Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΖημιογόνες 6 στις 10 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το 2012
Έρευνα

Ζημιογόνες 6 στις 10 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το 2012

Το 2011 από τις 778 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες, οι 457 εμφάνισαν ζημιές. Το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων (βάσει εκτιμήσεων) το 2012 θα είναι πολύ πάνω από 60%, γεγονός που αναδεικνύει τον κλάδο σε έναν από τους πλέον ζημιογόνους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Πάνω από 60% είναι το ποσοστό των ζημιογόνων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας το 2012. Αυτό προκύπτει από μεγάλη πανελλαδική έρευνα της Stat Bank, για λογαριασμό του τουριστικού περιοδικού “Travel Times”, σύμφωνα με την οποία το 2011 από τις 778 μεγαλύτερες εταιρείες οι 457 εμφάνισαν ζημιές. Οι συνολικές ζημιές των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας υπερέβησαν τα 240 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω οικονομικά αποτελέσματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω το 2012 αφού τα τουριστικά έσοδα κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά. Με αυτές τις επιδόσεις στις αποσκευές τους οι εκπρόσωποι των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν το κλίμα στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB του Βερολίνου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας της Stat Bank, το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων κατά το 2011 ήταν 58,5% ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2012 κάνουν λόγο για πολύ πάνω από 60%, γεγονός που αναδεικνύει τον συγκεκριμένο κλάδο επιχειρηματικής δραστηριότητας σε έναν από τους πλέον ζημιογόνους τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, που έγινε μεταξύ των 778 μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, οι εταιρείες αύξησαν τον τζίρο τους περίπου κατά 10% για να διαχειριστούν το 2011 πωλήσεις της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ. Αυτό, όμως δεν τους επέτρεψε να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους: έτσι οι ζημιές τους αυξήθηκαν από 228,6 εκατ. ευρώ το 2010 σε 247,4 εκατ. ευρώ το 2011. Έτσι, στο σύνολό της η μεγάλη ξενοδοχία λειτούργησε με αρνητικό περιθώριο κέρδους 11,2%.  

Αυτό όμως που δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότι από τις 778 επιχειρήσεις του δείγματος οι 457 (ποσοστό 58,7%) παρουσίασαν ζημιές και μόλις οι 321 (ποσοστό 41,3%) εμφάνισε κέρδη. Μάλιστα στο σύνολό τους όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις – συμπεριλαμβανομένων και των κερδοφόρων – παρουσίασαν συνολικές ζημιές 247,4 εκατ. ευρώ.  

Ειδικότερα, οι 321 κερδοφόρες επιχειρήσεις του δείγματος αύξησαν τον συνολικό κύκλο εργασιών τους κατά 11% για να προσεγγίσουν τα 777 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, αύξησαν τα κέρδη τους κατά 189% για να φτάσουν τα 88 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των πλέον κερδοφόρων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας είναι και οι: ΓΕΚΕ ΑΕ, Sani ΑΕ, Σανγουινγκ Hotels Hellas ΑΕ, Ατλάντικα Hellas ΑΕ, Χατζηλαζάρου Ι. ΑΕ, Αστέρας ΑΕ, Δημητροκάλης Κ. ΑΕ, Ξενοδοχειακή Εταιρεία Αεροδρομίου Αθηνών ΑΕ (Sofitel), Διακοφτής ΑΕ, Ηλέκτρα ΑΞ&ΤΕ, Γιαννικάκης Σ. ΑΕ, Αγάπη Μπητς ΑΕ, Ελληνική Κατασκευαστική, Τουριστική Εμπορική Επιχείρηση ΑΕ, Κατοικίες ΑΕ και Κλεόβουλος ΑΕ.

Αντιστοίχως, οι 457 ζημιογόνες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν και το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου των μεγάλων καταλυμάτων: οι συνολικές τους πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,1% για να φτάσουν τα 1,4 δισ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις, όμως, αυτές παρουσίασαν μία μεγάλη αύξηση (23,4%) των ζημιών τους, που διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 335 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των πλέον ζημιογόνων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας είναι και οι: Πόρτο Καρράς ΑΕ, ΤΕΜΕΣ ΑΕ, Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, Καψή Τουριστικό Συγκρότημα, Μήτσης Company Ξενοδοχεία Ελλάδος, Λάμψα ΑΕ, Ακτή Αριάδνη ΑΕΞ&ΤΕ, Ήλιος ΑΕ, Αθήναιον ΑΕ, Χανδρή Ελλάς Ξενοδοχεία ΑΕ, Αργολικός ‘Ηλιος, ΤΕΑΒ ΑΕ, Σουλούνιας Ν. ΑΕ. AKS Ξενοδοχεία ΑΞΤΕ και ΕΠΤΕΑ ΑΕ.

Εκεί όμως που τα πράγματα είναι ακόμη πιο δυσάρεστα είναι στην χρηματο-οικονομική εξάρτηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες, καθώς η εικόνα εμφανίζει σοβαρή επιδείνωση.

Οι παραπάνω επιδόσεις δεν αντιστράφηκαν το 2012. Αντιθέτως, επιδεινώθηκαν, αφού κατά γενική ομολογία τα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα ήταν χαμηλότερα σε σχέση με το 2011.
 
Όλα αυτά δεν αποτελούν απλούς αριθμούς αφού αφορούν μία δραστηριότητα άκρως ζωτική για την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Κι αυτό διότι η συνολική επίδραση της τουριστικής δαπάνης στην ελληνική οικονομία υπολογίζεται περίπου στα 35 δισ. ευρώ, κάτι που αναλογεί στο 15% του εθνικού μας προϊόντος.

Με αυτά τα δεδομένα ξεκινούν οι Έλληνες ξενοδόχοι για τη φετινή διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού ITB, που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Βερολίνο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι φέτος κάνουν λόγο για αντιστροφή του κλίματος και για επιστροφή των Γερμανών τουριστών στην Ελλάδα: μην ξεχνάμε ότι η γερμανική αγορά είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης τουριστών για την Ελλάδα, με δεύτερη την αγγλική. Για να μπορέσει όμως να αντιστραφεί το κλίμα θα χρειαστεί όλοι –κράτος και επιχειρήσεις– να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Να λυθούν άμεσα προβλήματα υποδομών, γρήγορης έκδοσης της βίζας και προς άλλες χώρες και κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην κατάρτιση ενός αξιόπιστου προγράμματος marketing  της χώρας, αφού ο κρατικός τομέας πλέον δεν μπορεί να “τραβήξει” μπροστά.

ΛΙΣΤΑ ΚΕΡΔΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΟΓΟΝΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024