Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςETC: Οι Ευρωπαίοι επιμένουν να ταξιδεύουν παρά την οικονομική κρίση
Τάσεις

ETC: Οι Ευρωπαίοι επιμένουν να ταξιδεύουν παρά την οικονομική κρίση

Το 77% των Ευρωπαίων ετοιμάζει ταξίδι το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ πάνω από τους μισούς σχεδιάζουν να ξοδέψουν περισσότερα από 1.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), τουλάχιστον το 77% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι, κατά τους πρώτους μήνες του 2023. Οι ταξιδιώτες δείχνουν επίσης μια αυξανόμενη επιθυμία να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους, με το 63% των ερωτηθέντων (αυξημένο 13% από πέρυσι) να προτιμούν πλέον τα διεθνή ταξίδια εντός της Ευρώπης.

Παράλληλα το budget των διακοπών παραμένει αμετάβλητο, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη των πολιτών να ταξιδέψουν, παρά την οικονομική αβεβαιότητα. Μάλιστα το 37% των ερωτηθέντων θα συνεχίσει να ξοδεύει 1.000 – 2.000 ευρώ κατά μέσο όρο για τις διακοπές του. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 6% συγκριτικά με πέρυσι, για το οποία πιθανότητα να ευθύνεται η αύξηση του πληθωρισμού. Ένα επιπλέον 19% θα ξοδέψει περισσότερα, ξεπερνώντας το όριο των 2.000 ευρώ.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Luís Araújo, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: «Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα ταξίδια παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτά είναι ευπρόσδεκτα νέα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι μεγάλο μέρος του προβλεπόμενου ταξιδιού έχει προγραμματιστεί εντός της Ευρώπης.

Αυτές οι τάσεις δίνουν μια ελπιδοφόρα εικόνα για τον κλάδο και αποδεικνύουν την ανθεκτικότητά του απέναντι στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Τώρα, για να αξιοποιήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τις έγκαιρες κρατήσεις, ο κλάδος θα πρέπει να παρακολουθεί στενά και να προβλέπει τυχόν αλλαγές στις ανάγκες των καταναλωτών και να προσαρμόζει τις προσφορές του ανάλογα».

Οι Ευρωπαίοι προσαρμόζονται, για να συνεχίσουν να ταξιδεύουν

Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική αστάθεια ανησυχεί τους ταξιδιώτες. Μάλιστα, το αυξανόμενο κόστος των ταξιδιών απασχολεί το 23% των Ευρωπαίων, ενώ ένα επιπλέον 18% δηλώνει η οικονομική του κατάστασης δυσχεραίνει την απόφαση για τον προγραμματισμό ενός ταξιδιού.

Οι ταξιδιώτες ανταποκρίνονται στις οικονομικές προκλήσεις με μια ευέλικτη αγοραστική συμπεριφορά. Οι Ευρωπαίοι δεσμεύονται για τα ταξίδια τους νωρίτερα από ένα χρόνο πριν:

  1. Το 44% έχει ήδη κλείσει πλήρως ή εν μέρει τις επόμενες διακοπές του
  2. Οι ελκυστικές προσφορές και οι ευκαιρίες (17%) αποτελούν βασικό μέλημα

Επίσης αλλαγή συμπεριφοράς παρατηρείται για στις δαπάνες κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες σχεδιάζουν να μειώσουν τις αγορές τους, στον προορισμό (18%), να κλείσουν φθηνότερα καταλύματα (16%) και να επιλέξουν πιο οικονομικά εστιατόρια (15%). Η αγορά πακέτων all inclusive και η επίσκεψη λιγότερων αξιοθέατων με χρέωση εισόδου εξετάζονται επίσης από το 12% και το 10% των ερωτηθέντων, αντίστοιχα.

Οι ταξιδιωτικοί προϋπολογισμοί παραμένουν προτεραιότητα

Παρόλο που το ενεργειακό κόστος εκτινάσσεται στα ύψη και οι βασικές ανάγκες, όπως τρόφιμα και ρούχα ακολουθούν το παράδειγμά τους, τα ταξίδια συνεχίζουν να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους. Σημειωτέων, τα ταξίδια είναι η μόνη δαπάνη διακριτικής ευχέρειας για την οποία οι άνθρωποι είναι διατεθειμένοι να διατηρήσουν (59%) ή να αυξήσουν (16%) τις δαπάνες τους. Μάλιστα, το 58% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να ταξιδέψει τουλάχιστον δύο φορές, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, τους επόμενους μήνες.

Αντίθετα, οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες για το λιανεμπόριο και συγκεκριμένα για είδη όπως ηλεκτρονικά και ρούχα. Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (47%) σχεδιάζουν να δαπανήσουν το ίδιο ποσό σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ μόνο το 8% σκέφτεται να αυξήσει τα έξοδά του.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024
09/04/2024