Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςIPK World Travel Monitor: Διπλασιασμός των εξερχόμενων ταξιδιών το 2022, η Κύπρος 3ος δημοφιλέστερος προορισμός
Τάσεις

IPK World Travel Monitor: Διπλασιασμός των εξερχόμενων ταξιδιών το 2022, η Κύπρος 3ος δημοφιλέστερος προορισμός

Πάφος.

Η ITB Berlin παρουσιάζει τα ευρήματα του πιο πρόσφατου World Travel Monitor της IPK International σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις εξερχόμενων ταξιδιών το 2022.

Το 2022 η ταξιδιωτική βιομηχανία σημείωσε σημαντική ανάκαμψη. Παγκοσμίως, τα εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν σημαντικά, χωρίς όμως να ανακτήσουν τα επίπεδα του 2019. Οι διακυμάνσεις ήταν εμφανείς σε σχέση με μεμονωμένες ηπείρους, προορισμούς και ταξιδιωτικές αγορές. Τα εξερχόμενα ταξίδια στην Ασία υστερούσαν πολύ σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ τα διεθνή ταξίδια Ευρωπαίων και Αμερικανών πλησίασαν κατά πολύ τα στοιχεία του 2019. Το 2023, παρά όλες τις κρίσεις και τις αβεβαιότητες, το ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό παραμένει σταθερά υψηλό, ενώ για το 2023 τα στοιχεία είναι πολύ θετικά.

Σημαντική αύξηση των εξερχόμενων ταξιδιών το 2022

Σύμφωνα με το World Travel Monitor της IPK, τα εξερχόμενα ταξίδια το 2022 αυξήθηκαν κατά 90% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, που ισοδυναμεί με παγκόσμιο όγκο σχεδόν 700 εκατ. ταξιδιών το 2022 – νούμερο που αντιστοιχεί στο 66% των ταξιδιών του 2019.

Με λίγα λόγια, το 2022 ήταν η χρονιά ορόσημο για την ανάκαμψη της βιομηχανίας. Ωστόσο εστιάζοντας στους προορισμούς τα ποσοστά παρουσιάζουν αισθητή μεταβολή. Τα διεθνή ταξίδια από την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 92%, από τη Βόρεια Αμερική κατά 87% και από τη Νότια Αμερική κατά 70%. Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν ως αποτέλεσμα τα εξερχόμενα ταξίδια να ανακάμψουν σχεδόν πλήρως ή να φτάσουν τα 3/4 των προηγούμενων επιπέδων.

Τα διεθνή ταξίδια από την Ασία παρέμειναν σημαντικά χαμηλότερα από τα στοιχεία του 2019, ενώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν αύξηση 90% συγκριτικά με το 2021. Αυτό έγκειται κυρίως στους αυστηρούς περιορισμούς που είχε επιβάλλει η Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της Ασίας.

Σημειώνεται ότι τα δημοφιλέστερα εξερχόμενα ταξίδια το 2022 ήταν στις ΗΠΑ, ακολουθούμενα από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί το 2022

Όσον αφορά στους προορισμούς, οι διακοπές με ήλιο και παραλία στην Τουρκία και την Ισπανία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς, σχεδόν ανακτώντας τα επίπεδα του 2019. Σε ετήσια βάση, το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε επίσης υψηλούς τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Συνολικά το 2022, πολλοί προορισμοί που επλήγησαν από τους προορισμούς, το 2020 και το 2021 πέτυχαν αποτελέσματα άνω του μέσου όρου.

Σύμφωνα με τον Destination Performance Index (DPI) που αναπτύχθηκε από την IPK, το 2022 ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός ήταν οι Μαλδίβες, ενώ ακολούθησε το Ντουμπάι και η Κύπρος στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.

Έντονο ενδιαφέρον για διακοπές σε ηλιόλουστους προορισμούς με παραλίες

Το 2022, ο κύριος λόγος των ταξιδιών, κατά 70% ήταν για λόγους διακοπών, ενώ σημείωσαν υψηλή ανάπτυξη συγκριτικά με τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά ταξίδια.

Όσον αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια, ιδιαίτερα τα ταξίδια MICE παρουσίασαν σημαντική ανοδική τάση από έτος σε έτος. Το 2022, στην αγορά ταξιδιών για διακοπές, τα ταξίδια στον ήλιο και στην παραλία ήταν οι πιο δημοφιλείς διακοπές παγκοσμίως με αύξηση άνω του 90% με τις διακοπές στην πόλη στη δεύτερη θέση. Εκτός από τις διακοπές στην πόλη, τα ταξίδια μετ’ επιστροφής σημείωσαν επίσης κέρδη άνω του μέσου όρου. Οι διακοπές στη φύση (στην ύπαιθρο ή στα βουνά), που γνώρισαν σημαντική άνθηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρέμειναν επίσης ιδιαίτερα δημοφιλείς το 2022 και αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους.

Στο επίκεντρο των μεταφορών η βιωσιμότητα

Όσον αφορά τις επιλογές μεταφοράς, το 2022 παρατηρήθηκαν οι ακόλουθες τάσεις:

  • Τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά, σε σύγκριση με το 2021, υστερούσαν πολύ πίσω από τα προ πανδημίας επίπεδα το 2019.
  • Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα περισσότερα διεθνή ταξίδια (60%) πραγματοποιήθηκαν αεροπορικώς.
  • Ο οδικός τουρισμός μειώθηκε ελαφρώς συγκριτικά με το 2021.
  • Σημαντική αύξηση σημειώθηκε στα σιδηροδρομικά ταξίδια

Περίπου το 20% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η αειφορία /περιβαλλοντικά ζητήματα έχουν επηρεάσει την επιλογή μεταφοράς για ένα εξερχόμενο ταξίδι το 2022. Η σημασία αυτού του θέματος αντικατοπτρίστηκε επίσης στη νέα μελέτη IPK NEXT Media, που υποστηρίζεται από τις σχέσεις τύπου NewsRadar, η οποία εξέτασε ρεπορτάζ διεθνών μέσων ενημέρωσης στο πλαίσιο των διακοπών και των ταξιδιών το 2022. Στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, το 25% των εκθέσεων για τον τουρισμό αφορούσε το θέμα της βιωσιμότητας.

Υψηλότερα έξοδα μετακίνησης το 2022

Το 2022, ενώ η μέση διάρκεια ενός διεθνούς ταξιδιού ήταν σχεδόν ίδια με πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το World Travel Monitor τα ταξιδιωτικά έξοδα ανά άτομο και ταξίδι αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά. Το 2022, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση και άτομο έφτασε περίπου 165 ευρώ. Οι διαμονές έγιναν μικρότερες – η διάρκειά τους έφθασε σχεδόν τα προ-πανδημικά επίπεδα – λόγω της άνω του μέσου όρου αύξησης στα σύντομα διαλείμματα (μία έως τρεις νύχτες).

Οι αυξήσεις στις ταξιδιωτικές δαπάνες προήλθαν κυρίως από το υψηλότερο κόστος μετακίνησης, λόγω του πληθωρισμού και της μειωμένης διαθεσιμότητας πτήσεων και υπηρεσιών. Αντίθετα, τα ευρήματα του World Travel Monitor δεν έδειξαν σχεδόν καμία αλλαγή στα εισοδήματα των εξερχόμενων ταξιδιωτών.

Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί το 2023

Σύμφωνα με τις έρευνες της IPK, αυτή η θετική τάση θα συνεχιστεί το 2023, ενώ αναμένονται τα στοιχεία των εξερχόμενων ταξιδιών να αγγίξουν τα επίπεδα του 2019, τουλάχιστον όσον αφορά στην πλειονότητα των αγορών προέλευσης, των ταξιδιωτικών προορισμών και των αγορών. Τα τελευταία αποτελέσματα της έρευνας αντικατοπτρίζουν μια ουσιαστικά αδιάκοπη επιθυμία για διεθνή ταξίδια το 2023.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024