Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΈρευνες-ΜελέτεςΣημαντικές οι προοπτικές ανάπτυξης αλλά και πολλές οι αδυναμίες του ελληνικού τουρισμού

Σημαντικές οι προοπτικές ανάπτυξης αλλά και πολλές οι αδυναμίες του ελληνικού τουρισμού

Τις σοβαρές αδυναμίες αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού καταδεικνύει έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κλαμπ των Οικονομικών […]

Τις σοβαρές αδυναμίες αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού καταδεικνύει έρευνα του<...> Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το κλαμπ των Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών από τον διευθυντή Έρευνας του ΙΟΒΕ καθηγητή Θεοδ. Παλάσκας.

Η σημαντικότερες αδυναμίες του ελληνικού τουρισμού είναι η μεγάλη εξάρτηση από τους ξένους τουριστικούς πράκτορες, η σχεδόν αποκλειστική προσέλευση τουριστών από Βρετανία και Γερμανία, η ανεπάρκεια σε υποδομές, όπως γήπεδα γκολφ και συνεδριακά κέντρα, καθώς επίσης και η μειωμένη διαφημιστική προβολή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ισπανία διαθέτει 254 γήπεδα γκολφ, η Πορτογαλία 55, η Τουρκία 10, ενώ η χώρα μας μόνον 4. Απογοητευτική είναι, επίσης, η εικόνα του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς η Τουρκία διαθέτει 15 μαρίνες δυναμικότητας 5.000 θέσεων, έναντι 2.800 θέσεων που προσφέρουν οι εγχώριες μαρίνες.

Τέλος, η διαφημιστική δαπάνη, που αποτελεί σημαντική παράμετρο για την προσφορά του τουριστικού προϊόντος, στο σύνολο του προϋπολογισμού των εθνικών οργανισμών τουρισμού, αντιπροσωπεύει μόλις το 18,7% στην Ελλάδα έναντι 35,7% της Ιταλίας και 83,7% της Πορτογαλίας.

Ο κ. Παλάσκας δεν παρέλειψε όμως να τονίσει και τον σπουδαίο ρόλο του τουρισμού στην εγχώρια οικονομία και τόνισε ότι ο κλάδος του τουρισμού προσφέρει στην Ελλάδα σημαντικές αναπτυξιακές δυνατότητες και αποτελεί παραδοσιακά μια σημαντική πηγή εσόδων, αφού βρίσκεται πρώτος σε σειρά ως τομέας παραγωγής της ελληνικής οικονομίας.

Το 2001 ο κλάδος του τουρισμού συμμετείχε με περίπου 16,7% στο ΑΕΠ, απασχολούσε το 19,7% του εργατικού δυναμικού και απέφερε συνάλλαγμα ίσο με το 56% του αποκτώμενου εξωτερικού συναλλάγματος από εξαγωγές.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024