Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΡαγδαία ανάπτυξη στην αγορά Tax Free Shopping στην Ελλάδα, πρώτοι με διαφορά οι Κινέζοι τουρίστες
Τουρισμός αγορών

Ραγδαία ανάπτυξη στην αγορά Tax Free Shopping στην Ελλάδα, πρώτοι με διαφορά οι Κινέζοι τουρίστες

Η Ελλάδα καταγράφει 20% ανάπτυξη CAGR στον κλάδο Tax Free Shopping τη τελευταία πενταετία – τρεις φορές υψηλότερη ανάπτυξη σε σχέση με την Ευρώπη. Η ελληνική αγορά κυριαρχείται από τους Κινέζους επισκέπτες εκπροσωπώντας πάνω από το 40% της συνολικής δαπάνης tax free.

Με τη συμμετοχή πάνω από 90 CEOs και ανώτατα διευθυντικά στελέχη όλων των σημαντικών επιχειρήσεων του Retail που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του Tax Free Shopping, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου 2019, στο ξενοδοχείο NEW, η εκδήλωση Tourism & Tax Free Shopping “The Challenge of the Chinese Tourist Market”.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Counsellor της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ding Yonghua. Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Ding αναφέρθηκε στις ομοιότητες των δύο πολιτισμών καθώς και στις προτιμήσεις των Κινέζων Τουριστών. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο: “Το 2018, ο εξερχόμενος κινέζικος τουρισμός ανήλθε στα 150 εκατομμύρια, ενώ η τουριστική τους δαπάνη “άγγιξε” τα 231 δισ. δολ., καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως”. O κ. Ding, αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία Belt & Road, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών και συνεπώς θα συμβάλλει στην αύξηση των Κινέζων Τουριστών στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.  

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Κωνσταντίνος Τσέγας, περιέγραψε τη στρατηγική της τελευταίας πενταετίας για την προσέλκυση περισσότερων Κινέζων Τουριστών και ανέλυσε τις δράσεις του υπουργείου και του ΕΟΤ για το 2019. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: “Η Ελλάδα είναι δημοφιλής προορισμός στους Κινέζους ταξιδιώτες κυρίως για γαμήλιο τουρισμό, αστικό (κυρίως Αθήνα) αλλά και για τουρισμό πολυτελείας. Η στρατηγική του ΕΟΤ για την κινέζικη αγορά, το 2019 περιλαμβάνει τη δυναμική προβολή της χώρας μας στις εκθέσεις ΒΙΤΕ (Ιούνιος, Πεκίνο), ILTM (Νοέμβριος, Σαγκάη), ΙΤΒ China (Μάιος, Σανγκάη) και GIFT (Γκουανγκτζού), το διαφημιστικό Online πρόγραμμα  σε BAIDU και WECHAT, τη διοργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης (fam trips) με θεματικούς άξονες: κρουαζιέρα, τουρισμός πολυτελείας και MICE, και τέλος τη διοργάνωση φεστιβάλ γαστρονομίας και πολιτισμού, Roadshows και workshops. Επιπλέον, έχει ξεκινήσει μία οργανωμένη προσπάθεια προσέλκυσης μεγάλων Κινεζικών τηλεοπτικών παραγωγών για γυρίσματα στην Ελλάδα ενώ παράλληλα δρομολογείται η νέα non-stop πτήση Σαγκάη – Αθήνα, η οποία θα ενισχύσει περαιτέρω τις τουριστικές ροές από τη μεγάλη αγορά της Κίνας προς τη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου του ΕΟΤ της Κίνας, για το 2019 προβλέπεται σημαντική αύξηση Κινέζων Τουριστών με τους τρεις μεγαλύτερους Tour Operators να προβλέπουν αύξηση από 9 έως 40%. Συγκεκριμένα, η CTrip.com προβλέπει αύξηση 40%, η CAISSA Tourism Group Co.Ltd 20% και η Huacheng International Travel Group 9%”.

Ο Laurent Delmas, COO της Global Blue παρουσίασε την πορεία και εξέλιξη του κλάδου Tax Free Shopping το 2018 και την τελευταία πενταετία καθώς και τις ευκαιρίες για να εδραιωθεί η χώρα ως ένα must-visit shopping προορισμό στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή αγορά Tax Free Shopping ιστορικά κυριαρχείται από τη Γαλλία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες με δημοφιλή luxury brands τα οποία έχουν ‘χτίσει’ ισχυρή εικόνα για την προσέλκυση ταξιδιωτών με υψηλό εισόδημα. Ωστόσο, οι μεσογειακές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ισπανία ή η Πορτογαλία παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη την τελευταία πενταετία. Η Ελλάδα η οποία κατατάσσεται στη 19η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη με CAGR 20% στον κλάδο Tax Free Shopping.

Εάν λάβουμε υπόψη μας το προφίλ του ταξιδιώτη σε σχέση με άλλες χώρες της Νότια Ευρώπης, στην Ελλάδα οι επισκέπτες που επισκέπτονται τακτικά τη χώρα μας (frequent shoppers) εκπροσωπούν περίπου το 20%, ενώ οι ελίτ ταξιδιώτες εκπροσωπούν μόλις το 1%. Σε σχέση με την καταναλωτική δαπάνη, οι ‘frequent’ ταξιδιώτες εκπροσωπούν το 25% της αγοράς Tax Free Shopping με τη μέση δαπάνη να ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά ταξιδιώτη – σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με την Τουρκία (1.163 ευρώ) ή την Ισπανία (1.219 ευρώ). Με μια πιο προσεκτική ματιά στα στατιστικά, το 60% όσων επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα, προέρχεται από την Ρωσία (28%) και από την Βόρειο Μακεδονία (30%)”.

Η tax free δαπάνη των Κινέζων που επισκέπτονται τη χώρα μας ανέρχεται στο 42% της συνολικής δαπάνης που μαζί με τους Αμερικάνους να αποτελούν τους μεγαλύτερους αγοραστές στην Ελλάδα με μέση δαπάνη στα 1.400 και 1.200 ευρώ αντίστοιχα.

Γενικά, όλες οι εθνικότητες παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη με εξαίρεση τους Ρώσους οι οποίοι, επηρεασμένοι από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, έχουν σημειώσει μείωση 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η Ελλάδα προσφέρει μεγάλη ποικιλία τουριστικών προορισμών, με κάθε έναν να  προσελκύει διαφορετικό προφίλ ταξιδιωτών. Η Αττική και οι Κυκλάδες έχουν ιδιαίτερα κυριαρχηθεί από τους Κινέζους, οι οποίοι συμβάλλουν στο 60% της δαπάνης για την περιοχή της Αττικής. Οι Αμερικάνοι αποτελούν σημαντική εθνικότητα για την περιοχή των Κυκλάδων σημειώνοντας δαπάνη περίπου 20%. Επιπλέον, οι Κυκλάδες καταγράφουν την υψηλότερη μέση δαπάνη η οποία ανέρχεται στα 1.100 ευρώ λόγω της συγκέντρωσης luxury brands στην περιοχή. Η Βόρεια Ελλάδα προσελκύει κυρίως Ρώσους (14%) και λόγω της συνοριακής γειτνίασης,  επισκέπτες από την Βόρειο Μακεδονία (37%).

Οι κατηγορίες Premium & Lifestyle αποτελούν τις μηχανές ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς την τελευταία 5ετία σε σύνθετο ποσοστό ετήσιας ανάπτυξης. Σημαντικά συνέβαλλε και η νέα νομοθεσία για τη μείωση του ποσού της ελάχιστης δαπάνης ανά απόδειξη στα 50 ευρώ από 120 ευρώ το 2016.

Το 2018, η κατηγορία Premium κυριάρχησε, συμβάλλοντας στο 1/3 της δαπάνης tax free της χώρας. Παρ’όλα αυτά, συναλλαγές υψηλής αξίας άνω των 2.000 ευρώ εμφάνισαν την καλύτερη απόδοση το 2018 και συναλλαγές άνω των 5.000 ευρώ σημείωσαν αύξηση 31%.

Η Ελλάδα προσελκύει μόνο το 22% του μεριδίου (share of wallet) των Elite και Frequent Κινέζων επισκεπτών όταν οι ίδιοι ταξιδεύουν  και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, το άνοιγμα επιπλέον απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Κίνας θα ενίσχυε σημαντικά τον αριθμό των κινέζων επισκεπτών.

Προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να προσελκύσει περισσότερους Elite ταξιδιώτες (κυρίως Κινέζους και Ρώσους), θα πρέπει να αναπτύξει σημαντικά τον κλάδο του retail με επώνυμα προϊόντα υψηλής πολυτέλειας.

Παρ’όλο που η Ελλάδα αποτελεί προορισμό πολλαπλών επιλογών, το 92% των ταξιδιωτών επισκέπτεται μόνο μία περιοχή της χώρας. Η Ελλάδα πρέπει να προάγει την εικόνα του προορισμού που παρέχει πολλαπλές επιλογές και να ενθαρρύνει τους διεθνείς ταξιδιώτες να δαπανούν περισσότερα σε αυτές.

Οι Βρετανοί ταξιδιώτες είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εθνικότητα στην Ελλάδα. Σε  περίπτωση Brexit, η Global Blue Hellas προσδοκά αύξηση κατά 15% της tax free δαπάνης, εφόσον οι Βρετανοί ταξιδιώτες εμπίπτουν στην κατηγορία Tax Free.

Ο κ. Delmas δήλωσε: “Η Ελλάδα, γνωστή ως καλοκαιρινός τουριστικός προορισμός, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες όσον αφορά το Tax Free Shopping: τη μεγάλη εξάρτησή της από τους Κινέζους και τη σημασία των frequent αγοραστών που αντιπροσωπεύουν το 20% των διεθνών ταξιδιωτών. Για να ‘μεταμορφωθεί’ σε κεντρικό ευρωπαϊκό προορισμό αγορών, η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει δύο βασικές προκλήσεις: να αξιοποιήσει περαιτέρω την αγοραστική δυναμική των επισκεπτών της και να προβάλει τον εαυτό της ως έναν προορισμό πολλαπλών επιλογών”.

Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, κ. Άρης Ίκκος παρουσίασε τα αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο με στόχο την αξιολόγηση του brand “Ελλάδα” συγκριτικά με άλλες χώρες της Νοτίου Ευρώπης. Σύμφωνα με την έρευνα, η κατηγορία “shopping” αποτελεί κορυφαίο παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα εμπειρίας του επισκέπτη διατηρώντας την 6η θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.Στη χώρα μας παρατηρείται χαμηλή απόδοση όσον αφορά στο φάσμα αγοραστικών επιλογών και στη σχέση ποιότητας/τιμής στις αγορές.

Χαμηλές αποδόσεις παρατηρούνται επίσης σε σχέση με άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης στα κριτήρια των υποδομών μεταφορών, στις ιστορικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και στην ιστορική κληρονομιά: Η Ελλάδα, παρά την ύπαρξη παγκοσμίου φήμης εμβληματικών ιστορικών αξιοθέατων, συγκεντρώνει λιγότερο ευνοϊκή βαθμολογία σε σχέση με τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Νοτίου Ευρώπης για την ποικιλομορφία και τη συντήρηση των ιστορικών της χώρων. Θετικά, ωστόσο, αξιολογείται στη εμπειρία διαμονής ενώ η τοπική κουζίνα αποτελεί σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα πολύ ενδιαφέρον debate με θέμα “Η δύναμη του Κινέζου Globe Shopper” υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου και εκδότη του BnB daily κ. Νεκτάριο Νώτη. Ως ομιλητές συμμετείχαν οι κ.κ.: Γιάννης Γιαννακάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος, City Contact, Μάκης Σαββίδης, διευθύνων σύμβουλος, ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΑΕ, Γιώργος Σεγρέδος, υπεύθυνος Τουρισμού, McArthurGlen Designer Athens και Νίκος Μουμούρης, Sales Manager, Global Blue Hellas.

Στη συζήτηση κυριάρχησαν θέματα όπως η στρατηγική marketing για την προσέλκυση Κινέζων τουριστών, καθώς και πρακτικές σε καταστήματα επιτυχημένων retailers.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των χορηγών επικοινωνίας BnB daily, Capital.gr, Elegant Travel Greece και Tourism Media Partner Tornos News. Τιμητικά υποστήριξαν την εκδήλωση το Υπουργείο Τουρισμού, ο ΣΕΤΕ, το Ελληνο-Κινεζικό Επιμελητηρίο, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου Επιχειρηματικότητας και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024