Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ τουρισμός city break είναι σε συνεχή άνοδο, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις
City break

Ο τουρισμός city break είναι σε συνεχή άνοδο, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Ο τουρισμός 'city break' είναι η κορυφαία αυξανόμενη τάση διεθνώς. Οι προβλέψεις είναι θετικές, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το Παρίσι, σύμφωνα με την έρευνα World Travel Trends Report από το IPK World Travel Monitor.

Ο τουρισμός City Break είναι η κορυφαία αυξανόμενη τάση παγκοσμίως, όσο αφορά στα ταξίδια αναψυχής, καθώς Ευρωπαίοι, Ασιάτες και Νοτιοαμερικανοί επιλέγουν ελκυστικούς προορισμούς τόσο σε γειτονικές τους χώρες όσο και υπρπόντιους. Οι προβλέψεις για αυτό το κομμάτι της τουριστικής αγοράς παραμένουν θετικές, παρά τον βραχύβιο αντίκτυπο που είχαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρ’όλα αυτά, οι ανησυχίες αυξάνονται σχετικά με την επίδραση που έχουν οι μεγάλες μάζες τουριστών στους πολύ δημοφιλείς προορισμούς. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα της έρευνας ITB World Travel Trends Report, πυο πραγματοποίησε η IPK International για λογαριασμό της διεθνούς έκθεσης ITB Berlin.

Ισχυρή ανάπτυξη του εξερχόμενου τουρισμού σε όλες τις περιοχές
Τα ταξίδια σε πόλεις αυξήθηκαν κατά 82% το διάστημα 2007-2014, για να φτάσει να καταλαμβάνουν μερίδιο 22%του συνόλου των εξερχόμενων ταξιδιών διακοπών σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το IPK World Travel Monitor. “Αυτό είναι το πραγματικά δυναμικό τμήμα του τουρισμού που έδωσε ώθηση στην ανάπτυξη της αγοράς τα τελευταία επτά χρόνια” σχολίασε ο πρόεδρος της IPK, Rolf Freitag. Η έντονη αυτή ισχυρή αύξηση οφείλεται στις φτηνές πτήσεις και τα καταλύματα χαμηλού κόστους, καθώς και σε νέα αξιοθέατα και δραστηριότητες.

Πρωτοπόρος στην αύξηση αυτή είναι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, όπου τα ταξίδια πόλης αυξήθηκαν από περίπου 15%του συνόλου των εξερχόμενων ταξιδιών διακοπών το 2007 σε 25% περίπου πέρυσι. Αυτή η ισχυρή αύξηση αντανακλάται κυρίως στη δραματική αύξηση του αριθμού των Κινέζων τουριστών που πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια -πολλοί από οποίους κάνουν σύντομα ταξίδια σε πόλεις της Ασίας. Οι νότιοαμερικανοί επίσης πραγματοποιούν περισσότερα διεθνή ταξίδια πόλης, ως επί το πλείστον εντός της ηπείρου τους. Τα ταξίδια city break αύξησαν το μερίδιο των εξερχόμενων ταξιδιών αναψυχής κατά εννέα ποσοστιαίες μονάδες, σε πάνω από το 1/5 του συνόλου του περασμένου έτους, ωθούμενα από ταξίδια σε πόλεις της Βραζιλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

Στην Ευρώπη, τα ταξίδια πόλης αυξήθηκαν στο 20% περίπου του συνόλου των εξερχόμενων ταξιδιών αναψυχής πέρυσι, από περίπου 15% το 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Travel Monitor. Στη Βόρεια Αμερική, οι περιηγήσεις πόλης διέθεταν μερίδιο λιγότερο από 1/5 της αγοράς εξερχόμενου τουρισμού το 2014. Αυτά τα ελαφρώς χαμηλότερα νούμερα σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στη γεωγραφία, καθώς πολλοί και σημαντικοί προορισμοί πόλης εξερχόμενου τουρισμού αποτελούν ταξίδι μεγάλων αποστάσεων, από προοπτική των Βορειοαμερικανών. Οι ευρωπαϊκές πόλεις, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τους Αμερικανούς και Καναδούς τουρίστες.

Χονγκ Κονγκ, Παρίσι και Νέα Υόρκη στην κορυφή μητροπολιτικών προορισμών
Το Χονγκ Κονγκ, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη ήταν οι τρεις κορυφαίοι μητροπολιτικοί (πόλη συν τα περίχωρά της) ταξιδιωτικοί προορισμοί το 2014, σύμφωνα με το World Travel Monitor. Το Χονγκ Κονγκ παρέμεινε στο Νο1, συμπεριλαμβανομένων των διασυνοριακών διευλεύσεων με διανυκτέρευση από Κινέζους. Οι υπόλοιπο κορυφαίοι προορισμοί ήταν το Λονδίνο, το Μακάο, η Μπανγκόκ, η Βαρκελώνη, η Σιγκαπούρη, η Κωνσταντινούπολη και το Μόναχο.

Όρια στην ανάπτυξη;
Εν τω μεταξύ, οι ειδικοί σε θέματα τουρισμού ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις επιπτώσεις των μεγάλων μαζών τουριστών σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς, σύμφωνα με την ΙΤΒ World Travel Trends Report.

Η Βενετία, για παράδειγμα, ανησυχεί για τον αντίκτυπο των μεγάλων αριθμών επιβατών κρουαζιέρας που φτάνουν ταυτόχρονα και στη συνέχεια πλημμυρίζουν τους στενούς δρόμους της πόλης για να δουν τα κυριότερα αξιοθέατα, όλοι, την ίδια στιγμή. Στη Βαρκελώνη, δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα σε κριτική από τους κατοίκους του ιστορικού κέντρου της πόλης και άλλες περιοχές για τον αριθμό των τουριστών που συνωστίζονται στις γειτονιές τους.

Ο πρόεδρος της IPK Rolf Freitag επιβεβαίωσε: “Αυτό γίνεται πρόβλημα σε ορισμένες πόλεις. Ειδικότερα, τα κρουαζιερόπλοια προκαλούν προβλήματα με τον μεγάλο αριθμό των επιβατών τους”. Προέβλεψε ότι ορισμένες πόλεις θα μπορούσαν να εξετάσουν όρια στον αριθμό των επισκεπτών τους τα επόμενα χρόνια.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024