Παρά την πιθανή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η Ελλάδα (+47%), η Τουρκία (+37%) και η Κύπρος (+33%) είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αφίξεις από τις ΗΠΑ από τις αρχές του 2019.
Η τελευταία τριμηνιαία έκθεση “European Tourism – Trends & Prospects 2019” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) δείχνει ότι η ζήτηση για τον τουρισμό στην Ευρώπη αναμένεται να διατηρήσει ανοδική τροχιά το 2019. Παρά τις αβέβαιες εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης για ταξίδια, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6%, γεγονός που ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τον ετήσιο ιστορικό μέσο όρο τη δεκαετία 2008-2018, αλλά χαμηλότερο από το 2018 (6,1%).
Η περιοχή των Βαλκανίων εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση αφίξεων, με το Μαυροβούνιο (+50%), τη Σλοβενία και την Ελλάδα (και οι δύο με +8%), να εμφανίζουν τα οφέλη της επέκταση της τουριστικής περιόδου και της εξειδικευμένης τουριστικής αγοράς. Από την άλλη πλευρά, η Ισλανδία (-11%), η Ρουμανία (-7%) και η Εσθονία (-2%) ανακοίνωσαν μείωση αφίξεων (στοιχεία έως τον Απρίλιο). Στην περίπτωση της Ισλανδίας, η πρόσφατη κατάρρευση του αερομεταφορέα χαμηλού κόστους WOW Air τον περασμένο επιδείνωσε την πτώση, ενώ η μείωση της Εσθονίας θα μπορούσε να εξηγηθεί από τη μείωση των αφίξεων από τη Ρωσία – μια από τις μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού για τη βαλτική χώρα – οι οποίες μειώθηκαν κατά 8,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Μεταξύ των βασικών αγορών εξερχόμενου τουρισμού long-haul της Ευρώπης, οι ΗΠΑ και η Κίνα εξακολουθούν να ξεχωρίζουν όσον αφορά στη συμβολή τους στην ανάπτυξη του ευρωπαϊκού τουρισμού, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 11% και 4% αντίστοιχα. Οι Κινέζοι ταξιδιώτες επικεντρώθηκαν κυρίως στους νότιους / μεσογειακούς προορισμούς: Μαυροβούνιο (+150%), Κύπρος (+62%) και Κροατία (+44%). Ένας άλλος ταχέως αναπτυσσόμενος προορισμός από πλευράς κινεζικών αφίξεων ήταν η Λιθουανία (+77%). Είναι ενδιαφέρον ότι, παρά την πιθανή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, η Ελλάδα (+47%), η Τουρκία (+37%) και η Κύπρος (+33%) είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις αφίξεις από τις ΗΠΑ από τις αρχές του 2019.
Όπως αποδεικνύεται από την επιτυχία του Έτους Τουρισμού ΕΕ-Κίνας 2018, τέτοιου είδους συνεργασίες μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για ταχύτερη τουριστική ανάπτυξη από τις αναπτυσσόμενες και τις long-haul αγορές. Εκτός από τη βοήθεια που έδωσε στους προορισμούς της ΕΕ να κερδίσουν μερίδιο της κινεζικής ζήτησης μακρινών αποστάσεων, το Έτος Τουρισμού ΕΕ-Κίνας αύξησε επίσης το μερίδιο αγοράς για προορισμούς εκτός ΕΕ κατά την ίδια περίοδο. Αυτή η διείσδυση αποτελεί συνάρτηση της συμπαγούς γεωγραφίας της Ευρώπης και της σχετικής εγγύτητας πολλών προορισμών, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες long-haul να μεγιστοποιήσουν την αξία του μακρινού ταξιδιού τους.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.