Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΑπάντηση ΥΠΠΟΑ σε ανακοίνωση της τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα στην Ακρόπολη
Πολιτισμός

Απάντηση ΥΠΠΟΑ σε ανακοίνωση της τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα στην Ακρόπολη

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασπάζεται το περιεχόμενο μιας επιστολής μιας αμφιλεγόμενης ΜΚΟ, με ασαφείς προθέσεις και αδιαφανείς σχέσεις, η οποία δεν έχει καμία ειδίκευση σε μνημεία της Κλασικής Αρχαιότητας, λέει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η γερμανική ΜΚΟ World Heritage Watch-WHW έστειλε επιστολή προς την UNESCO, ζητώντας να εγγραφεί η Ακρόπολη στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο, ενώ ζητά από την Ελλάδα να σταματήσει όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στην Ακρόπολη, μέχρι να εκδοθεί τελική απόφαση για τα έργα που υλοποιήθηκαν και για όσα προγραμματίζονται. Το θέμα αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ κα Σία Αγναωστοπούλου, για να ακολουθήσει η ακόλουθη απάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού   και Αθλητισμού:

«Ακολουθώντας την τακτική της απεγνωσμένης αντιπολίτευσης, η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να υιοθετεί τυφλά ακόμη και έωλες απόψεις, που δυσφημούν την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ασπάζεται το περιεχόμενο μιας επιστολής, που αποστέλλει προς την UNESCO μία γερμανική ΜΚΟ -από τις εκατοντάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται διεθνώς- με την επωνυμία “Παρατηρητήριο Παγκόσμιας Κληρονομιάς”.

Το πόρισμα της Μικτής Συμβουλευτικής Αποστολής της UNESCO, αποτελούμενης από δύο εκπροσώπους του διεθνούς ICOMOS και ενός του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που διενήργησαν τον έλεγχο στα εκτελούμενα έργα στην Ακρόπολη, συμπεριλαμβανομένων των έργων προσβασιμότητας, έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Στο πόρισμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει, την επιστολή μιας αμφιλεγόμενης ΜΚΟ, με ασαφείς προθέσεις και αδιαφανείς σχέσεις, η οποία δεν έχει καμία ειδίκευση σε μνημεία της Κλασικής Αρχαιότητας. Είναι η ίδια ΜΚΟ, που υποστηρίζει ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, “δε θίγει την εξέχουσα οικουμενική αξία του μνημείου, ούτε προκαλεί κανένα κίνδυνο”!

Στην προσπάθειά τους, ο ΣΥΡΙΖΑ και η τομεάρχης του, να δυσφημήσουν, για μια ακόμη φορά, το έργο, από το οποίο ήδη έχουν επωφεληθεί χιλιάδες εμποδιζόμενα άτομα και ΑμεΑ -επισκέπτες του Ιερού Βράχου- δε διστάζουν να αμφισβητήσουν, το έργο των Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ελέγχθηκε και κρίθηκε από τους εμπειρογνώμονες της UNESCO, ως “παγκόσμιο πρότυπο συντήρησης”. Επιπλέον, αμφισβητούν και προσπαθούν να πλήξουν την ακεραιότητα και το κύρος του Διεθνούς Οργανισμού, της UNESCO, του κορυφαίου, παγκοσμίως, θεσμού προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται εμμονικά στην Κυβέρνηση για ένα έργο, το οποίο η κοινωνία έχει αγκαλιάσει, καθώς εξασφαλίζει τη δυνατότητα σε χιλιάδες συμπολίτες μας και επισκέπτες της χώρας μας, για πρώτη φορά, να προσεγγίσουν τον Παρθενώνα και τα άλλα μνημεία της Ακρόπολης».

Η ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου

«Δεν έχει περάσει ένας μήνας που το υπουργείο και η κυρία Μενδώνη θριαμβολογούσαν για την Έκθεση των εμπειρογνωμόνων της UNESCO, ότι δήθεν οι αναπλάσεις –το τσιμέντωμα δηλαδή- που έχουν πραγματοποιηθεί, δεν βλάπτουν την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία του μνημείου της Ακρόπολης. Ο κύριος Μητσοτάκης, μάλιστα, μας κουνούσε αυστηρά το δάχτυλο και απαιτούσε να ζητήσουμε ταπεινά συγγνώμη από τη κ. Μενδώνη.

Και έρχεται σαν βόμβα, μια βδομάδα πριν τις εκλογές, το ρεπορτάζ της Ναταλί Χατζηαντωνίου στην “ΕφΣυν” του Σαββατοκύριακου, που αφορά στην επείγουσα ανοιχτή επιστολή του πρόεδρου του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Κληρονομιάς (World Heritage Watch-WHW) Stephan Doempke, προς την ΟΥΝΕΣΚΟ, που αναφέρει πως “μη τεχνικοί παράγοντες ενδέχεται να επηρέασαν την Έκθεση”. Αφήνει, δηλαδή, να εννοηθεί ξεκάθαρα η πιθανότητα άσκησης πολιτικών πιέσεων από την Ελλάδα, ώστε τα έργα να λάβουν το “πράσινο φως” από το σώμα των εμπειρογνωμόνων.

Επιρρίπτει εμμέσως ευθύνες στην UNESCO, “που αφέθηκε να παραπλανηθεί από Έλληνες αξιωματούχους, όταν εξήγησαν ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν απολύτως κατάλληλα και αναστρέψιμα, σε αντίθεση με την προφανή και κραυγαλέα πραγματικότητα στον χώρο”. Ζητά, μάλιστα, από την UNESCO να εγγράψει την Ακρόπολη στον Κατάλογο Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς σε Κίνδυνο και να ζητήσει από την Ελλάδα να σταματήσει όλες τις κατασκευαστικές δραστηριότητες στην Ακρόπολη, μέχρι να εκδοθεί τελική απόφαση για τα έργα που υλοποιήθηκαν και για όσα προγραμματίζονται.

Και άλλα πολλά λέει στην επιστολή του ο κύριος Stephan Doempke, τα οποία δημιουργούν τριγμούς, αβεβαιότητες και φόβο στο αν μπορεί να είναι αναστρέψιμη η κατάσταση από τις εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Ακρόπολη, που λάβωσαν με δραματικό τρόπο το οικουμενικό μνημείο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά, όλη η διεθνής κοινότητα επιστημόνων, όλα τα μεγάλα δημοσιογραφικά έντυπα εδώ και τρία χρόνια φώναζαν για το έγκλημα που συντελείται στον βράχο.

Και εδώ αναρωτιόμαστε, δικαίως, για το πόσες φορές δεν κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για «αντιπολιτευτική μιζέρια» και «περίσσευμα μικροψυχίας» αυτά τα τέσσερα χρόνια;

Με πόσα ψέματα, αμοραλισμό και ασέβεια η κυβέρνηση των Α(χ)ρίστων, δεν κάλυψε την αλαζονεία της και την ιδιοκτησιακή της νοοτροπία για την πολιτιστική κληρονομιά, όπως εξάλλου και για ολόκληρη της χώρα; Είναι δυνατόν να υποταχθεί η τεράστια συμβολική αξία αυτού του κορυφαίου μνημείου στους ιδιοτελείς εκλογικούς σκοπούς της ΝΔ;

Θολώνουν τη συλλογική μνήμη και αφαιρούν από την χώρα το οξυγόνο του μέλλοντος της. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά τους ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και όλους τους πολίτες. Ας μπει ένα τέλος στις 21 Μαΐου σ’αυτή την ανεπίτρεπτη λεηλασία της χώρας. Στο χέρι μας είναι».

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024