ότι η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί εάν υπήρχε πρόθεση και εκ μέρους της πολιτείας με τη λήψη απλών μέτρων. Η κ. Δασκαλαντωνάκη πάντως υπήρξε αισιόδοξη για τον τουρισμό της Αθήνας μετά την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004, παρά το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα ουσιαστική τουριστική προβολή εκ μέρους του Αθήνα 2004.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024