Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςGolden Visa: Οι επενδυτές στρέφονται στην Πορτογαλία – Οι αρχές σκέφτονται το τέλος του προγράμματος
Χρυσή Βίζα

Golden Visa: Οι επενδυτές στρέφονται στην Πορτογαλία – Οι αρχές σκέφτονται το τέλος του προγράμματος

Πορτογαλία Golden Visa

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδύσεις που αντλήθηκαν μέσω των «χρυσών visa» τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση και κατά 48% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο.

Οι επενδύσεις μέσω της «χρυσής βίζας» της Πορτογαλίας, που δίνει δικαιώματα διαμονής σε πλούσιους αλλοδαπούς, αυξήθηκαν σχεδόν κατά 50% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση της χώρας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει το αμφιλεγόμενο σχέδιο.

Η χρυσή βίζα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό για την αύξηση των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει τον τερματισμό τέτοιων εθνικών προγραμμάτων.

Στην Πορτογαλία, έχει προσελκύσει 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ (6,95 δισεκατομμύρια δολάρια) σε επενδύσεις την τελευταία δεκαετία, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και την Τουρκία, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητα.

Σημειώνεται πως για να υποβάλουν αίτηση για την χρυσή βίζα, οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει να κάνουν μια σημαντική επένδυση στην Πορτογαλία, όπως η αγορά ακινήτων. Στη συνέχεια, τους δίνονται δικαιώματα διαμονής και τους επιτρέπεται να ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε όλη τη ζώνη Σένγκεν της Ευρώπης.

Όμως ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε στις 2 Νοεμβρίου, πως η κυβέρνησή του θα αξιολογούσε το 10ετές σχέδιο, κρίνοντας εάν το πρόγραμμα θα παραμείνει.

Ο Murat Coskun, διευθύνων σύμβουλος της Get Golden Visa, αντιπαράθεσε τονίζοντας πως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι επενδύσεις μέσω χρυσών βίζας αυξήθηκαν κατά 48% τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο στα 65 εκατομμύρια ευρώ και αυξήθηκαν κατά 41% από πέρυσι.

Ο Vasco Silva, διευθύνων σύμβουλος της Kleya, η οποία βοηθά αλλοδαπούς να μετακομίσουν στην Πορτογαλία, ανέφερε πως λαμβάνει πολλά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των επενδύσεων. Ενώ πρόσθεσε πως αρκετοί έχουν βιαστεί στο να επενδύσουν, ώστε να προλάβουν τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα. «Εάν δεν υπάρχει κατοικία βάσει επενδυτικού προγράμματος, (οι επενδυτές) απλώς θα αγνοήσουν τη χώρα», προειδοποίησε ο Silva, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότερες από 10.000 βίζες που εκδόθηκαν από το 2012 είχαν βάλει την Πορτογαλία «στον επενδυτικό χάρτη».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδύσεις που αντλήθηκαν μέσω των «χρυσών visa» τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση και κατά 48% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς που πραγματοποίησε η Lusa με βάση τα στοιχεία της υπηρεσίας μετανάστευσης και συνόρων της Πορτογαλίας, SEF.

Το πορτογαλικό παράρτημα της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς Transparency International (TI) δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε πως θεωρεί τέτοια προγράμματα ως πιθανό κίνδυνο για την ασφάλεια.

«Δεν επιτρέπουμε την είσοδο σε εγκληματίες ή χρήματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε την πηγή», ανταπάντησε ο Silva. «Μπορεί να συμβούν εξαιρέσεις, αλλά θα είναι μία στις 10.000 ή δύο στις 10.000 και φυσικά αυτές είναι που βγαίνουν στο χρηματιστήριο».

Υπενθυμίζεται πως η Βρετανία ακύρωσε τις χρυσές βίζες τον περσινό Φεβρουάριο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν μέσω ανησυχιών για εισροή παράνομων ρωσικών ρημάτων. Η Πορτογαλία ανέστειλε τις χρυσές βίζες για τους Ρώσους, αλλά 431 είχαν ήδη επωφεληθεί από το καθεστώς από τη στιγμή που ξεκίνησε, σύμφωνα με το SEF.

Συγκεντρωτικά, φέτος μέχρι τον Νοέμβριο χορηγήθηκαν 1.130 «χρυσές» θεωρήσεις (94 τον Ιανουάριο, 94 τον Φεβρουάριο, 73 τον Μάρτιο, 121 τον Απρίλιο, 112 τον Μάιο, 155 τον Ιούνιο, 80 τον Ιούλιο, 77 τον Αύγουστο, 120 τον Σεπτέμβριο, 83 τον Οκτώβριο και 121 τον Νοέμβριο).

Μάλιστα, οι επενδύσεις για την αγορά ακινήτων – τον ίδιο μήνα – ανήλθαν σε 54,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν αστικές αναπλάσεις. Οι μεταβιβάσεις κεφαλαίου ανήλθαν σε 11 εκατ. ευρώ.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024