Τελευταία νέα
HomeΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕκατομμύρια οι χαμένες αποσκευές ετησίως στα αεροδρόμια
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Εκατομμύρια οι χαμένες αποσκευές ετησίως στα αεροδρόμια

Σοβαρά προβλήματα σε επιβάτες και αεροπορικές εταιρείες εξακολουθεί να δημιουργούν οι χαμένες ή καθυστερημένες αποσκευές στα αεροδρόμια. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε στοιχεία έρευνας για τις χαμένες αποσκευές,…

Σοβαρά προβλήματα σε επιβάτες και αεροπορικές εταιρείες εξακολουθεί να δημιουργούν οι χαμένες ή καθυστερημένες αποσκευές στα αεροδρόμια. Όπως<...> αναφέρει η “Καθημερινή”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε στοιχεία έρευνας για τις χαμένες αποσκευές, σύμφωνα με τα οποία το 2008 χάθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο 32,8 εκατ. αποσκευές, μείωση κατά περίπου 20%, σε σχέση με τα 42,4 εκατ. που χάθηκαν το 2007. Ανά 64 επιβάτες που ταξιδεύουν με αεροπλάνο ένας χάνει την αποσκευή του. Καθημερινά αναφέρονται 90.000 χαμένες αποσκευές παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη χάνονται 10.000 αποσκευές. Από το σύνολο των χαμένων αποσκευών ένα εκατομμύριο δεν παραδίδεται ποτέ στον ιδιοκτήτη του.

Ειδικότερα για την Ευρώπη, ανά χίλιους επιβάτες οι 13 χάνουν την αποσκευή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, σύμφωνα με στοιχεία του περασμένου χειμώνα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για να χαθεί η αποσκευή είναι όταν ο επιβάτης αλλάζει αεροπλάνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισές αποσκευές χάνονται κατά τη διάρκεια πτήσης με ανταπόκριση. Τους πρώτους δέκα μήνες του 2008 ο αριθμός αποσκευών που δόθηκαν καθυστερημένα στους ιδιοκτήτες τους ανήλθε σε 4,6 εκατ. μόνο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον επίτροπο για τις Μεταφορές κ. Αντόνιο Ταγιάνι, η κατάσταση όσον αφορά τις χαμένες αποσκευές εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα δικαιώματα των επιβατών, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν μέχρι και 1.100 ευρώ ανά χαμένη αποσκευή. Ωστόσο, πολύ συχνά οι επιβάτες δυσκολεύονται εξαιρετικά να πάρουν την αποζημίωση που δικαιούνται, καθώς είναι πρακτική των αεροπορικών εταιρειών να ζητούν αποδείξεις αγοράς για τα αντικείμενα που περιείχε η βαλίτσα. Μέχρι η Κομισιόν να εξετάσει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης (στη διάρκεια του 2010) ίσως θα ήταν προτιμότερο οι επιβάτες να εξετάσουν τη λύση της ασφάλειας ταξιδίου.

12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024
09/07/2024
08/07/2024
05/07/2024