Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΕγκρίθηκε ο Κανονισμός για τα δικαιώματα ΑΜΕΑ στις σιδηροδρομικές μεταφορές
Ολομέλεια Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Εγκρίθηκε ο Κανονισμός για τα δικαιώματα ΑΜΕΑ στις σιδηροδρομικές μεταφορές

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία κατά τις σιδηροδρομικές μεταφορές προβλέπει ο Κανονισμός που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Συγκεκριμένα, από την Ολομέλεια ψηφίστηκε η έκθεση της επιτροπής Συνδιαλλαγής…

Ενίσχυση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία κατά τις σιδηροδρομικές μεταφορές προβλέπει ο Κανονισμός που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνδιαλλαγής. Συγκεκριμένα, από<...>την Ολομέλεια ψηφίστηκε η έκθεση της επιτροπής Συνδιαλλαγής σχετικά με τον Κανονισμό που αφορά στα δικαιώματα και στις υποχρεώσεις των επιβατών διεθνών σιδηροδρομικών γραμμών, στην οποία περιλαμβάνεται ειδικό κεφάλαιο σχετικά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.

Η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη τόνισε την σπουδαιότητα του εν λόγω Κανονισμού, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ προς το τέλος του 2009, καθώς όλοι οι επιβάτες θα απολαμβάνουν δέσμης βασικών δικαιωμάτων ενώ παράλληλα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα.

Ειδικότερα οι εταιρίες σιδηροδρομικών μεταφορών οφείλουν να καθιερώσουν κανόνες πρόσβασης που δεν εισάγουν διακρίσεις για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία, ενώ ειδική μέριμνα θα πρέπει να δίδεται στην παροχή πληροφοριών σε άτομα με αναπηρία σχετικά με τη δυνατότητα πρόσβασης σε σιδηροδρομικές υπηρεσίες, τις συνθήκες πρόσβασης των συρμών και τις διευκολύνσεις επί της αμαξοστοιχίας. Για την καλύτερη ενημέρωση των επιβατών με αισθητηριακές ανεπάρκειες σχετικά με καθυστερήσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται οπτικοακουστικά συστήματα, κατά περίπτωση. Επίσης τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με μειωμένη κινητικότητα θα πρέπει να μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια επί της αμαξοστοιχίας χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Παράλληλα σε μη στελεχωμένους από προσωπικό σταθμούς θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε λογική προσπάθεια για την απρόσκοπτη πρόσβαση των ΑΜΕΑ σε σιδηροδρομικά ταξίδια. Τέλος, οι σιδηροδρομικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις διαχείρισης των σταθμών θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα, σε όλες τις αρχιτεκτονικές κατασκευές και σε όλους τους συρμούς κατά τη στιγμή της κατασκευής ή της αγοράς ή με την ευκαιρία σημαντικών τροποποιήσεών τους, με τη σταδιακή άρση των φυσικών εμποδίων και των λειτουργικών ελλείψεων.

“Μόνο οι ενημερωμένοι για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους πολίτες μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στον έλεγχο και την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας”, τόνισε μετά την ψηφοφορία η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Τζαμπάζη, προσθέτοντας πως “τα πρόσωπα με μειωμένη κινητικότητα πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας, ελεύθερης επιλογής και ίσης μεταχείρισης με τους άλλους πολίτες”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

19/04/2024
18/04/2024
17/04/2024
16/04/2024
15/04/2024
12/04/2024