Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω 'Όμικρον' αποθαρρύνουν τους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν
Έρευνα

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω 'Όμικρον' αποθαρρύνουν τους Ευρωπαίους να ταξιδεύουν

Η πρόθεση των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν (61%) μειώνεται σε σύγκριση με την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, αλλά παραμένει ισχυρότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο (54%), επιδεικνύοντας μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στα νέα 'κύματα' του COVID-19.

Το ξέσπασμα της “Όμικρον” και οι διαφορετικοί ταξιδιωτικοί περιορισμοί ως απάντηση στη νέα μετάλλαξη επηρέασαν αρνητικά την ταξιδιωτική εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων στις αρχές του 2021. Ωστόσο, το ταξιδιωτικό κλίμα σε όλη την Ευρώπη δείχνει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, με σημάδια αισιοδοξίας για τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό προκύπτει από την τελευταια έρευναMonitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel – Wave 10 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), η οποία παρέχει έγκαιρες πληροφορίες σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ταξιδιωτικές προθέσεις και προτιμήσεις των Ευρωπαίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID.

Νέο κύμα αβεβαιότητας από την εξάπλωση της “Όμικρον”
Λόγω της αναστάτωσης που επιφέρει η μετάλλαξη “Όμικρον” στο ταξιδιωτικό περιβάλλον της Ευρώπης, οι Ευρωπαίοι μάχονται για άλλη μια φορά με την αβεβαιότητα, όσον αφορά στα ταξίδια. Οι περιορισμοί και οι απαιτήσεις που εισήχθησαν πρόσφατα, ακόμη και για εμβολιασμένους ή ταξιδιώτες που αναρρώνουν, εμπόδισαν την ετοιμότητα των Ευρωπαίων να ταξιδέψουν (-8%) και άφησαν πολλούς αβέβαιους για το χρονοδιάγραμμα του επόμενου ταξιδιού τους. Οι κατακερματισμένες πολιτικές σε όλη την Ευρώπη όσον αφορά στην περίοδο ισχύος του ψηφιακού πιστοποιητικού COVID για εθνική χρήση, υπονόμευσαν επίσης τον ρόλο του ως εργαλείου για τη διευκόλυνση των ταξιδιών (μείωση 11% από τον Σεπτέμβριο του 2021). Επιπλέον, ένας αυξανόμενος αριθμός Ευρωπαίων πιστεύει ότι τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα στους προορισμούς έχουν άμεση αρνητική επίδραση στις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες.

Ως αποτέλεσμα, οι Ευρωπαίοι αποφεύγουν να κάνουν συγκεκριμένα σχέδια και κρατήσεις. Για παράδειγμα, ο δισταγμός για το πότε να ταξιδέψουν έχει αυξηθεί από 11% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε 21% τον Δεκέμβριο. Το 36% των ταξιδιωτών ‘early bird’ σχεδιάζει να ξεκινήσει διακοπές τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2022 και μόνο το 17% από αυτούς έχει κλείσει πλήρως το επόμενο ταξίδι του.

Σημάδια αισιοδοξίας για διακοπές στις αρχές του καλοκαιριού και επαγγελματικά ταξίδια
Ωστόσο, πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους (61%) παραμένουν αισιόδοξοι για τα ταξίδια το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022, επιδεικνύοντας συνεχή ανθεκτικότητα παρά την αναστάτωση που προκαλεί η “Όμικρον”. Τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια παραμένουν η προτιμώμενη επιλογή για το 50% των ταξιδιωτών ‘early bird’.

Η πρόθεση να παραμείνουν περισσότερο και να ξοδέψουν περισσότερα, ενώ βρίσκονται στον επιλεγμένο προορισμό είναι μια άλλη θετική τάση μεταξύ των ταξιδιωτών. Αυτό σχετίζεται με την αυξανόμενη επιθυμία για ταξίδια στις αρχές του καλοκαιριού. Η προτίμηση για ταξίδια άνω των 10 διανυκτερεύσεων αυξάνεται κατά 38% σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ενώ το ποσοστό των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να ξοδέψουν πάνω από 2.000 ευρώ αυξάνεται κατά 31%, ειδικά μεταξύ εκείνων που έχουν ταξιδιωτικά σχέδια τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 2022.

Τα ταξίδια αναψυχής παραμένουν η κορυφαία επιλογή για το 63% των “έτοιμων για ταξίδι” Ευρωπαίων. Ταυτόχρονα, τα επαγγελματικά ταξίδια δείχνουν επίσης σημάδια βελτίωσης για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2020. Τους επόμενους μήνες, το 15% των ερωτηθέντων αναμένει να ταξιδέψει για επαγγελματικούς λόγους ή να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις και συνέδρια.

Κρατήσεις τελευταίας στιγμής, για βελτιωμένη ευελιξία
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν την επιθυμία να δουν μια υγιή ισορροπία μεταξύ των μέτρων προστασίας κατά του COVID-19 και της δυνατότητας να διασκεδάζουν ενώ ταξιδεύουν. Τα μέτρα καραντίνας παραμένουν μια σημαντική ανησυχία για τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη (18%), ακολουθούμενα από τα αυξανόμενα κρούσματα COVID-19 στον προορισμό (15%) και πιθανές αλλαγές στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς (14%). Για να υλοποιήσουν τα χειμερινά και ανοιξιάτικα ταξιδιωτικά τους σχέδια, οι Ευρωπαίοι βασίζονται στον εμβολιασμό (14%), στις ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης (11%), στην αποτελεσματικότητα των προορισμών στη διαχείριση του COVID-19 (10%) και στην πλήρη άρση των περιορισμών (9%) ως βασικοί οδηγοί για ταξίδια.

Παρ’όλο που οι Ευρωπαίοι είναι πρόθυμοι να ταξιδέψουν, καθυστερούν τη διαδικασία κράτησης με την ελπίδα να απολαύσουν περισσότερη ελευθερία και κινητικότητα αργότερα. Έτσι, ο προγραμματισμός του ταξιδιού παρατείνεται και το παράθυρο κρατήσεων διευρύνεται: 4 στους 10 έχουν επιλέξει τον προορισμό τους, αλλά δεν έχουν κάνει ακόμη κράτηση, ενώ μόνο το 19% έχει κάνει μερική κράτηση μεταφοράς ή διαμονής για το επόμενο ταξίδι.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024