Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΔιεθνείς ΤάσειςΤο πιο ισχυρό διαβατήριο για το 2018 είναι το γερμανικό, στην 7η θέση το ελληνικό
Ταξίδι

Το πιο ισχυρό διαβατήριο για το 2018 είναι το γερμανικό, στην 7η θέση το ελληνικό

Η Γερμανία κατέχει την 1η θέση -για πέμπτη χρονιά- στο Henley Passport Index, που καταγράφει τα ισχυρότερα διαβατήρια παγκοσμίως. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, μαζί με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Οι Γερμανοί πολίτες έχουν σήμερα πρόσβαση, χωρίς να χρειάζονται βίζα, σε 177 χώρες, καθιστώντας το διαβατήριό τους το πιο ισχυρό στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Henley Passport Index του 2018.

Η Σιγκαπούρη κατατάσσεται στην 2η θέση παγκοσμίως, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 176 χώρες, ενώ οκτώ χώρες – η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο – μοιράζονται την 3η θέση, προσφέροντας πρόσβαση σε 175 χώρες. Επίσης, την 4η θέση μοιράζονται η Αυστρία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ελβετία και η Ισπανία, που έχουν πρόσβαση σε 174 χώρες. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, μαζί με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, δίνοντας πρόσβαση σε 171 χώρες χωρίς βίζα.

Οι ΗΠΑ εξασφάλισαν την 5η θέση, βελτιώνοντας την απόδοσή τους με πρόσβαση σε 173 χώρες χωρίς βίζα το 2018. Η Ρωσική Ομοσπονδία ανέβηκε τρεις θέσεις, φτάνοντας την 48η, ενώ η Κίνα έδειξε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη Βόρεια Ασία κατά το παρελθόν έτος, ανεβαίνοντας 10 θέσεις, στην 75η παγκοσμίως.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Πακιστάν, η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν βρίσκονται στις κατώτατες θέσεις της λίστας, με καθεμία από τις χώρες αυτές να προσφέρει στους πολίτες της πρόσβαση σε 30 ή λιγότερες χώρες χωρίς βίζα.

Ο Christian H. Kalin, πρόεδρος του Ομίλου Henley & Partners, αναφέρει ότι η ανάγκη πρόσβασης σε μια χώρα χωρίς θεώρηση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. “Σε όλο το οικονομικό φάσμα, τα άτομα θέλουν να ξεπερνούν τους περιορισμούς που τους επιβάλλει η χώρα προέλευσής τους και να έχουν πρόσβαση σε επιχειρηματικές, επαγγελματικές, οικονομικές και προσωπικές ευκαιρίες σε παγκόσμια κλίμακα. Το Henley Passport Index αποκαλύπτει που τοποθετούνται οι άνθρωποι στο φάσμα της παγκόσμιας κινητικότητας, αποκαλύπτοντας τη δύναμη που έχει το δικό τους διαβατήριο σε σχέση με άλλων χωρών”.

Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις του φετινού δείκτη ήταν η Γεωργία και η Ουκρανία, που έχοντας ολοκληρώσει τη διαδικασία ελευθέρωσης των θεωρήσεων με την ΕΕ το 2017, αποκτούν πρόσβαση σε επιπλέον 30 και 32 νέες χώρες, αντίστοιχα.

Ο ετήσιος δείκτης Henley Passport διατηρεί ιστορικά δεδομένα σε βάθος 13ετίας και είναι ο μόνος του είδους του που βασίζεται αποκλειστικά σε στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), η οποία διατηρεί τη μεγαλύτερη και πιο ακριβή βάση δεδομένων ταξιδιωτικών πληροφοριών στον κόσμο.

Henley Passport Index

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024