Πάνω από 2.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σε όλη την Ευρώπη μόνο για την περίοδο από 1 έως 15 Ιουλίου. Πρόκειται για μια 'αντανάκλαση' των εργασιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια αυτήν τη στιγμή, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επιστρέψουν στα επίπεδα χωρητικότητας του 2019.
Η διεθνής εταιρεία παροχής ταξιδιωτικών πληροφοριών Mabrian ανέλυσε δεδομένα σχετικά με τον προγραμματισμό των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών τις τελευταίες εβδομάδες ως απάντηση στις επιχειρησιακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές – συγκρίνοντας πόσες πτήσεις είχαν προγραμματιστεί στις 14 Ιουνίου για να πραγματοποιηθούν μεταξύ 1ης και 15ης Ιουλίου, σε σύγκριση με προγραμματισμένες πτήσεις για την ίδια περίοδο, από τις 28 Ιουνίου.*
“Πρωταθλήτρια” στις ακυρώσεις είναι η easyJet με 1.394 ακυρώσεις πτήσεων, ενώ ακολουθεί με μεγάλη διαφορά η Turkish Airlines με 399.
Ο Carlos Cendra, διευθυντής Πωλήσεων & Μάρκετινγκ στη Mabrian σχολιάζει: “Είναι πολύ ασυνήθιστο να βλέπεις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώνουν προγραμματισμένες πτήσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κυριολεκτικά εβδομάδες πριν από την απογείωση, ακριβώς στην κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να δούμε ότι πάνω από 2.000 πτήσεις ακυρώθηκαν σε όλη την Ευρώπη μόνο για την περίοδο από 1 έως 15 Ιουλίου. Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο και είναι μια ‘αντανάκλαση’ των εργασιακών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια αυτήν τη στιγμή, δεν μπορούν να επιστρέψουν στα επίπεδα χωρητικότητας του 2019.
Ωστόσο, ενώ π.χ. ο συνολικός αριθμός ακυρωμένων πτήσεων της easyJet είναι 1.394, ως ποσοστό της αεροπορικής χωρητικότητας, να επισημάνουμε ότι αυτό είναι μόλις 5,5% (ή μία στις 20 πτήσεις) και ότι, ίσως παραδόξως, είναι η Turkish Airlines που έχει το υψηλότερο ποσοστό ακυρωμένων πτήσεων, σχεδόν 7%.
Στην πραγματικότητα, πρέπει να διατηρήσουμε κάποια προοπτική σε αυτήν τη συνολική κατάσταση, καθώς όταν εξετάζουμε τους αριθμούς ως προς το ποσοστό της αεροπορικής χωρητικότητας μιας αεροπορικής εταιρείας, αυτό που παρατηρούμε είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ακυρώσεις σε σχετικούς όρους είναι πολύ χαμηλές. Το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των πρώτων 10 εταιρειών είναι η Air Europa, με λιγότερο από 0,5% των πτήσεων που ακυρώθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι 199 από τις 200 εξακολουθούν να έχουν προγραμματιστεί να πετάξουν.
Παρ’όλα αυτά κάθε ακύρωση αντιπροσωπεύει έναν εφιάλτη για τις διακοπές κάποιου και απώλεια εσόδων για την αεροπορική εταιρεία: κανείς δεν κερδίζει εδώ και σαφώς, ως κλάδος, απέχουμε πολύ από την επίλυση του προβλήματος”.
*Σημειώνεται ότι αυτά τα δεδομένα δεν περιλαμβάνουν πτήσεις που ακυρώθηκαν την τελευταία στιγμή και βασίζονται στον προγραμματισμό.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.