Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΈκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν λόγω της έκρηξης κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα
Τουρισμός και δημόσια υγεία

Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν λόγω της έκρηξης κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα

Δεν είναι σαφές πόσοι Κινέζοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό μετά τις 8 Ιανουαρίου, δεδομένου ότι ο αριθμός των πτήσεων είναι περιορισμένος και πολλοί πολίτες πρέπει ακόμη να ανανεώσουν τα διαβατήριά τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση σήμερα 29 Δεκεμβρίου, προκειμένου να «συζητηθούν (…) πιθανά μέτρα για να υπάρξει συντονισμένη προσέγγιση» των κρατών-μελών της ΕΕ μπροστά στην έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.

«Υπό το φως της κατάστασης της πανδημίας στην Κίνα», η Κομισιόν οργανώνει σήμερα το πρωί συνεδρίαση ειδικής επιτροπής αποτελούμενης από αντιπροσώπους των υπουργείων Υγείας των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός της. Σκοπός είναι να «συζητηθούν με τα κράτη-μέλη και τις υπηρεσίες (υγείας) της ΕΕ πιθανά μέτρα ώστε να υπάρξει συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ/ΜΠΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ να κινηθούν αυτόνομα, υιοθετώντας περιορισμούς στα σύνορα χωρίς συντονισμό, όπως ακριβώς συνέβη στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, την άνοιξη του 2020. Στις αρχές του μήνα, κατόπιν εισήγησης της Κομισιόν, οι 27 συμφώνησαν να καταργήσουν όλους τους περιορισμούς στην είσοδο στην ΕΕ ταξιδιωτών από τις λεγόμενες τρίτες χώρες, επιφυλασσόμενες, πάντως, για το ενδεχόμενο να επιβληθούν εκ νέου μέτρα, «με συντονισμένο τρόπο», αν το απαιτεί η επιδημιολογική κατάσταση.

«Η υποπαραλλαγή BF.7 της Όμικρον που είναι κυρίαρχη στην Κίνα είναι ήδη παρούσα στην Ευρώπη και δεν παρουσιάζει σημαντική αύξηση. Πάντως, συνεχίζουμε να επαγρυπνούμε και είμαστε έτοιμοι για τη λήψη περιοριστικών μέτρων εκ νέου αν είναι απαραίτητο», εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μετά το ξαφνικό τέλος της πολιτικής «zero COVID» στην Κίνα στις αρχές του μήνα, που οδήγησε σε πολύ μεγάλο κύμα μολύνσεων, αρκετά κράτη εκφράζουν ανησυχία για τον κίνδυνο να εξαπλωθούν από τη χώρα της Ασίας στον υπόλοιπο κόσμο νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2.

Η Ιταλία ήδη αποφάσισε χθες Τετάρτη να υποχρεώσει όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται από την κινεζική επικράτεια να υποβάλλονται σε τεστ – μέτρο που είχε ήδη αναγγείλει η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ υιοθέτησαν επίσης χθες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μια πτήση, η οποία προσγειώθηκε στο Αεροδρόμιο Malpensa του Μιλάνο στις 26 Δεκεμβρίου, το 52% των επιβατών βρέθηκε θετικό στον COVID-19, ανέφερε η “La Repubblica”.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Emmanuel Macron ζήτησε «προσαρμοσμένα μέτρα για την προστασία» των Γάλλων από την κυβέρνησή του, που διαβεβαίωσε πως παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα. Το Παρίσι λέει πως είναι «έτοιμο να εξετάσει όλα τα χρήσιμα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν», σε συνεννόηση «με τους Ευρωπαίους εταίρους» του και «εντός του νομικού πλαισίου που υφίσταται σήμερα».

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

22/09/2023
21/09/2023
20/09/2023
19/09/2023
18/09/2023
15/09/2023