Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟι Ευρωπαίοι αψηφούν κόστος και πολέμους για να ταξιδέψουν το καλοκαίρι του 2024
Τάσεις

Οι Ευρωπαίοι αψηφούν κόστος και πολέμους για να ταξιδέψουν το καλοκαίρι του 2024

Santorini

Αύξηση 3% στην πρόθεση ταξιδιού των Ευρωπαίων για το 2024. Η Ελλάδα στις κορυφαίες προτιμήσεις, στο Νο1 Ιταλία και Ισπανία.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), “Monitoring Sentiment for Intra-European Travel”, η πρόθεση για ταξίδια μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2024 μεταξύ των ερωτηθέντων Ευρωπαίων έφτασε το 75%, μια αύξηση 3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το 37% των ερωτηθέντων σκοπεύει να ξεκινήσει ένα μόνο ταξίδι και το 57% προετοιμάζεται για δύο ή περισσότερες αποδράσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Οι προορισμοί στη Νότια Ευρώπη προτιμώνται από το 43% των ταξιδιωτών, με την Ιταλία και την Ισπανία να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Καθώς η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία πλησιάζει πλέον τα επίπεδα προ της πανδημίας, η πρόθεση για πτήσεις σε προορισμούς διακοπών έφτασε το 55%, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Εν τω μεταξύ, το 28% των ταξιδιωτών σχεδιάζει να οδηγήσει στον προορισμό τους και το 13% επιλέγει πιο φιλικά προς το περιβάλλον ταξίδια με τρένο ή λεωφορείο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Miguel Sanz, πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Είναι πολύ θετικό να βλέπουμε τους Ευρωπαίους να διατηρούν την επιθυμία τους να ταξιδέψουν παρά τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Οι δημοφιλείς προορισμοί θα συνεχίσουν τις ισχυρές επιδόσεις τους αυτήν τη καλοκαιρινή σεζόν, αλλά υπάρχουν επίσης μεγάλες ευκαιρίες για λιγότερο γνωστούς και πιο ήσυχους προορισμούς, καθώς πολλοί ταξιδιώτες αναζητούν γαλήνιες, αυθεντικές εμπειρίες”.

Οι Ευρωπαίοι είναι αποφασισμένοι να ταξιδέψουν αυτή την άνοιξη και το καλοκαίρι

Παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τους οικονομικούς περιορισμούς, οι Ευρωπαίοι επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα όταν πρόκειται για ταξίδια αυτήν τη θερινή περίοδο. Ο ενθουσιασμός για ταξίδια καταγράφεται σε όλα τα δημογραφικά στοιχεία ηλικίας άνω των 25 ετών, φθάνοντας έως και το 81% στους πιο ώριμους ταξιδιώτες (ηλικίας άνω των 55 ετών).

Αυτή η αποφασιστικότητα, σε συνδυασμό με την επιθυμία να εξασφαλίσουν διακοπές σε πιο ευνοϊκή τιμή, οδηγεί σε πρώιμες κρατήσεις. Περίπου το 52% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών (συμπεριλαμβανομένου του 56% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών) έχουν ήδη κλείσει πλήρως ή εν μέρει τα επερχόμενα ταξίδια τους.

Η πιο δημοφιλής διάρκεια ταξιδιού είναι 4-6 διανυκτερεύσεις, που προτιμάται από το 36% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν 7-9 διανυκτερεύσεις (26%) και περισσότερες από 10 διανυκτερεύσεις (21%). Οι προϋπολογισμοί ταξιδιών παρέμειναν σταθεροί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, με το 42% των ερωτηθέντων να σχεδιάζει να ξοδέψει έως και 1.000 ευρώ ανά άτομο στο επόμενο ταξίδι του, καλύπτοντας τόσο το κόστος διαμονής όσο και τα έξοδα μεταφοράς.

Η ασφάλεια καθοριστικός παράγοντας στην επιλογή ενός προορισμού

Εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, ακραίων κλιματικών γεγονότων και οικονομικών αβεβαιοτήτων, η προτεραιότητα στην ασφάλεια έχει καταστεί πρωταρχικής σημασίας στη διαμόρφωση των αποφάσεων των ταξιδιωτών. Το να νιώθει ασφάλεια είναι το Νο1 κριτήριο κατά την επιλογή ενός προορισμού (16%), ακολουθούμενο από ευχάριστο καιρό (13%), ευκαιρίες και ελκυστικές προσφορές (11%), φιλικές τοπικές κοινότητες (9%) και χαμηλότερο κόστος ζωής στον προορισμό (8%).

Παρά την έντονη επιθυμία να ταξιδέψουν, το 22% των Ευρωπαίων ανησυχεί για την κλιμάκωση των εξόδων ταξιδιού και το 17% ανησυχεί για τα προσωπικά οικονομικά εν μέσω του τρέχοντος οικονομικού κλίματος. Επιπλέον, οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή, αυξάνουν τις ανησυχίες, με το 12% και το 10% αντίστοιχα να εκφράζουν ανησυχία. Οι διακοπές στις επιλογές μεταφοράς (10%), ο συνωστισμός (9%) και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (8%) είναι άλλες σημαντικές πηγές ανησυχίας.

Η γραφική ομορφιά και η τοπική κουζίνα στις κορυφαίες προτιμήσεις διακοπών

Ένα σημαντικό ποσοστό Ευρωπαίων ταξιδιωτών προετοιμάζεται για ενδοπεριφερειακά ταξίδια κατά τη διάρκεια του Μάιου-Ιουνίου (34%) και του Ιουλίου-Αύγουστου (44%). Επιπλέον, το 17% σχεδιάζει να ταξιδέψει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Τα ταξίδια αναψυχής αυξάνονται, με το 74% να εκφράζει την επιθυμία να απολαύσει – ένα άλμα 5% σε σχέση με πέρυσι.

Η Ιταλία και η Ισπανία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των καλοκαιρινών προορισμών φέτος, με το καθένα να προσελκύει το 8% του ενδιαφέροντος των ερωτηθέντων, ακολουθούμενο από τη Γαλλία (7%), την Ελλάδα (6%) και τη Γερμανία (5%).

Αυτή η σειρά αντικατοπτρίζει την επιθυμία των Ευρωπαίων για εκδρομές στον ήλιο και την παραλία (20%) και “City Break” (16%), που αναδείχθηκαν ως οι πιο δημοφιλείς τύποι διακοπών για τους επόμενους μήνες. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναφέρουν την απόλαυση της γραφικής ομορφιάς (19%) ως την πιο προτιμώμενη εμπειρία διακοπών τους, ακολουθούμενη από τη δοκιμή της τοπικής κουζίνας (17%), την ενασχόληση με τους τοπικούς πολιτισμούς (15%) και την επίσκεψη σε διάσημα τοπόσημα (15%).

2024_ETC_MSIET_Results_Wave18

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024
11/06/2024
10/06/2024
07/06/2024