Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΑλ. Αυλωνίτης: «Πυρά» κατά της Fraport για το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου της Κέρκυρας
Αυλωνίτης εναντίον Fraport

Αλ. Αυλωνίτης: «Πυρά» κατά της Fraport για το προσωρινό κλείσιμο του αεροδρομίου της Κέρκυρας

Αλέξανδρος Αυλωνίτης

Ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης με επιστολή του, κρίνει την απόβαση της διαχειρίστριας εταιρίας του αεροδρομίου, τονίζοντας τον κίνδυνος της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κέρκυρας.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, το Αεροδρόμιο της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας», θα κλείσει τον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης των αεροπλάνων, για λόγους συντήρησης. Ωστόσο αυτή η έκβαση θεωρήθηκε άστοχη από πλευρά της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι έπρεπε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση προς τους θεσμικούς φορείς αλλά και το επιβατικό κοινό.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  κ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης με επιστολή του, κρίνει την απόβαση της διαχειρίστριας εταιρίας του αεροδρομίου, τονίζοντας τον κίνδυνος της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κέρκυρας.

«Ενημερωθήκαμε, από δημοσιεύματα, για το επικείμενο κλείσιμο του διαδρόμου προσγείωσης/απογείωσης στο αεροδρόμιο Κέρκυρας “Ι. Καποδίστριας”, για τα διαστήματα 9 έως 24 Ιανουαρίου 2023 καθώς και 8 έως 22 Φεβρουαρίου 2023, εξαιτίας έργων ασφαλτόστρωσης που έχει προγραμματίσει η Fraport.

Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συντήρηση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί η σοβαρότατη παράλειψη της διαχειρίστριας εταιρείας στην υποχρέωσή της για έγκαιρη ενημέρωση των θεσμικών φορέων και του επιβατικού κοινού, ώστε να μην ανατραπούν προγραμματισμοί και υποχρεώσεις.

Σοβαρότερος όμως όλων είναι ο κίνδυνος της συγκοινωνιακής απομόνωσης της Κέρκυρας κατά τις βραδινές ώρες, κυρίως για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά υγείας, τα οποία χρήζουν αεροδιακομιδής. Η Κυβέρνηση και η διοίκηση του ΕΚΑΒ πρέπει να παρέμβουν άμεσα προκειμένου να υπάρξει πρόβλεψη στάθμευσης στην Κέρκυρα ελικοπτέρου, με πτητική ικανότητα και κατά τις νυχτερινές ώρες, κατά το χρονικό διάστημα που θα ανασταλεί η λειτουργία του αεροδρομίου, προκειμένου να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων του νησιού και να αποφευχθούν κίνδυνοι για την ανθρώπινη ζωή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στα παραπάνω απάντησε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νικόλαος Παπαευσταθίου , ο οποίος δεσμεύτηκε ότι, για το διάστημα αναστολής λειτουργίας του αεροδρομίου Κέρκυρας “Ι. Καποδίστριας”, θα υπάρξει πλήρης κάλυψη στο θέμα των αεροδιακομιδών.

Ο κ. Παπαευσταθίου διαβεβαίωσε τον βουλευτή ότι σε συνεννόηση με την Πολεμική Αεροπορία, που είναι και η αρμόδια υπηρεσία,  έχει αποφασιστεί ότι θα σταθμεύει στο αεροδρόμιο Κέρκυρας, ελικόπτερο με 24ωρη πτητική ικανότητα, για την εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων αεροδιακομιδών προς Αθήνα και Γιάννενα.

«Έτσι πλέον υπάρχει επίσημη ενημέρωση-διαβεβαίωση  ότι το αεροδρόμιο Κέρκυρας θα κλείσει για κάποιο διάστημα. Η ανταπόκριση του κ. Παπαευσταθίου για ενημέρωση μας στο αίτημά μας για την 24ωρη κάλυψη της Κέρκυρας στο θέμα των αεροδιακομιδών ήταν άμεση. Προτεραιότητα πάντα δίνουμε στη ζωή και την υγεία των συμπατριωτών μας. Αφού υπάρχει πρόβλεψη, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που πήραμε, απομένει και η Fraport να μπει στον κόπο να μας ενημερώσει επισήμως για  την αναστολή λειτουργίας του αεροδρομίου και τους σχεδιασμούς της, οι οποίοι έχουν επίπτωση στον οικονομικό και κοινωνικό προγραμματισμό των κατοίκων του νησιού. Το ζητάμε ως αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών, το απαιτούμε ως κάτοικοι», δήλωσε ο κ. Αυλωνίτης.

Η επίσημη ανακοίνωση της Fraport

«Στο πλαίσιο του έργου της περαιτέρω πολυεπίπεδης αναβάθμισης των περιφερειακών αεροδρομίων, η Fraport Greece, φορέας λειτουργίας και διαχείρισης του Αεροδρομίου Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας» θα προχωρήσει σε εργασίες αναμόρφωσης και ανακατασκευής του διαδρόμου του αεροδρομίου.

Συγκεκριμένα και για την περίοδο από 10 Ιανουαρίου 2023 έως και 24 Ιανουαρίου 2023 & 8 Φεβρουαρίου 2023 έως και 22 Φεβρουαρίου 2023, θα ανασταλεί η λειτουργία του διαδρόμου. Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω περιόδων, θα πραγματοποιούνται, εφόσον απαιτηθεί, μόνο αεροδιακομιδές από ασθενοφόρα ελικόπτερα, ενώ όλες οι υπηρεσίες του αεροδρομίου, θα λειτουργούν κανονικά, για το ενδιαφερόμενο κοινό.

Οι παραπάνω εργασίες αφορούν στην πλήρη αναδιαμόρφωση του διαδρόμου του αεροδρομίου της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας», με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας του αεροδρομίου. Το συγκεκριμένο έργο θα έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα εξυπηρέτησης όχι μόνο μεγαλύτερων αεροσκαφών, αλλά και αυξημένου αριθμού πτήσεων.

Οι εργασίες αυτές αποτελούν μέρος της Σύμβασης Παραχώρησης. Πραγματοποιούνται, δε με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού στον τόπο, μιας και η υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής υπευθυνότητας είναι βασικές αρχές της Fraport Greece.

Η διακοπή της λειτουργίας του διαδρόμου είναι απολύτως απαραίτητη, λόγω του μεγέθους και της πολυπλοκότητας του έργου, της φυσιολογίας του εδάφους και του περιβάλλοντα χώρου. Παρ’ όλα αυτά και βάσει σχεδιασμού, τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα αποτελούν τη μικρότερη δυνατή περίοδο που μπορεί να ανασταλεί η λειτουργία του.

Η κανονιστική συμμόρφωση και η ασφάλεια, σε όλα τα επίπεδα, αποτελούν βασική προτεραιότητα της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την περαιτέρω αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας και λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων που διαχειρίζεται η Fraport Greece. Όπως προαναφέρθηκε, σχετίζονται με έργα μεγάλης κλίμακας που θα εκτελέσει η εταιρεία, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

TraveldailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης, δημοσιογράφος σε καθημερινές e-εφημερίδες και απόφοιτη του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024