Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςETC: Επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ευρώπη όχι νωρίτερα από το 2026
Τάσεις

ETC: Επιστροφή των Κινέζων ταξιδιωτών στην Ευρώπη όχι νωρίτερα από το 2026

  • Ο Luis Araujo, πρόεδρος της ETC.

Η Ευρώπη χρειάζεται την επιστροφή των long-haul ταξιδιών για να «κρατήσει» την ανάκαμψη. Τα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αναμένεται να ανακτήσουν πάνω από το 80% των προ-πανδημικών επιπέδων το 2023, με πλήρη ανάκαμψη των αφίξεων του 2019, το 2024.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) φιλοξένησε χθες κοινή συνέντευξη Τύπου με την Tourism Economics και την Ευρωπαϊκή Ένωση Τουρισμού (ETOA) στο πλαίσιο της έκθεσης ITB Berlin, σχετικά με την ανάκαμψη των μακρινών ταξιδιών στην Ευρώπη και τις προσδοκίες για το 2023. Οι οργανισμοί δήλωσαν ότι η επιστροφή των αφίξεων long-haul είναι απαραίτητες για την πλήρη ανάκαμψη των ταξιδιωτικών δαπανών και των συναφών οφελών που απαιτούνται για τη στήριξη του τουριστικού τομέα στην Ευρώπη, εν μέσω συνεχιζόμενης οικονομικής αναταραχής.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που παρουσιάστηκαν από την ETC και την Tourism Economics, η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ανάκαμψη ξεκίνησε ουσιαστικά το 2022 και οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν σχεδόν στο 80% των επιπέδων του 2019 για το έτος κατά μέσο όρο. Κοιτάζοντας το μέλλον, τα διεθνή ταξίδια στην Ευρώπη προβλέπεται να ανακτήσουν τα επίπεδα προ πανδημίας το 2025. Ωστόσο, τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων ήταν μια βασική αδυναμία στην ανάκαμψη μετά την πανδημία μέχρι σήμερα και συνεχίζουν να υστερούν σε σχέση με τις αφίξεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων.

Οι ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων αντιστοιχούσαν στο 25% των διεθνών διανυκτερεύσεων στην Ευρώπη πριν από τον COVID-19. Κατά μέσο όρο, τείνουν να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να ταξιδεύουν σε πολλούς προορισμούς, παρέχοντας επομένως υψηλότερα οικονομικά οφέλη. Συγκεκριμένα, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων και των δαπανών από αγορές του εξωτερικού στην Ευρώπη υπερβαίνει το ποσοστό των αφίξεων χάρη στα μεγαλύτερα ταξίδια και τους υψηλότερους σχετικούς προϋπολογισμούς.

Σχολιάζοντας τη σημασία των ταξιδιών long-haul στον τουριστικό τομέα, ο Luis Araujo, πρόεδρος της ETC είπε: «Λαμβάνοντας υπ’όψη την οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη, είναι ζωτικής σημασίας να τονωθεί η ζήτηση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, προκειμένου να υποστηριχθεί και να διατηρηθεί η τουριστική ανάκαμψη στους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Οι επισκέπτες που έρχονται από πιο μακριά τείνουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα και να μένουν για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, παρέχοντας μεγαλύτερη αξία στους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Συνεργαζόμαστε με πολλούς από τους προορισμούς-μέλη μας φέτος, για να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις αγορές μεγάλων αποστάσεων. Το 2023 θα είναι ένα σημείο καμπής για την ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού και αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να επανεγκατασταθεί η Ευρώπη ως ο κορυφαίος παγκόσμιος ταξιδιωτικός προορισμός».

O David Goodger, διευθυντής της Tourism Economics.

Ο David Goodger, διευθυντής της Tourism Economics σχολίασε: «Η ζήτηση για ταξίδια μεγάλων αποστάσεων είναι απαραίτητη για την πλήρη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής ταξιδιωτικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων όλων των σχετικών οικονομικών οφελών. Η ευκαιρία είναι ιδιαίτερα σαφής, καθώς η ενδοπεριφερειακή ζήτηση αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις από την οικονομική επιβράδυνση. Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών, και οι ευρωπαϊκές πόλεις και χώρες θα πρέπει να εκμεταλλευθούν αυτήν την ευκαιρία για να επωφεληθούν ως προτιμώμενοι προορισμοί».

Ο Tom Jenkins, διευθύνων σύμβουλος της ETOA δήλωσε: «Η άφιξη των Κινέζων επισκεπτών άλλαξε ορισμένους προορισμούς στην Ευρώπη. Η απουσία τους από το 2019 έχει λείψει πολύ. Η αναμενόμενη επιστροφή σε πραγματικούς όγκους κίνησης το 2024 δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους προορισμούς να επενδύσουν ξανά στις υπηρεσίες που χρειάζονται αυτοί οι πελάτες. Αυτή η ανάκαμψη δεν είναι βέβαιη. Όλων των ειδών τα εμπόδια βρίσκονται στο δρόμο: Το αυξημένο κόστος καυσίμων μείωσε τη χωρητικότητα στην Ευρώπη, η έκδοση διαβατηρίων και η παγκόσμια πολιτική κατάσταση: όλα αυτά συνυπολογίζονται στην πλήρη ανάκαμψη. Έτσι, όπου μπορούμε να κάνουμε το σωστό, θα πρέπει να το κάνουμε. Οι θεωρήσεις πρέπει να απλοποιηθούν και να εκδίδονται εγκαίρως. Οι απαιτήσεις τεστ (ιδιαίτερα όταν δεν είναι απαραίτητα ιατρικά) θα πρέπει να διευκολύνονται. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνουν ευπρόσδεκτοι αυτοί οι επισκέπτες».

Η ανάκαμψη των αγορών long-haul έως σήμερα

Εξετάζοντας συγκεκριμένες αγορές εξερχόμενου τουρισμού, οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη αγορά μεγάλων αποστάσεων της Ευρώπης και πρωτοπορεί στην ανάκαμψη, υποστηριζόμενη από την ισχύ του αμερικανικού δολαρίου. Τα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη αναμένεται να ανακτήσουν πάνω από το 80% των προ-πανδημικών επιπέδων το 2023, με πλήρη ανάκαμψη των αφίξεων του 2019, το 2024. Ισχυρότερη ανάκαμψη αναμένεται στους προορισμούς της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, ενώ τα ταξίδια στην Ανατολική Ευρώπη παραμένουν αδύναμα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Μετά την πολυαναμενόμενου «ανοίγματος», είναι πιθανή μια σταδιακή ανάκαμψη από την Κίνα. Τα προκαταβολικά στοιχεία για τις κρατήσεις δείχνουν ότι οι Κινέζοι ταξιδιώτες εξακολουθούν να προτιμούν τα ταξίδια εσωτερικού. Το 2023, τα ταξίδια από την Κίνα προς ευρωπαϊκούς προορισμούς προβλέπεται να παραμείνουν κατά 60%-70% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα. Η Tourism Economics αναμένει πλήρη ανάκαμψη των κινεζικών ταξιδιών στην Ευρώπη το 2026 (σε βασική πρόβλεψη).

Άλλες αγορές παρουσιάζουν επίσης σταδιακή ανάκαμψη, με τα ταξίδια από την Ινδία και τη Βραζιλία προς την Ευρώπη να αναμένεται να ανακτήσουν τα προ-πανδημικά επίπεδα κατά τη διάρκεια του 2025.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024