Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςETC: Ο ευρωπαϊκός τουρισμός ανακτά το χαμένο έδαφος
Τάσεις

ETC: Ο ευρωπαϊκός τουρισμός ανακτά το χαμένο έδαφος

Σε ποιες χώρες παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση αφίξεων.

Παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γηραιά ήπειρος, η τουριστική ζήτηση αγγίζει τα επίπεδα του 2019. Σύμφωνα με την πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση «European Tourism Trends & Prospects» της ETC,  οι διεθνείς αφίξεις των τουριστών είναι μειωμένες κατά 18% σε σχέση με την προπανδημική χρονιά.

Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σχεδόν το ένα τρίτο των προορισμών έχουν ξεπεράσει σε επίπεδα αφίξεων τουριστών το 2019, ενώ το ένα τέταρτο βρίσκεται στο -10%. Οι βασικότερες χώρες, που είδαν σημαντική αύξηση των αφίξεών τους είναι η Σερβία (32%) και η Τουρκία (21%), κυρίως λόγω της εισροής Ρώσων ταξιδιωτών που επωφελήθηκαν από το καθεστώς εισόδου χωρίς βίζα και στις δύο χώρες. Ομοίως με την Τουρκία, η Βουλγαρία σημείωσε επίσης ισχυρές επιδόσεις (+27%), λόγω των χαμηλών τιμών της σε διαμονή και διατροφή.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Eurocontrol δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία παρέμεινε μειωμένη κατά 14,4% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019. Ενώ φέτος ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με διάφορες προκλήσεις, όπως οι αυξημένες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων των αεροσκαφών, καθώς και τα υψηλότερα λειτουργικά κόστη για τις εταιρείες και τις ξενοδοχειακές εταιρείες.

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε υγιή επίπεδα ανάκαμψης καθώς οδεύουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο. Ωστόσο, πολλές προκλήσεις εξακολουθούν να θέτουν εμπόδια στην ταξιδιωτική βιομηχανία. Από την καταπολέμηση του πληθωρισμού, μέχρι την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Ωστόσο, πρέπει να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων. Οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους να ενθαρρύνουν υπεύθυνες τουριστικές πρακτικές, να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και να δημιουργήσουν θετικές πρακτικές για την ευημερία των πληθυσμών μας», σχολίασε ο Luís Araújo, Πρόεδρος του ETC.

Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία συνεχίζουν να επηρεάζουν τις αγορές

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος και οι γεωπολιτικές του συνέπειες βαραίνουν την ταξιδιωτική βιομηχανία και την ανάκαμψη ορισμένων ευρωπαϊκών προορισμών.

Οι Ρώσοι τουρίστες συνεχίζουν να ανακατευθύνουν τις ταξιδιωτικές ροές σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη. Η Τουρκία, για παράδειγμα, έχει δει μια ισχυρή εισροή Ρώσων επισκεπτών, που κατατάσσεται ως ο πιο δημοφιλής προορισμός για αυτήν την αγορά μέχρι στιγμής φέτος.

Αντίθετα, η απουσία Ρώσων τουριστών ήταν ένας παράγοντας που επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουρισμού σε ορισμένους προορισμούς της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό έγινε κυρίως αισθητό στη Φινλανδία και στα κράτη της Βαλτικής. Ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επηρεάζονται επίσης από την αντίληψη ότι βρίσκονται πιο κοντά στη ζώνη σύγκρουσης από ό,τι είναι. Η Κρακοβία, η Βουδαπέστη και η Ρίγα είναι όλες πόλεις που αναφέρουν ότι οι επισκέπτες δείχνουν διστακτικότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πού ταξιδεύουν οι Βρετανοί τουρίστες

Οι Βρετανοί τουρίστες δεν αποθαρρύνονται από την αύξηση του κόστους ζωής και συνεχίζουν τ ταξίδια τους στην Ευρώπη. Ωστόσο επιλέγουν οικονομικά αποδοτικές και εναλλακτικές λύσεις για ένα βιώσιμο ταξίδι.

Η Τουρκία σημείωσε την ταχύτερη αύξηση στις αφίξεις βρετανών τουριστών, +69% σε σύγκριση με το 2019, βοηθούμενη από τη μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι των βασικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στερλίνας. Η Κροατία σημείωσε αύξηση 64% και το Μαυροβούνιο,54%, προσελκύοντας επίσης μεγάλο αριθμό Βρετανών αφίξεων.

Προβλέπεται ότι η ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να πιέζει τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους της Βρετανίας καθώς προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση και να ελαχιστοποιήσουν τις καθυστερήσεις. Πράγματι, το Πάσχα, οι Βρετανοί προκλήθηκαν από το ταξιδιωτικό χάος στα λιμάνια και τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου που προκλήθηκε από απεργίες, υποστελέχωση, καθυστερήσεις και πιο ενδελεχείς συνοριακούς ελέγχους μετά το Brexit.

ETC-Quarterly-Report-Q1-2023_Public

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024