Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΘετικοί παραμένουν οι κάτοικοι δημοφιλών προορισμών στον τουρισμό πόλεων
Έρευνα

Θετικοί παραμένουν οι κάτοικοι δημοφιλών προορισμών στον τουρισμό πόλεων

Οι νέοι ερωτηθέντες (κάτω των 34 ετών) παρουσιάζουν μεγαλύτερη επίγνωση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών επιπτώσεων του τουρισμού πόλεων, σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους, που αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις λιγότερο.

Παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) και την εταιρεία IPSOS δείχνει θετική την εικόνα σχετικά με τις αντιλήψεις των κατοίκων προορισμών για τον αστικό τουρισμό. Εξετάζοντας 15 χώρες, η έρευνα εντόπισε επίσης ποιους οι κάτοικοι θεωρούν τους καλύτερους τρόπους διαχείρισης του αυξανόμενου αριθμού τουριστών, επισημαίνοντας τις διαφορετικές στάσεις απέναντι στον αστικό τουρισμό μεταξύ των διαφόρων κοινωνικοδημογραφικών ομάδων.

Η έρευνα στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση της στάσης των κατοίκων απέναντι στον αστικό τουρισμό. Επίσης, στοχεύει στον εντοπισμό καλύτερων στρατηγικών διαχείρισης στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων προκλήσεων που συνδέονται με την αυξημένη τουριστική ζήτηση.

“Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο αστικός τουρισμός θα συνεχίσει να ωφελεί τους κατοίκους μιας περιοχής, είναι θεμελιώδους σημασίας η εφαρμογή βιώσιμων πολιτικών και πρακτικών. Αυτό περιλαμβάνει την τακτική παρακολούθηση της στάσης των κατοίκων απέναντι στον τουρισμό και την ενσωμάτωσή τους στην τουριστική ατζέντα”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Αντιλήψεις, χώρες και ηλικία
Οι επιπτώσεις του τουρισμού αξιολογούνται πιο θετικά στην Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Σουηδία, τη Νότια Κορέα και την Ισπανία. Οι νέοι ερωτηθέντες (κάτω των 34 ετών) παρουσιάζουν μεγαλύτερη επίγνωση τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών επιπτώσεων του αστικού τουρισμού, σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους ερωτηθέντες (άνω των 50 ετών) που αντιλαμβάνονται τις αρνητικές επιπτώσεις λιγότερο. Οι νεότεροι ερωτηθέντες είναι επίσης πιο πιθανό να υποστηρίξουν πιο περιοριστικά μέτρα για τη διαχείριση της αυξημένης ζήτησης στον τουρισμό. Μεταξύ των ηλικιωμένων ερωτηθέντων, μόνο το 5% πιστεύει ότι πρέπει να σταματήσει η προώθηση του τουρισμού και μόνο το 8% προτιμά να περιορίζει τον αριθμό των επισκεπτών στις πόλεις τους, σε σύγκριση με το 12% και το 16% των νεότερων ερωτηθέντων.

… συχνότητα…
Οι ερωτηθέντες που ταξιδεύουν συχνά σε διεθνείς προορισμούς (δύο φορές και περισσότερο τον τελευταίο χρόνο) είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται ότι ζουν σε πόλεις με υψηλό αριθμό επισκεπτών, σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που δεν ταξιδεύουν τόσο τακτικά. Ομοίως, η αντίληψη για τον θετικό αντίκτυπο του τουρισμού είναι σημαντικά υψηλότερη μεταξύ των ερωτηθέντων που ταξίδεψαν το προηγούμενο έτος.

Υποδομή και εμπειρίες – τα πλέον πρωτιμώμενα μέτρα ανά χώρα
Όσον αφορά στα ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τουριστικών ροών στις πόλεις, οι κάτοικοι των 15 εξεταζόμενων χωρών θεωρούν ότι η “βελτίωση των υποδομών και των εγκαταστάσεων” ως το πιο αποτελεσματικό μέτρο. Χαρακτηριστικά, στην Ουγγαρία, το 89% των ερωτηθέντων τόνισαν το μέτρο αυτό ως το πλέον κατάλληλο, ακολουθούμενο από την Ιταλία (80%) και την Αργεντινή (79%).

Παρομοίως, η “δημιουργία εμπειριών και αξιοθέατων που ωφελούν τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες” είναι η δεύτερη πιο προτιμώμενη στρατηγική διαχείρισης και εξαιρετικά δημοφιλής σε όλες τις χώρες (82% στον Καναδά και την Ουγγαρία, 75% και 74% στην Αργεντινή και τη Νότια Κορέα αντίστοιχα).

Global survey on the perception of residents towards city tourism: impact and measures

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024