Τελευταία νέα
HomeΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΑλλαγές στα σύνορα της ΕΕ: Έτοιμο το Σύστημα Εισόδου – Εξόδου (EES)
Τουριστική πολιτική

Αλλαγές στα σύνορα της ΕΕ: Έτοιμο το Σύστημα Εισόδου – Εξόδου (EES)

Σύστημα Εισόδου - Εξόδου (EES)
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson με την γενική διευθύντρια του eu-LISA, Marili Männik.

Το EES θα επιβάλει νέους σαρωτές στα σύνορα της ΕΕ για ενίσχυση της ασφάλειας και παρακολούθηση παραμονής ταξιδιωτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να εφαρμόσει το νέο της Σύστημα Εισόδου – Εξόδου (EES) στις 10 Νοεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο eu-LISA με έδρα το Ταλίν, τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για την πληροφορική του συστήματος.  Το EES, σχεδιασμένο για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τη διαχείριση της μετακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών, σχεδιάστηκε αρχικά για το 2022, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις λόγω των προκλήσεων της πληροφορικής και της εγκατάστασης των απαραίτητων αυτοματοποιημένων φραγμών σε όλη τη ζώνη Σένγκεν.

Όταν το EES τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο, οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να περάσουν από νέους σαρωτές στα σύνορα της ΕΕ.

Το σύστημα εισόδου – εξόδου (EES) της ΕΕ μετά το Brexit θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου, όπως επιβεβαίωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ylva Johansson.

«Η στιγμή έφτασε επιτέλους. Μπορεί να υπήρξαν φορές που πίστευες ότι δεν θα συμβεί ποτέ», είπε ο Johansson κατά τη διάρκεια επίσκεψης στον eu-LISA με έδρα το Ταλίν.

«Αλλά θα συμβεί. Όλα ενώνονται. Είμαστε στην τελική φάση των δοκιμών. Υπάρχει μια πραγματική δυναμική τώρα. Μεταφορείς, χειριστές, σιδηροδρομικοί σταθμοί, αεροδρόμια, όλοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη μέρα».

Το EES επρόκειτο να ξεκινήσει για πρώτη φορά το 2022, αλλά αντιμετώπισε πολλαπλές αποτυχίες λόγω προβλημάτων πληροφορικής και καθυστερήσεων στην εγκατάσταση των αυτοματοποιημένων φραγμών που απαιτούνται σε όλα τα διεθνή χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορα στη ζώνη Σένγκεν.

Διαβάστε επίσης → Νέο σύστημα εισόδου/εξόδου του χώρου Schengen για την ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ

Όταν το EES τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο, οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ που εισέρχονται στον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να περάσουν από νέους σαρωτές στα σύνορα της ΕΕ.

Ποιοι ταξιδιώτες θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν το EES;

Το σύστημα εισόδου/εξόδου θα είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα εγγραφής για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους εκτός ΕΕ ταξιδιώτες που δεν χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να σαρώνουν τα διαβατήριά τους ή άλλο ταξιδιωτικό έγγραφο σε ένα περίπτερο αυτοεξυπηρέτησης κάθε φορά που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Δεν θα ισχύει για τους νόμιμους πολίτες ή τους κατοίκους της ΕΕ ή όσους έχουν βίζα μακράς διαμονής.

Το σύστημα θα καταχωρεί το όνομα του ταξιδιώτη, τα βιομετρικά δεδομένα και την ημερομηνία και τον τόπο εισόδου και εξόδου. Οι σαρώσεις προσώπου και τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων θα λαμβάνονται κάθε τρία χρόνια και ισχύουν για πολλαπλά ταξίδια εντός αυτής της περιόδου.

Θα ισχύει κατά την είσοδο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτός από την Κύπρο και την Ιρλανδία, καθώς και σε τέσσερις χώρες εκτός ΕΕ στον Χώρο Σένγκεν: Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία.

Το EES εισάγεται για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων και τον εντοπισμό ταξιδιωτών που υπερβαίνουν τον επιτρεπόμενο χρόνο διαμονής τους στον χώρο Σένγκεν (90 ημέρες εντός περιόδου 180 ημερών).

«Με το EES θα γνωρίζουμε ακριβώς ποιος εισέρχεται στη ζώνη Σένγκεν με ξένο διαβατήριο», είπε ο Johansson.

«Θα ξέρουμε αν οι άνθρωποι παραμείνουν πολύ καιρό, καταπολεμώντας την παράτυπη μετανάστευση. Και η EES θα δυσκολέψει τους εγκληματίες, τους τρομοκράτες ή τους Ρώσους κατασκόπους να χρησιμοποιούν πλαστά διαβατήρια χάρη στη βιομετρική ταυτότητα, τις φωτογραφίες και τα δακτυλικά αποτυπώματα».

Το EES θα προκαλέσει καθυστερήσεις ταξιδιών;

Στο ΗΒ και αλλού, υπάρχουν ανησυχίες ότι η EES θα μπορούσε να αυξήσει τις καθυστερήσεις στα συνοριακά σημεία ελέγχου.

Σε μια έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε από τη μη κερδοσκοπική Statewatch, διάφορες χώρες εκφράζουν ανησυχία για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή της ΕΣΑ. Πέρυσι, είπαν ότι ο χρόνος που θα έχουν για να δοκιμάσουν το σύστημα πριν από την κυκλοφορία του μειώνεται ραγδαία. Η Ελλάδα που έχει εκτεταμένα σύνορα με τις Βαλκανικές χώρες θα πρέπει να ετοιμαστεί για ουρές χιλιομέτρων στις κύριες εισόδου της χώρας.

Οι γαλλικές αρχές θα πραγματοποιήσουν συνοριακούς ελέγχους EES στο λιμάνι του Ντόβερ, στο Eurostar και στο Eurotunnel του Ηνωμένου Βασιλείου. Επί του παρόντος εργάζονται με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για να ελαχιστοποιήσουν τον αντίκτυπο του συστήματος στις συνοριακές ροές και την κυκλοφορία, αλλά εκφράζουν ανησυχία για πιθανούς χρόνους αναμονής.

Κυβερνητικές υπηρεσίες και εκπρόσωποι της τουριστικής βιομηχανίας δήλωσαν ότι η EES πιθανότατα θα προκαλέσει μεγάλες ουρές για την κυκλοφορία των πορθμείων από το Ντόβερ προς το Καλαί.

Βίκυ Καραντζαβέλου
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

16/09/2024
13/09/2024
12/09/2024
11/09/2024
10/09/2024
09/09/2024