Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤουρισμός, Κατασκευές και Εμπόριο οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από τη κρίση
ΕΒΕΑ: 38.000 επιχειρήσεις ένα βήμα πριν το κλείσιμο

Τουρισμός, Κατασκευές και Εμπόριο οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από τη κρίση

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου η εταιρεία Κάπα Research, με θέμα: “Οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις”. Από την…

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου η εταιρεία Κάπα Research, με θέμα: “Οι επιπτώσεις<...> της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις”. Από την έρευνα, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να βλέπει ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για την έξοδο από τη κρίση.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι 38.000 επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο, 134.000 παρουσιάζουν ζημιές, ενώ περίπου 200.000 σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους. Τουρισμός, Κατασκευές και Εμπόριο είναι οι κλάδοι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών πλήττονται περισσότερο από τη κρίση. Ακολουθεί με σημαντικό ποσοστό η Βιομηχανία, ενώ οι Τράπεζες και οι Υπηρεσίες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Το θετικό όμως είναι ότι ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες και οι Τράπεζες είναι οι τρεις κλάδοι που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προσδοκίες για ανάκαμψη. Στους τρεις αυτούς κλάδους θα επένδυε μακροπρόθεσμα η πλειοψηφία των επιχειρηματιών.

Ακόμη, μία στις έξι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την κρίση, ενώ πάνω από τις μισές διαπιστώνουν ότι έχουν επηρεαστεί πολύ και αρκετά. Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους. Ως αποτέλεσμα αυτού έχει αυξηθεί ελαφρά, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2007 το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκέπτονται να μειώσουν το προσωπικό τους λόγω της κρίσης (από 38% σε 42%).

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες κρίνουν σωστά τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο, περισσότερα μέτρα από την πολιτεία ζητούν οι επιχειρηματίες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ενώ η πλειοψηφία τους τάσσεται υπέρ της διόρθωσης των στρεβλώσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μείωσης του δημόσιου τομέα, της διόρθωσης των στρεβλώσεων της αγοράς και ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας, καθώς και ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας για να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024
20/03/2024