Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςUNWTO: Οι διεθνείς αφίξεις στο 80% των επιπέδων προ-πανδημίας το α’ τρίμηνο 2023
Τάσεις

UNWTO: Οι διεθνείς αφίξεις στο 80% των επιπέδων προ-πανδημίας το α’ τρίμηνο 2023

235 εκατ. τουρίστες ταξίδεψαν το α’ τρίμηνο του 2022, με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη να ηγούνται της ανάκαμψης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) δημοσίευσε τα στοιχεία για το α΄ τρίμηνο 2023, όσον αφορά την τουριστική κίνηση κια την επιστροφή στα προπανδημικά επίπεδα.

«Η αρχή της χρονιάς έδειξε ξανά τη μοναδική ικανότητα του τουρισμού να ανακάμπτει. Σε πολλά μέρη, βρισκόμαστε κοντά ή ακόμη και πάνω από τα επίπεδα αφίξεων πριν από την πανδημία. Ωστόσο, πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση στις προκλήσεις που κυμαίνονται από τη γεωπολιτική ανασφάλεια, τις ελλείψεις προσωπικού και τον πιθανό αντίκτυπο της κρίσης κόστους ζωής στον τουρισμό, και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η απόδοση του τουρισμού ανταποκρίνεται στις ευθύνες του ως λύση στην κλιματική έκτακτη ανάγκη και ως μοχλός ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili.

Οι διεθνείς τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν και έφτασαν το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2022, αυξάνοντας κατά 50% σε πραγματικούς όρους σε σύγκριση με το 2021, λόγω της σημαντικής ανάκαμψης στα διεθνή ταξίδια. Οι διεθνείς δαπάνες επισκεπτών έφτασαν το 64% των προπανδημικών επιπέδων (-36% σε σύγκριση με το 2019, μετρημένο σε πραγματικούς όρους). Ανά περιφέρεια, η Ευρώπη είχε τα καλύτερα αποτελέσματα το 2022 με σχεδόν 550 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό (520 δισεκατομμύρια ευρώ), ή το 87% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η Αφρική ανέκτησε το 75% των εσόδων της πριν από την πανδημία, η Μέση Ανατολή το 70% και η Αμερική το 68%. Λόγω της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας των συνόρων, οι ασιατικοί προορισμοί κέρδισαν περίπου 28%.

Το μέλλον του 2023

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 επιβεβιαώνουν τα μακροπρόθεσμα σενάρια του UNWTO για το έτος, ότι δηλαδή οι διεθνείς αφίξεις θα ανακτήσουν το 80% έως το 95% των επιπέδων πριν από την πανδημία. Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO εξέφρασε την πεποίθησή της για μια ισχυρή περίοδο αιχμής (Μάιος-Αύγουστος) στο βόρειο ημισφαίριο, όπως αντικατοπτρίζεται στον τελευταίο Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO, ο οποίος δείχνει ότι οι επιδόσεις για την περίοδο είναι σε καλό δρόμο να είναι ακόμη καλύτερες από το 2022.

Ωστόσο, η ανάκαμψη του τουρισμού αντιμετωπίζει επίσης ορισμένες προκλήσεις. Σύμφωνα με την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του UNWTO, η οικονομική κατάσταση παραμένει ο κύριος παράγοντας που επιβαρύνει την αποτελεσματική ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού το 2023, με τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των τιμών του πετρελαίου να μεταφράζονται σε υψηλότερο κόστος μεταφοράς και διαμονής. Ως αποτέλεσμα, οι τουρίστες αναμένεται να αναζητούν όλο και περισσότερο value for money προορισμούς ή να ταξιδεύουν οντά στο σπίτι τους.

Η αβεβαιότητα που προέρχεται από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και άλλες αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, συνεχίζουν επίσης να αντιπροσωπεύουν καθοδικούς κινδύνους.

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024
11/04/2024
10/04/2024