Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΈγκριση της κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ελλάδα
Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Έγκριση της κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ελλάδα

Τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα χαιρέτησανχτες οι […]

Τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Ελλάδα χαιρέτησαν<...>χτες οι Έλληνες ευρωβουλευτές της N.Δ., κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και του ΠA.ΣO.K., κ. Κώστας Μποτόπουλος, κατά τη σχετική ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ακρόαση με θέμα την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στην Επιτροπή Προϋπολογισμών ύστερα από πρωτοβουλία των δύο ευρωβουλευτών, προκειμένου να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόταση της Επιτροπής για κινητοποίηση του Ταμείου για την Ελλάδα για 89,7 εκατ. ευρώ, που υιοθετήθηκε στις 8 Απριλίου. Στην ακρόαση προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν οι κ. Γιάννης Παπαθανασίου, Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και κ. Μάκης Παρασκευόπουλος, Δήμαρχος Πύργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός φάκελος με αίτημα την κινητοποίηση του Ταμείου υπεβλήθη στην Επιτροπή για συνολικές ζημιές 2,1 δισ. ευρώ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί και τυπικά προς τα τέλη Μαΐου με την τελική έγκριση του Συμβούλιου και του Κοινοβουλίου.

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στο πλαίσιο της ακρόασης δήλωσε: “Η έκταση των πυρκαγιών στην Ελλάδα ήταν πέρσι πολύ μεγαλύτερη από ότι συνολικά στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. την τελευταία δεκαετία. Με τη σημερινή ακρόαση στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπενθυμίσαμε τις καταστροφικές συνέπειες αυτών των πυρκαγιών και καταδείξαμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ακόμα μία φορά έμπρακτα την αλληλεγγύη της στους Έλληνες πολίτες. Όπως είχαμε ήδη ζητήσει, η κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης με νέους πόρους ύψους 90 εκ. Ευρώ έγινε έγκαιρα και σε χρόνο ρεκόρ. Επίσης, στα πιλοτικά προγράμματα που έχουμε ήδη εγκρίνει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2008, προβλέπεται ρητά η ανάπτυξη μέσων πρόληψης παρόμοιων καταστροφών με συντονισμένη δράση των κοινοτικών εταίρων. Συνολικά λοιπόν αυτή η κοινοτική βοήθεια προστιθέμενη στους υπάρχοντες εθνικούς πόρους, αλλά και στα κοινοτικά προγράμματα του Γ` ΚΠΣ για τις πληγείσες περιφέρειες που παρατάθηκαν για ένα επιπλέον έτος, θα ξαναφέρουν τη ζωή στις περιοχές της χώρας μας που τόσο υπέφεραν”.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε ο ευρωβουλευτής του ΠA.ΣO.K., κ. Κώστας Μποτόπουλος τόνισε πρώτα ότι δεν υπάρχουν – και δεν χρειάζονται- λόγια για το μέγεθος της φυσικής και ψυχικής καταστροφής του καλοκαιριού. “Τώρα είναι η στιγμή της αναπτυξιακής ανασυγκρότησης μιας ολόκληρης περιοχής”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία του Ταμείου Αλληλεγγύης και στη σημασία της πρόληψης των κινδύνων. Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για το ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα πιλοτικό πρόγραμμα με τίτλο “Συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών” και κονδύλια ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. “Αναμένουμε με ανυπομονησία την έναρξη αυτού του προγράμματος, στόχος του οποίου είναι η συνεργασία μεταξύ πέντε κρατών μελών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας για λήψη μέτρων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, για το συντονισμό δράσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους. Αποτελεί καινούργια δράση, την οποία η Επιτροπή στηρίζει και θέλει να θέσει σε εφαρμογή πριν τον Ιούνιο”. Καταλήγοντας ο κ Μποτόπουλος επεσήμανε: “Οι φυσικές καταστροφές τέτοιου μεγέθους ξεπερνούν τον άνθρωπο. Αλλά η πολιτεία οφείλει να παίρνει τα μέτρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
29/03/2024
28/03/2024
27/03/2024
26/03/2024
22/03/2024
21/03/2024