Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΟι Γερμανοί τουρίστες εξακολουθούν να επιθυμούν διακαώς να ταξιδεύουν
Τάσεις

Οι Γερμανοί τουρίστες εξακολουθούν να επιθυμούν διακαώς να ταξιδεύουν

Το 2016 οι χώρες της Μεσογείου -όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα – θα είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών τουριστών. Ιδιαίτερα σε αυξημένη ζήτηση είναι επίσης οι θαλάσσιες κρουαζιέρες – ήδη από το 2014, η γερμανική αγορά κρουαζιέρας είχε ξεπεράσει τη Βρετανία και έχει εν τω μεταξύ γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις θαλάσσιες κρουαζιέρες μετά τις ΗΠΑ.

Φέτος, οι Γερμανοί θέλουν να ταξιδέψουν πιο συχνά και να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για ταξίδια σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό διαφαίνεται από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, λιγότερο Γερμανοί έχουν κλείσει ήδη τις καλοκαιρινές τους διακοπές. “Αλλά οι περιορισμοί στις κρατήσεις, που ήταν αισθητοί κυρίως το Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016, έχουν μετατραπεί στο αντίθετο – και αυτό φαίνεται: Και το 2016, οι Γερμανοί δε θέλουν να μείνουν χωρίς διακοπές”, λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουρισμού της Γερμανίας (DRV), Norbert Fiebig.

Οι Γερμανοί δεν έχουν κουραστεί στο ελάχιστο από τα ταξίδια – το αντίθετο μάλιστα: είναι έτοιμοι να φύγουν ανά πάσα στιγμή. “Οι αναποφάσιστοι τουρίστες, κυρίως οικογένειες, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει στην επιλογή τους για έναν προορισμό διακοπών μέχρι τώρα, θέλουν να εμπνευστούν από τις πολυάριθμες ταξιδιωτικές προσφορές για το καλοκαίρι του 2016”, λέει ο κ. Fiebig. Επί του παρόντος, πολλές πρόωρες προσφορές εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες σε μειωμένες τιμές. Και τα ταξίδια σε προσφορά είναι πολλά – υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, από διακοπές σε παραλία στη Μεσόγειο έως εκπαιδευτικά ταξίδια που βρίσκονται σε αυξανόμενη ζήτηση, σε νέους και εναλλακτικούς προορισμούς.

Όσον αφορά στους αγαπημένους προορισμούς των τουριστών οι διάφορες τάσεις του 2015 θα συνεχιστούν. Επίσης, το 2016 οι χώρες της Μεσογείου -όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα – θα είναι από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών τουριστών. Ιδιαίτερα σε αυξημένη ζήτηση είναι επίσης οι θαλάσσιες κρουαζιέρες και πολλοί προορισμοί μεγάλων αποστάσεων επιτυγχάνουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης αυτήν τη στιγμή.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα συμπεράσματα για τις τάσεις στις κρατήσεις μέσω τουριστικών γραφείων, βάσει της ανάλυσης από τη γερμανική εταιρεία έρευνας αγοράς GfK:

  • Το 2016 θα είναι το έτος της Καραϊβικής: Και πάλι, πολύ περισσότεροι τουρίστες προσελκύονται από τους ονειρικούς προορισμούς, όπως είναι η Κούβα, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό. Μέχρι στιγμής, η Κούβα έχει καταγράψει αύξηση των πωλήσεων 46% το 2016.
  • Οι προορισμοί διακοπών στην Κεντρική και Νότια Αμερική σημειώνουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης.
  • Όσον αφορά στους προορισμούς με πτήσεις μικρών αποστάσεων, η Πορτογαλία και η Ισπανία καταγράφουν αύξηση 20% – ιδίως τα Κανάρια Νησιά με 21%, αλλά και οι Βαλεαρίδες Νήσοι και η ηπειρωτική χώρα με επιπλέον 4%. Η Ιταλία έχει αύξηση 6%, ενώ η Βουλγαρία 9%.
  • Οι αφρικανικές χώρες Νότια Αφρική και Ναμίμπια ανακάμπτουν από τις μειώσεις που είχαν εμφανίσει τα τελευταία δύο χρόνια, τις οποίες είχε προκαλέσει, μεταξύ άλλων, και η επιδημία Έμπολα, και εμφανίζουν και αυτές διψήφια αύξηση στις κρατήσεις.
  • Μεγάλη ζήτηση επί του παρόντος, έχει και η Γερμανία, που παραμένει ο πιο δημοφιλής προορισμός των ίδιων των Γερμανών, με αύξηση στις κρατήσεις μέσω ταξιδιωτικών γραφείων κατά 15%. Συγκεκριμένα, οι οικογένειες επιθυμούν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής.
  • Με αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 9% το 2016, ο τομέας της κρουαζιέρας παραμένει μία από τις σημαντικότερες κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης. Ήδη από το 2014, η γερμανική αγορά κρουαζιέρας είχε ξεπεράσει τη Βρετανία και έχει εν τω μεταξύ γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις θαλάσσιες κρουαζιέρες μετά τις ΗΠΑ.
  • Πολύ μικρές αγορές, όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Δανία καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οι κρατήσεις για την Τουρκία εξακολουθούν να είναι σαφώς μειωμένες σε σχέση με την πολύ καλή εικόνα του προηγούμενου έτους. Το 2015, η χώρα, που κατέχει την τρίτη θέση μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών διακοπών στη Γερμανία, είχε αύξηση 4% στις κρατήσεις. Και η Αίγυπτος και η Τυνησία σημειώνουν πολύ λιγότερες κρατήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι δισταγμοί των Γερμανών τουριστών για κρατήσεις στις σημαντικότερες αγορές (σε όγκο) της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Τυνησίας πιέζουν την ανάπτυξη ολόκληρης της ταξιδιωτικής αγοράς. “Ωστόσο, είμαστε ακόμα στη μέση της πρώιμης περιόδου κρατήσεων. Ενώ βλέπουμε τους προορισμούς στη Δυτική Ευρώπη να έχουν μεγαλύτερη ζήτηση αυτήν τη στιγμή, είμαι βέβαιος ότι οι παραδοσιακοί προορισμοί για οικογένειες της Τουρκίας και της Αιγύπτου θα καταγράψουν και πάλι αύξηση στις κρατήσεις. Πάρτε για παράδειγμα την Ελλάδα: Μετά τις συγκρατημένες κρατήσεις στις αρχές του 2016, μπορούμε τώρα να δούμε αύξηση”, αναφέρει ο πρόεδρος του DRV. Οι Γερμανοί τουρίστες κατευθύνονται κυρίως στα νησιά Ρόδο, Κρήτη και Κέρκυρα.

“Οι αποφάσεις για διακοπές αναβάλλονται, αλλά δεν ακυρώνονται”, λέει ο κ. Fiebig. Σύμφωνα με την έκθεση της GfK για το καταναλωτικό κλίμα, η -ακόμη- υψηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι μια καλή βάση. Η έκθεση αναφέρει ότι οι προσδοκίες εισοδήματος των Γερμανών έχουν σαφώς αυξηθεί και ότι η σταθερή αγορά εργασίας, με χαμηλά ποσοστά ανεργίας, ενεργοποιεί τις καταναλωτικές δαπάνες. Ο χαμηλός πληθωρισμός και το χαμηλό κόστος ενέργειας παρέχουν επιπλέον διαθέσιμο εισόδημα. “Αυτή είναι μια καλή βάση για μια επιτυχημένη τουριστική χρονιά”, λέει ο κ. Fiebig. Η έκθεση της έρευνας αγοράς GfK αποκαλύπτει ακό΄μη, ότι, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των κρατήσεων δεν έχει φτάσει ακόμα τα επίπεδα της περιόδου του 2015, οι πωλήσεις που γίνονται μέχρι στιγμής έχουν ήδη ξεπεράσει εκείνες του καλοκαιριού του 2014.

Μια σημαντική τάση των προηγούμενων ετών επιβεβαιώνεται με σαφήνεια και για το καλοκαίρι του 2016: Οι Γερμανοί δεν εξοικονομούν χρήματα όταν πρόκειται για διακοπές – αντίθετα, ξοδεύουν ακόμα περισσότερα για τις καλύτερες εβδομάδες του χρόνου. Αναλύσεις από την GfK δείχνουν ότι τα ταξίδια που κοστίζουν περισσότερο από 3.000 ευρώ ανά άτομο θεωρούνται όλο και πιο σημαντικά.

“Η γερμανική ταξιδιωτική βιομηχανία είχε μια πολύ ικανοποιητική χρόνια το 2015, ακόμη και αν οι πολιτικές καταστάσεις σε ορισμένους προορισμούς ήταν δύσκολες και η συναλλαγματική ισοτιμία με το δολάριο έθεσε σημαντικές προκλήσεις για τον κλάδο”, καταλήγει ο πρόεδρος του DRV.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Επιτροπής Έρευνας και Αγοράς του DRV, οι τουριστικοί πράκτορες “έκλεισαν” την τουριστική χρονιά 2014-15 (που λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2015), με αύξηση πωλήσεων σχεδόν 4%, στα 27,3 δισ. ευρώ. Με περισσότερα από 45 εκατ. οργανωμένες εκδρομές, ο αριθμός των ταξιδιωτών που επιλέγουν ένα οργανωμένο ταξίδι έχει και πάλι ελαφρώς αυξηθεί – σχεδόν κατά 1%. Η συχνότητα των ταξιδιών υπήρξε σταθερή για χρόνια: Το 2015, το 77,1 των Γερμανών πραγματοποίησε ένα ταξίδι διακοπών, διάρκειας τουλάχιστον πέντε ημερών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024