Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΤο 71% των Ευρωπαίων θα ταξιδέψει το καλοκαίρι, workation η νέα τάση
Τάσεις

Το 71% των Ευρωπαίων θα ταξιδέψει το καλοκαίρι, workation η νέα τάση

Οι άνθρωποι επιστρέφουν στον προγραμματισμό των διακοπών έγκαιρα, αντί να τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή: μόνο το 22% των Ευρωπαίων δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τον προορισμό τους.

Η Europ Assistance ανακοίνωσε τα διεθνή ευρήματα της 21ης έκδοσης του Βαρόμετρου Διακοπών. Η έρευνα διεξήχθη από την διεθνή εταιρεία έρευνας αγοράς Ipsos, μεταξύ 15.000 ατόμων σε 15 χώρες, το διάστημα μεταξύ 26 Απριλίου και 16 Μαΐου 2022.

Πιο αναλυτικά:

  • Το 72% των Ευρωπαίων αισθάνονται “πραγματικά ενθουσιασμένοι που ταξιδεύουν” ή “ευχαριστημένοι που ταξιδεύουν” φέτος. Συνολικά, το 71% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που αντιπροσωπεύει αύξηση 14% σε σύγκριση με το 2021. Οι Αυστριακοί, οι Ελβετοί και οι Ισπανοί είναι οι πλέον ενθουσιασμένοι (περίπου 4 στους 10).
  • Οι παραθεριστές ξοδεύουν περισσότερα χρήματα αυτό το καλοκαίρι: αναφέρουν υψηλότερο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό φέτος από ό,τι το 2021, με τα μέσα επίπεδα να αυξάνονται περίπου κατά 20%, χαμηλότερο όμως από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Το γεγονός αυτό οδηγεί παρ’όλα αυτά στην επιστροφή μιας σειράς από ταξιδιωτικές συνήθειες προ Covid, όπως:
    – Η επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνεται σημαντικά: 48% (+13%) στους Ευρωπαίους, 36% (+11%) στους Αμερικανούς σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο, τα ταξίδια εσωτερικού παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019 σε όλες σχεδόν τις χώρες.
    – Οι διακοπές στην πόλη είναι και πάλι δημοφιλείς: εμφανίζονται ως ο πιο δημοφιλής τύπος προορισμού για τους Βορειοαμερικανούς.
    – Τα ξενοδοχεία εξακολουθούν να είναι η προτιμώμενη επιλογή για διαμονή (52% των παραθεριστών στις ΗΠΑ, 46% (+9% στην Ευρώπη), ενώ τα ενοικιαζόμενα καταλύματα παραμένουν ελκυστικά κατά 30% στην Ευρώπη και κατά 20% στις ΗΠΑ).
    – Τα αεροπορικά ταξίδια επέστρεψαν: Οι Ευρωπαίοι θα χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους λιγότερο από πέρυσι (55%, -9%) και θα ευνοήσουν τα αεροπορικά ταξίδια (33%, +11%). Το ίδιο ισχύει και για τους Αμερικανούς, σε πιο ισορροπημένες αναλογίες (48%, -7%, έναντι 43%, +5%).
  • Οι άνθρωποι επιστρέφουν στον προγραμματισμό των διακοπών έγκαιρα, αντί να τις αφήνουν για την τελευταία στιγμή: μόνο το 22% των Ευρωπαίων δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τον προορισμό τους (-10% έναντι πέρυσι).
  • Ο COVID-19 δεν είναι πλέον η πρώτη ανησυχία για τους Ευρωπαίους και τους ταξιδιώτες της Βόρειας Αμερικής, που ξεπερνιέται τόσο από τον πληθωρισμό όσο και από ανησυχίες για προσωπικούς / οικογενειακούς λόγους.
  • Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των τιμών είναι πολύ πιο παρούσες στο μυαλό των ανθρώπων: οι οικονομικοί λόγοι αναφέρονται ως ένας από τους κύριους λόγους για να μην ταξιδέψουν το 41% ​​των Ευρωπαίων που δεν θα πάνε ταξίδι αυτό το καλοκαίρι (+14% έναντι 2021) και το 45% των Αμερικανών (+9%).
  • Με μια διαρκώς αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για ταξιδιωτικές ακυρώσεις και υγειονομικές ανησυχίες, ο COVID-19 έχει μετατρέψει τις αγορές ταξιδιωτικής ασφάλισης σε μια σταθερή τάση, που θα πρέπει να συνεχιστεί πολύ πέρα ​​από την περίοδο της πανδημίας.

Πίσω στην κανονικότητα
Όταν ρωτήθηκαν για την επιστροφή στις “κανονικές συνθήκες” του ταξιδιού, οι αντιλήψεις διαφέρουν σημαντικά από τη μια χώρα στην άλλη. Οι Ταϊλανδοί, οι Αυστραλοί και οι Αυστριακοί είναι οι πιο απαισιόδοξοι, με το ήμισυ του πληθυσμού να πιστεύει ότι η κατάσταση θα επανέλθει στο φυσιολογικό μόνο το 2024, με ορισμένους ερωτηθέντες να αναφέρουν ότι μπορεί να είναι αργότερα ή και ποτέ. Αντίθετα, οι Πολωνοί, οι Τσέχοι και οι Ελβετοί είναι οι πιο αισιόδοξοι, με σχεδόν 4 στους 10 να λένε ότι η επιστροφή στα κανονικά ταξίδια είναι ήδη δυνατή.

Ο COVID-19 όμως μπορεί να έχει αλλάξει τις συνήθειες για τον εργαζόμενο πληθυσμό. Περίπου το 1/4 έως το 1/3 του ενεργού πληθυσμού δηλώνει ότι θα εργάζεται από τον προορισμό διακοπών του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού (workation). Αυτό ισχύει ιδιαίτερα μεταξύ των Πορτογάλων (39%), των Αμερικανών (32%), των Πολωνών (32%) και των Αυστραλών (31%).

Η Julia Ricks, επικεφαλής Διεθνών Ταξιδιών στο Europ Assistance Group, σχολίασε τα ευρήματα της έρευνας: “Οι φετινές ταξιδιωτικές προθέσεις αντικατοπτρίζουν έναν πραγματικό ενθουσιασμό για ταξίδια, ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ειδικά στην Ευρώπη. Σε σύγκριση με το 2021, παρατηρήσαμε σημαντική επιστροφή στα διεθνή ταξίδια και υψηλότερους μέσους προϋπολογισμούς διακοπών, που υποστηρίζονται από σημαντική μείωση των ζητημάτων που σχετίζονται με τον COVID-19, που ευνοούν τα ταξίδια με αεροπλάνα και την αυξημένη ζήτηση για διαμονή σε ξενοδοχεία. Ο συνεχιζόμενος πληθωρισμός διατήρησε μόνο τον ταξιδιωτικό ενθουσιασμό μετά από δύο χρόνια περιορισμών, αλλά είναι η σημαντικότερη ταξιδιωτική ανησυχία φέτος. Οι πρώιμες κρατήσεις και η σημασία της κάλυψης με ταξιδιωτική ασφάλιση εμφανίζονται στους παραθεριστές ως νέες συνήθειες, που θα μπορούσαν να γίνουν μόνιμες”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024