Τελευταία νέα
HomeΠροορισμοίΧάρης Δούκας: “Κάθε επισκέπτης της Αθήνας αφήνει μόνο 0,40 ευρώ στην πόλη”
Τουριστική πολιτική

Χάρης Δούκας: “Κάθε επισκέπτης της Αθήνας αφήνει μόνο 0,40 ευρώ στην πόλη”

Ακρόπολη

Ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε το πρόβλημα του υπερτουρισμού και τον αντίκτυπο του στις τοπικές κοινωνίες και την ίδια την πόλη, καθώς ο τουρισμός με τη σημερινή του μορφή, όπως είπε, δεν είναι βιώσιμος.

‘Κάθε επισκέπτης φέρνει 0,40 ευρώ στην πόλη και δεν έχουμε δει ακόμη αυτά τα χρήματα”, δήλωσε πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας στο Euronews. Και τόνισε: “Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τον τουρισμό βιώσιμο”. Ο “πονοκέφαλος” των υπερβολικών επισκεπτών και ο αντίκτυπός του στις τοπικές κοινωνίες και στην ίδια την Αθήνα έχει κάνει τον τουρισμό με τη σημερινή του μορφή να μην είναι βιώσιμος, δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων. Για να ελεχθεί ο υπερτουρισμός η πόλη περιόρισε τον αριθμό των τουριστών που μπορούσαν να επισκεφθούν την Ακρόπολη σε 20.000 άτομα πέρυσι, καθώς οι τουρίστες συνέρρεαν στη χώρα και εκτός της θερινής σεζόν.

Χάρης Δούκας

Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Χάρης Δούκας.

Ο τουρισμός έφερε πίεση σε υποδομές, στέγαση και περιβάλλον

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το περιοδικό “Fortune”, πέρυσι, 33 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα — πάνω από το τριπλάσιο του πληθυσμού της χώρας. Περισσότερος τουρισμός σημαίνει μεγαλύτερη οικονομική ώθηση με την ενίσχυση των τοπικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αλλά είχαν ως αποτέλεσμα μια δυσανάλογη πίεση στις υποδομές, τη στέγαση και τους περιβαλλοντικούς πόρους. Αυτά είναι ιδιαίτερα πιεστικά καθώς η χώρα παλεύει με τις συνέπειες των δασικών πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια.

Νωρίτερα φέτος, η Ελλάδα εισήγαγε έναν “φόρο ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση” που στοχεύει στη συγκέντρωση κεφαλαίων που μπορούν να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει τις φυσικές καταστροφές χρεώνοντας τους τουρίστες μέσω των λογαριασμών του ξενοδοχείου τους.

Δεδομένης της σχέσης της με τους τομείς του τουρισμού και της φιλοξενίας, η Ελλάδα προσπάθησε να διαχειριστεί τους επισκέπτες της με μια σειρά μέτρων, όπως η παράταση της τουριστικής περιόδου και η επιβολή προστίμων σε επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν υπερβολικό χώρο στις παραλίες με ξαπλώστρες και ομπρέλες. “Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τόσο το περιβάλλον όσο και το δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία και να διατηρήσουμε το τουριστικό μας προϊόν καθώς και την υγιή επιχειρηματικότητα”, ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται σταθερά, οι χώρες αντιμετωπίζουν τώρα μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της προώθησης και του περιορισμού του τουρισμού, ειδικά όταν είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της οικονομίας.

19/07/2024
18/07/2024
17/07/2024
16/07/2024
15/07/2024
12/07/2024