Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ διεθνής τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάκαμψη
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Ο διεθνής τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομική ανάκαμψη

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 5% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, για να φτάσουν το ρεκόρ των 845 εκατομμυρίων παγκοσμίως, περίπου 41 εκατ. περισσότερα από την ίδια περίοδο του 2012. Η αύξηση προήλθε από την Ευρώπη, την Ασία και τον Ειρηνικό με μία αύξηση 6%.

Κατά το πρώτο 9μηνο του 2013, ο διεθνής τουρισμός αυξήθηκε κατά 5%, σύμφωνα με το τελευταίο UNWTO World Tourism Barometer. Σύμφωνα με στοιχεία από τους ίδιους τους προορισμούς, ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 41 εκατ. το διάστημα Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου. Παρατηρήθηκε έτσι άνοδος πάνω από την αρχική πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, δημιουργώντας ένα σημαντικό κίνητρο για την οικονομία των προορισμών.

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 5% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, για να φτάσει ένα ρεκόρ 845 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, περίπου 41 εκατομμύρια περισσότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2012. Η αύξηση του 6% προήλθε από την Ευρώπη, την Ασία και τον Ειρηνικό.

“Ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να αυξάνεται πάνω από τις προσδοκίες στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες, το ΑΕΠ και το ισοζύγιο πληρωμών και δημιουργώντας θέσεις εργασίας στους προορισμούς”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Taleb Rifai. “Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό να βλέπουμε τα σημαντικά αποτελέσματα σε πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπου ο τομέας του τουρισμού είναι, αναμφισβήτητα, μία από τις κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής ανάκαμψης”.

Η Ευρώπης ξεπερνά τις προσδοκίες
Στην Ευρώπη, η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 6%, με υψηλότερα ποσοστά άνω του μέσου όρου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (+7%) και στη Νότια και Μεσογειακή Ευρώπη (+6%). Η αύξηση αυτή υπερβαίνει την αρχική πρόβλεψη για το 2013 και είναι διπλάσια από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης του διεθνούς τουρισμού στην Ευρώπη από το 2000 (+2,7% ετησίως μεταξύ 2000 και 2012).

Η Ασία και ο Ειρηνικός (+6%) συνέχισαν να παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα, που υποστηρίχθηκαν από τη Νοτιοανατολική Ασία (+12%).

Η Αμερική (+3%) ανέφερε συγκριτικά ασθενέστερα αποτελέσματα, με καλύτερη απόδοση στη Βόρεια Αμερική (+4%) και την Κεντρική Αμερική (+3%).

Στην Αφρική (+5%) η ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από την ανάκαμψη στη Βόρεια Αφρική (+6%), ενώ η Μέση Ανατολή είδε μόνο μια οριακή αύξηση (+0,3%).

Η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό επιβεβαιώνει τη θετική τάση
Η θετική τάση που καταγράφηκε στις διεθνείς αφίξεις τουριστών αντανακλάται στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις που αναφέρθηκαν από τους προορισμούς παγκοσμίως στους πρώτους έξι έως δέκα μήνες του έτους.

Μεταξύ των 25 κορυφαίων διεθνών προορισμών σε έσοδα από τον τουρισμό, σε δέκα μέρη παρατηρήθηκε διψήφια αύξηση: Ηνωμένες Πολιτείες (+11%), Μακάο (Κίνα) (+10%), Ηνωμένο Βασίλειο (+18%), Ταϊλάνδη (+28 %), Χονγκ Κονγκ (Κίνα) (+21%), Τουρκία (+13%), Ινδία (+13%), Ιαπωνία (+23%), Ελλάδα (+15%) και Ταϊβάν (Πρ. της Κίνας) (+12%).

Η εκθετική αύξηση των δαπανών στον εξερχόμενο τουρισμό από την Κίνα και τη Ρωσία
Μεταξύ των δέκα κορυφαίων αγορών εξερχόμενου τουρισμού, η Ρωσική Ομοσπονδία οδήγησε την ανάπτυξη με τις δαπάνες για ταξίδια στο εξωτερικό να αυξάνονται κατά 29% τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Αυτό αποτελεί αποτέλεσμα της έντονης ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια. Έτσι, η Ρωσία μετακινήθηκε ανοδικά από την 12η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου το 2000, στην 5η θέση το 2012 (43 δισ. δολ.).

Η Κίνα, η οποία έγινε η No1 αγορά εξερχόμενου τουρισμού παγκοσμίως το περασμένο έτος (102 δισ. δολ.), συνέχισε την ταχεία ανάπτυξη, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% των δαπανών του εξερχόμενου τουρισμού μέχρι το Σεπτέμβριο του 2013.

Μεταξύ των κορυφαίων θέσεων στις δαπάνες των τουριστών από τις άλλες χώρες BRIC βρίσκεται η Βραζιλία (+15%). Η απόδοση των προηγμένων αγορών εξερχόμενου τουρισμού ήταν συγκριτικά ασθενέστερη: ο Καναδάς (+3%), οι Ηνωμένες Πολιτείες (+2%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+2%) και η Γαλλία (+2%) σημείωσαν μέτρια άνοδο, ενώ η Γερμανία ανέφερε μηδενική ανάπτυξη. Η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ιταλία σημείωσαν μειώσεις στις δαπάνες τους.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024