Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ ευρωπαϊκός τουρισμός ανακάμπτει από την οικονομική κρίση
Αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για τις Τάσεις των Ευρωπαίων στον Τουρισμό 2011

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός ανακάμπτει από την οικονομική κρίση

Τα ευρήματα της νέας έρευνας του Ευρωβαρομέτρου για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στον τουρισμό επιβεβαιώνουν και άλλες ενδείξεις ότι ο τουρισμός έχει ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Οι ταξιδιωτικές προτιμήσεις για το 2011 εξακολουθούν να κλίνουν προς παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς (58%), ενώ…

Τα ευρήματα της νέας έρευνας του Ευρωβαρομέτρου για τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στον τουρισμό επιβεβαιώνουν και άλλες ενδείξεις ότι ο τουρισμός έχει<...> ανακάμψει από την οικονομική κρίση. Οι ταξιδιωτικές προτιμήσεις για το 2011 εξακολουθούν να κλίνουν προς παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς (58%), ενώ το 28% θα ήθελαν να ανακαλύψουν “αναδυόμενους” προορισμούς.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Antonio Tajani, παρουσίασε το Ευρωβαρόμετρο στις 13 Μαΐου στο European Tourism Stakeholders Conference, που διοργανώθηκε από την Ουγγρική Προεδρία της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουδαπέστη. Ο Tajani, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας, δήλωσε: “Το ότι το 58% των κατοίκων της ΕΕ επιλέγουν να απολαύσουν τις διακοπές τους στην Ευρώπη, σηματοδοτεί το γεγονός ότι, γενικά, η τουριστική βιομηχανία είναι καθ`οδόν προς ανάκαμψη και για να γίνει μια αναπτυξική βιομηχανία για άλλη μια φορά”.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα ευρήματα της νέας έρευνας του Ευρωβαρόμετρου είναι τα εξής:
– Οι πιο δημοφιλείς επιλογές: Η Ιταλία ήταν η πιο συχνά αναφερόμενη χώρα ως προβλεπόμενος προορισμός διακοπών για το 2011 (11,5%). Η Ισπανία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 8,6%, ακολουθούμενη από τη Γαλλία (8,2%). Το 23% των κατοίκων της ΕΕ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη πού θα περάσουν τις διακοπές τους.
– Συνεχιζόμενη τάση για ανακάλυψη της Ευρώπης και της χώρας προέλευσης: Το 2011 το 58% των Ευρωπαίων σχεδιάζουν να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα τους είτε σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ…
– Αυξανόμενη διάθεση για ταξίδια: Σχεδόν τα 3/4 των Ευρωπαίων πολιτών (73% έναντι 69% πέρυσι), ταξίδεψαν για αναψυχή ή δουλειές το 2010. Οι πέντε κορυφαίοι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες είναι οι κάτοικοι της Φινλανδίας (89%), της Δανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας με 87%, του Λουξεμβούργου (85%) και της Νορβηγίας (84%).
– Η ελκυστικότητα του τόπου μετράει: Το 32% χαρακτήρισαν ως το πιο σημαντικό ζήτημα το πόσο ελκυστικός είναι ένας προορισμός όταν επιλέγουν διακοπές. Ακολουθεί η πολιτιστική κληρονομιά (27%) και οι δυνατότητες ψυχαγωγίας (14%).
– Η αναζήτηση ξεκούρασης και αναψυχής ήταν το κύριο κίνητρο για πάνω από το 1/3 των ταξιδιωτών αναψυχής (36%) και ακολουθούν ο ήλιος και η θάλασσα (18%) και η επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς (17%).

Τα ταξιδιωτικά σχέδια για το 2011
– Όταν ρωτήθηκαν για τον προορισμό των διακοπών τους για το 2011, σχεδόν 4 στους 10 (38%) πολίτες της ΕΕ απάντησαν ότι έχουν προγραμματίσει να κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους. Ένας στους πέντε ερωτηθέντες είπαν ότι σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές εντός της ΕΕ και ένα χαμηλότερο ποσοστό (16%) ανέφεραν ότι ο κύριος προορισμός διακοπών τους το 2011 θα είναι μια χώρα εκτός ΕΕ.
– Σχεδόν το 1/4 (23%) των ερωτηθέντων δε γνωρίζει ακόμη πού θα περάσει το κύριο μέρος των διακοπές του το 2011 ή προτίμησε να μην απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Περίπου 1 στους 20 (4%) ερωτηθέντες δήλωσε αυθόρμητα ότι δε θα κάνει διακοπές το 2011.
– Σε 15 χώρες, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σχεδιάζουν να περάσουν τις διακοπές τους στη χώρα τους. Τα υψηλότερα ποσοστό καταγράφηκαν στην Τουρκία (88%), την Κροατία (86%), την Ελλάδα (85%) και τη Βουλγαρία (82%) .
– Σε εννέα χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, που προγραμματίζουν διακοπές για το 2011, έχει επιλέξει ως προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ -οι πολιτες του Λουξεμβούργο εχουν κάνει αυτήν την επιλογή στο μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων (62%). Τέλος, σε δύο χώρες, περίπου το ήμισυ των ερωτηθέντων σχεδιάζουν τις διακοπές τους εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Σλοβενία (51%) και η FYROM (50%).

Διαβάστε την πλήρη έρευνα εδώ εδώ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024