Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςUNWTO: O τουρισμός επιστρέφει σε προπανδημικά επίπεδα
Τουριστικές Τάσεις

UNWTO: O τουρισμός επιστρέφει σε προπανδημικά επίπεδα

Μετά από μια πιο ισχυρή από την αναμενόμενη ανάκαμψη το 2022, φέτος οι διεθνείς αφίξεις τουρισμού θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο “value for money” και να ταξιδεύουν πιο κοντά στο σπίτι τους ως απάντηση στο δύσκολο οικονομικό κλίμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, UNWTO, αναμένει μια ισχυρή χρονιά για τον τουριστικό κλάδο, ακόμη και εν όψει διαφορετικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία του UNWTO, περισσότεροι από 900 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν διεθνώς το 2022 – διπλάσιος από τον αριθμό που καταγράφηκε το 2021, αν και εξακολουθεί αυτό το νούμερο να αποτελεί μόνο το 63% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Κάθε περιοχή στον κόσμο κατέγραψε αξιοσημείωτες αυξήσεις στον αριθμό των διεθνών τουριστών. Η Μέση Ανατολή γνώρισε την ισχυρότερη σχετική αύξηση καθώς οι αφίξεις ανήλθαν στο 83% των αριθμών πριν από την πανδημία. Η Ευρώπη έφτασε σχεδόν το 80% των επιπέδων προ της πανδημίας καθώς υποδέχθηκε 585 εκατ. αφίξεις το 2022. Η Αφρική και η Αμερική ανέκτησαν περίπου το 65% των επισκεπτών τους πριν από την πανδημία, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός έφτασαν μόνο το 23%, λόγω της ισχυρότερης πανδημίας αφού οι σχετικοί περιορισμοί για τα ταξίδια άρχισαν να καταργούνται μόλις τους τελευταίους μήνες. Το πρώτο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO του 2023 αναλύει επίσης τις επιδόσεις ανά περιοχή και εξετάζει τις κορυφαίες επιδόσεις το 2022, συμπεριλαμβανομένων αρκετών προορισμών που έχουν ήδη ανακτήσει τα επίπεδα του 2019.

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili δήλωσε: “Ένα νέο έτος φέρνει περισσότερους λόγους αισιοδοξίας για τον παγκόσμιο τουρισμό. Ο UNWTO αναμένει μια ισχυρή χρονιά για τον τομέα, ακόμη και ενόψει διαφορετικών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής κατάστασης και της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Οι οικονομικοί παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που οι άνθρωποι ταξιδεύουν το 2023 ενώ ο UNWTO αναμένει ότι η ζήτηση για εγχώρια και περιφερειακά ταξίδια θα παραμείνει ισχυρή και θα βοηθήσει στην ευρύτερη ανάκαμψη του κλάδου».

Οι Κινέζοι τουρίστες ετοιμάζονται να επιστρέψουν

Ο UNWTO προβλέπει ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί καθόλη τη διάρκεια του 2023, ακόμη και όταν ο κλάδος αντιμετωπίζει οικονομικές, υγειονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον COVID-19 στην Κίνα, τη μεγαλύτερη εξερχόμενη αγορά στον κόσμο το 2019, είναι ένα σημαντικό βήμα για την ανάκαμψη του τουριστικού τομέα στην Ασία και τον Ειρηνικό και παγκοσμίως. Βραχυπρόθεσμα, η επανέναρξη των ταξιδιών από την Κίνα είναι πιθανό να ωφελήσει ιδιαίτερα τους ασιατικούς προορισμούς. Ωστόσο, αυτό θα διαμορφωθεί από τη διαθεσιμότητα και το κόστος των αεροπορικών ταξιδιών, τους κανονισμούς για τις βίζες και τους περιορισμούς που σχετίζονται με το COVID-19 στους προορισμούς. Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, συνολικά 32 χώρες είχαν επιβάλει συγκεκριμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονται με ταξίδια από την Κίνα, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, η ισχυρή ζήτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηριζόμενη από ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, θα συνεχίσει να ωφελεί τους προορισμούς στην περιοχή και όχι μόνο. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να απολαμβάνει ισχυρές ταξιδιωτικές ροές από τις ΗΠΑ, εν μέρει λόγω του ασθενέστερου ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Σημαντικές αυξήσεις στις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις έχουν καταγραφεί στους περισσότερους προορισμούς, σε αρκετές περιπτώσεις υψηλότερες από την αύξηση των αφίξεων. Αυτό υποστηρίχθηκε από την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι λόγω μεγαλύτερων περιόδων παραμονής, την προθυμία των ταξιδιωτών να ξοδέψουν περισσότερα στον προορισμό τους και το υψηλότερο κόστος ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού. Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση θα μπορούσε να μεταφραστεί σε τουρίστες που θα υιοθετήσουν μια πιο προσεκτική στάση το 2023, με μειωμένες δαπάνες, μικρότερα σε χρονικό διάστημα ταξίδια και ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που προκαλείται από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, καθώς και οι προκλήσεις για την υγεία που σχετίζονται με τον COVID-19 αντιπροσωπεύουν επίσης καθοδικούς κινδύνους και θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την ανάκαμψη του τουρισμού τους επόμενους μήνες.

Ο τελευταίος Δείκτης Εμπιστοσύνης του UNWTO δείχνει συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Ιανουάριο-Απρίλιο, υψηλότερη από την ίδια περίοδο του 2022. Αυτή η αισιοδοξία υποστηρίζεται από το άνοιγμα στην Ασία και τους ισχυρούς αριθμούς δαπανών το 2022 τόσο από τις παραδοσιακές όσο και από τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές, με Γαλλία και Γερμανία και η Ιταλία καθώς και το Κατάρ, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα.

Εκδότης - Αρχισυντάκης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023