Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΑιτιολογημένες γνώμες σε έξι κράτη έστειλε η Ε.Ε. για την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων

Αιτιολογημένες γνώμες σε έξι κράτη έστειλε η Ε.Ε. για την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων

Στην Αυστρία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Κύπρο και την Εσθονία έστειλε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολογημένες γνώμες, για παράλειψη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο διαφόρων οδηγιών σχετικά με την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων. Μάλιστα, η Επιτροπή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί…

Στην Αυστρία, τη Φινλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Κύπρο και την Εσθονία έστειλε<...>χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αιτιολογημένες γνώμες, για παράλειψη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο διαφόρων οδηγιών σχετικά με την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων. Μάλιστα, η Επιτροπή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την καθυστέρηση κρατών μελών όσον αφορά στην εφαρμογή κανόνων, που αφορούν ουσιαστικά στην ασφάλεια φυσικών προσώπων, όταν ταξιδεύουν με πλοία.

Η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει διπλή αιτιολογημένη γνώμη στη Σλοβακία για παράλειψη μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο ορισμένων οδηγιών σχετικά με τη θαλάσσια ασφάλεια, μεταξύ των οποίων και της οδηγίας για τα επιβατηγά πλοία. Δυνάμει των όρων προσχώρησής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σλοβακία θα έπρεπε να διασφαλίσει τη μεταφορά των οδηγιών αυτών στο εθνικό δίκαιό της μέχρι την 1η Μαΐου 2004 το αργότερο. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι θαλάσσιο κράτος, η Σλοβακία διαθέτει ένα ταχύτατα αναπτυσσόμενο νηολόγιο, στο οποίο νηολογήθηκαν, κατά τη διάρκεια του 2005, 20 περίπου πλοία. Κατά συνέπεια, πρέπει να μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο τις εν λόγω οδηγίες, οι οποίες επιβάλλουν στα κράτη σημαίας κανόνες ασφάλειας καθώς και ένα σύστημα επιθεώρησης ή πιστοποίησης των πλοίων.

Η Επιτροπή απηύθυνε επίσης αιτιολογημένη γνώμη στην Αυστρία, στη Φινλανδία, στην Πορτογαλία και στη Σλοβακία για μη κοινοποίηση εθνικών μέτρων μεταφοράς μιας οδηγίας, η οποία θα επιτρέψει να ληφθούν υπόψη τροποποιήσεις διεθνών συμφωνιών σχετικά με την ασφάλεια των επιβατηγών πλοίων και ιδίως η νέα διεθνής συλλογή κανόνων ασφαλείας για τα ταχύπλοα σκάφη που εκδόθηκε από τον ΙΜΟ.

Τέλος, απευθύνθηκαν αιτιολογημένες γνώμες στην Αυστρία, στην Κύπρο, στην Εσθονία, στην Πορτογαλία και στη Σλοβακία για μια οδηγία, η οποία έχει ως κύριο στόχο να καταστήσει δεσμευτική στο κοινοτικό δίκαιο την αποκαλούμενη συμφωνία της Στοκχόλμης, της 28ης Φεβρουαρίου 1996, η οποία επιβάλλει στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία αυστηρούς κανόνες ευστάθειας μετά από αβαρίες.

Τέλος, να υπενθυμιστεί ότι η προθεσμία μεταφοράς των δύο αυτών οδηγιών είχε καθοριστεί για τις 17 Νοεμβρίου 2004.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024